11 redenen waarom walnoten gezond zijn

11 redenen waarom walnoten gezond zijn

Gezondheidsvoordelen walnoten

Gezondheidsvoordelen walnoten

De voordelen die walnoten kunnen bieden voor de gezondheid zijn een gezond hart, verlaging van het slechte cholesterolgehalte in het lichaam, verlichting van en een verlaagd risico op diabetes (suikerziekte) en hulp bij het op gewicht blijven. Aan walnoten worden ook kankervertragende eigenschappen toegedicht. Ze zorgen voor sterkere botten, verbeteren het metabolisme en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Daarnaast zorgen ze voor een goede nachtrust, kunnen ze je stemming verlichten en verbeteren ze de spermakwaliteit bij mannen.

Lees ook: Voedingswaarde walnoten

 • Gezonde hart en bloedvaten

Walnoten zijn rijk aan omega-3 vetzuren en zijn een ruime bron van enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Ze bevatten ook essentiële vetzuren zoals arachidonzuur, linolzuur en alfa-linoleenzuur. Uit onderzoeken blijkt dat walnoten gunstige effecten hebben op “vasculaire reactiviteit”, het vermogen van onze bloedvaten om op een gezonde manier te reageren op stimuli. Hierop zijn een aantal factoren van invloed: aanwezigheid van voldoende antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsstoffen, een goede samenstelling van het bloed, een juiste balans in ontsteking-regulerende moleculen en een goede opbouw en flexibiliteit van de bloedvatwanden. Walnoten hebben op al deze aspecten een gunstige invloed.

Stress is een groot gevaar voor je gezondheid, en een verhoogde bloeddruk als gevolg van stress kan grote schade aanrichten aan je hart en bloedvaten. Volgens onderzoek zorgt met name het alfa-linoleenzuur in walnoten voor bescherming van je bloedvaten en een matiging van de bloeddrukstijging onder invloed van stress.

 • Cholesterol verlagen

Een te hoog cholesterolgehalte in het lichaam is een van de oorzaken van verschillende cardiovasculaire aandoeningen die steeds vaker voorkomen in onze maatschappij. Als bij iemand eenmaal een verhoogd cholesterolgehalte wordt gemeten, krijgt deze persoon zware medicijnen om het schadelijke hoge cholesterolgehalte te verlagen. Het is aangetoond dat de consumptie van walnoten het slechte cholesterolgehalte (LDL) verlaagt en het goede cholesterolgehalte (HDL) verhoogt en past dus in een cholesterolverlagend dieet. Het eten van 25 g walnoten per dag levert 90 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid essentiële vetzuren, die het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten verlagen.

 • Diabetes (suikerziekte)

Mensen die lijden aan diabetes kunnen walnoten op een dagelijkse basis eten, omdat deze noten een hoge hoeveelheid meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten bevatten. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat walnoten helpen om de kans op diabetes te verkleinen, sterker nog: het eten van noten is omgekeerd evenredig met het risico op diabetes type 2.

 • Op gewicht blijven

Walnoten helpen bij het op gewicht blijven. Omdat ze rijk zijn aan eiwitten en vezels die voor langere duur een vol gevoel geven, en dus helpen om minder ander (calorierijk) eten te verorberen. Ondanks hun relatief hoge (gezonde) vetgehalte en hoge energiewaarde helpen ze toch om gewicht te verliezen. Uit onderzoek blijkt dat dit kan komen doordat mensen die regelmatig noten eten meer energie verbranden in rust dan mensen die geen noten eten.

Wist je dat je walnoten in gerechten kunt gebruiken voor een heerlijke en gezonde bite?

 • Bestrijding van kanker

Sommige bestanddelen van walnoten hebben het vermogen om de groei van kankercellen in het lichaam te remmen. Onderzoek heeft aangetoond dat de fenolverbindingen en antioxidanten in walnoten een regulerend effect hebben op menselijke kankercellen. Een verband tussen walnoten en het voorkomen van prostaatkanker en borstkanker is aangetoond bij een minimale inname van 100 gram walnoten per dag.

 • Sterkere botten

De essentiële vetzuren in walnoten zorgen voor sterke botten in het lichaam. Ze verbeteren de opname en afzet van calcium, terwijl ze zorgen dat minder calcium via de urine wordt uitgescheiden.

 • Verbeterd metabolisme

Walnoten verbeteren de stofwisseling door naast de essentiële vetzuren belangrijke minerale bouwstoffen aan het lichaam te verschaffen. Calcium, ijzer, kalium, koper, magnesium, selenium en zink worden geleverd door walnoten. Deze mineralen dragen bij aan belangrijke activiteiten van het metabolisme als groei en ontwikkeling, spermaproductie, spijsvertering en nucleïnezuursynthese.

 • Ontstekingsremmer

Volgens onderzoeken verminderen de polyfenolverbindingen en fytochemische stoffen in walnoten ontstekingen in het lichaam. De vitamine E in walnoten helpt daarnaast bij het beschermen van de huid tegen schadelijke oxidanten.

 • Goede nachtrust

Walnoten bevatten melatonine, een hormoon dat helpt bij het in slaap vallen en het reguleren van de slaap. Walnoten zijn dus een perfecte toevoeging aan het avondeten, of om te snacken op reis in het geval van een jetlag.

 • Stemmingsverlichter

Onderzoek heeft aangetoond dat een gebrek aan omega-3 vetzuren die in walnoten zitten, kan leiden tot hyperactiviteit, prikkelbaarheid en woedeaanvallen. Walnoten toevoegen aan het dieet van je kinderen compenseert een tekort aan essentiële vetzuren en verlicht hun stemming. Werkt zelfs volwassenen die met depressie en stress te kampen hebben.

 •  Verbetering van spermakwaliteit

Uit onderzoek is gebleken dat walnoten bijdragen aan de kwaliteit van het mannelijk sperma. Bij gezonde twintigers en dertigers die 75 gram walnoten per dag aten, verbeterde de vitaliteit, de beweeglijkheid en de structuur van hun sperma vergelijking met vergelijkbare mannen die de noten niet aten. Walnoten zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, die een belangrijke rol spelen bij de rijping van sperma en de kwaliteit van het celmembraan, wat weer de kans om een eicel te bevruchten vergroot.

De rest van de walnotenboom

Naast de bekende en heerlijke walnoten, biedt de walnotenboom een enorme schat aan geneeskundige toepassingen.

 • Bladeren van de walnotenboom

Het blad van de walnotenboom wordt al sinds de oudheid gebruikt om te laxeren, bloed te laten stollen, overgeven te stimuleren, diarree te verhelpen, ringwormen te doden en als medicijn voor verschillende huidproblemen en herpes.

 • Walnootbolster

Extracten van de bolsters van walnoten werden in de oudheid al gebruikt om leverproblemen op te lossen en ook om ringwormen te doden.

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. nibar, manodj says

  ontzettend nuttig en informatie waar ik jaren naar zocht, waarvoor mijn dank.

 2. rebecca says

  super fijn deze informatie, ook die over de andere noten is echt super leerzaam. ik wist altijd al dat het gezond was maar hoe gezond en waarvoor precies heb ik nu toch mooi bijgeleerd en ga ik ook zeker toepassen.

  extra handje nootjes in de vla maar na het eten 😉

  bedankt

  rebecca

 3. Ik heb walnoten gekregen van een vriendin,want ik vind ze heerlijk,maar wist niet dat ze zo gezond waren,Dank je

 4. pascal christine says

  Ja ik had ook wel een vermoeden dat de heerlijke noten GEZOND zijn maar in die mate dat wist ik dus .
  Vele dank voor de info .

  ps wat ik ook graag wou weten is ,
  KAN JE ER OOK TEVEEL VAN ETEN ?????

  • notenspecialist says

   Zoals met alle dingen, ook de gezonde, kun je er teveel van eten, maar dat zal in de praktijk eigenlijk nooit voorkomen. Als je gewoon normale porties eet, kun je zonder zorgen elke dag van noten genieten.
   Let alleen op met paranoten, daarvan wordt aanbevolen er niet meer dan 6 per dag te eten, omdat er veel selenium in zit. Selenium is in kleine hoeveelheden goed voor je, maar je kan er teveel van binnenkrijgen en dan kan het tot gezondheidsklachten leiden.

  • sophie says

   Ja, je kunt er wel teveel van eten, dan kan je diaree krijgen

   • Gerrie says

    Klopt.. Mbt diaree.. Ik eet elke dag walnoten om mijn stoel gang te verbeteren ik heb parkinson en het medicijn levodopa vertraagt de werking van mijn darmen, zodat ik heel slechte stoelgang heb. Dankzij de walnoten 5/6 per avond zijn de problemen verholpen.. En de walnoten zijn ook nog eens heerlijk.

 5. Mooi blog er zijn aardig wat overeenkomsten met mijn blog.

 6. Ik wist dat noten gezond zijn maar zo gezond wist ik niet. Wij hebben een grote notenboom en elk jaar eten wij dagelijkse onze portie verse noten en … effectief wij zijn goed bestand tegen de winter en worden niet ziek. Verse noten gepeld smaken licht zoet en het sap is heerlijk.
  Een aanrader voor iedereen.

 7. Geweldig! Heerlijk om te eten en tevens goed voor je brein. Ze lijken op hersenen. Gebruik de walnotenkraker en smullen maar zonder toevoegingen! Cholesterol verlagend. Geweldig!

 8. Ik heb gehoord dat je van de tussenschotjes in de walnoot thee kunt zetten, die gezond zou zijn voor het hart. Kan iemand mij daar meer over vertellen?

  • Klopt staat vermeld in boek van vogel

  • Henny de Heus says

   Voor de aderen schijnt het goed te zijn, ik zet er al jaren thee van. Op de nuchtere maag drinken.

   • Jannie Willemina Hiddingh says

    Gevonden in boek dr.Vogel.Een bizondere thee de walnoten tussenschotthee.Ritme stoornissen minder geworden…ben verbaasd.Aan te bevelen voor hartpatienten.

 9. H.M.Langhout says

  ik zou graag willen weten of de smaak van walnoten en pecannoten bijna gelijk is
  want ik wil iets maken waar walnoten in moeten, maar ik heb alleen pecannoten
  in voorraad.
  ik hoop dat ik deze pecannoten kan gebruiken.

 10. Pol Prot says

  Zijn verse en gedroogde noten even gezond

 11. ja, walnoten zijn zo gezond. Want mijn hersen is weer aan de orde. ik pak een handvol nootje per dag. Dat helpt het echt goed voor mijn hersen. En ook voor nachtrust.
  Ben heel erg blij dat ik het goed voel. Geweldig.

  • helaas hebben die noten het gedeelte van je hersen dat voor juiste spelling zorgt uitgeschakeld

 12. joshua says

  hoi zit op het moment dat ik dat lees walnoten te eten gestopt gisteren met cholesterolverlagende medicijn ezetrol waar door alle spieren stijf worden en het alleen maar moeilijker wordt ik was op zoek kwam hier terecht bedankt joshua

 13. Ik ben P soriasis patiënt , sinds 3 jaar geleden ik begon elke dag bij ontbijt ongeveer 50 gr walnoten om te eeten.
  Nu bijna 90/. Van P soriasis is weggegaan.

 14. Louise says

  Bedankt voor de nuttige informatie
  Heb thuis een oude walnotenboom die veel noten geeft en je kan de noten lang bewaren
  Laat een deel buiten staan

 15. Hallo ik ben aant dieëten en mag onder geen enkele vorm suikers nemen daarom eet ik elke dag zelf gemengde noten en doe er nog een koffielepel zonnebloempitten bij. Hoeveel callorieën zijn dat ongeveer en eet ikniet te veel noten grt

 16. josette van lul says

  ben heel blij dat ik walnoten gekocht heb wist niet dat ze zou gezond waren en nog lekker ook , hartelijke dank voor u uitleg ,nu eet ik er elke dag

 17. EN ik zit hier met een bakje Walnoten op de bank dit te lezen. 🙂

 18. Probeer ook eens walnoten met gedrogde pruimen heerlijk of met honing

 19. Ik heb vandaag voor het eerst 50 gram walnoten gefrituurt + – 1 minuut in de frietuurpan voorverwarmd op 170 graden aflaten koelen wat zout erop en heel lekker

 20. HR von Piekartz says

  IK ZIE ALLEEN MAAR GEZOUTEN PISTA NOTEN BESTAAN ER OOK ONGEZOUTEN PISTANOTEN?EN DIE GEZOUTEN PISTA NOTEN ZIJN DAN NOG WEL ZO GEZOND?

 21. M Vletter says

  Walnoten op 180 graden in de oven 10 minuten erg lekker ook in de yoghurt of zo te eten

 22. Heb heb al heel lang last van maagzuur en erge maagpijn. Onderzoeken gehad , er is niets te zien. Ik verslik me ‘s nacht in het maagzuur.
  Om de 1 of andere reden had ik opeens de behoefte om walnoten te kopen. Eet sinds 1 week elke dag een paar noten voor het ontbijt en een paar in de avond. En heb al 1 week geen last van die vreselijke maagpijn en maagzuur.

 23. Walnoten en amandelen. Ongezouten ongebrand. Dit zijn anti kanker bommen. Wetenschappelijk bewezen en nee je wordt er niet dik van. De darmen moeten flink aan het werk om de noten te verteren. Dit kost energie en per saldo zetten noten niet aan. Bovendien heffen onverzadigde vetzuren verzadigde vetzuren op qua impact.

 24. Sinds kort doe ik walnoten in mijn havermout dat ik zelf elke morgen kook, heerlijk!

  Wist niet dat walnoten zo gezond waren, ik ga het inpassen in mijn dagelijkse voedselpatroon.

  Bedankt voor de interessante informatie.

 25. Arie Stam says

  Waarde volle informatie, ik mis nog het nadeel bij veel noten eten kan je migraine krijgen.

 26. Arie Stam says

  Waarde volle informatie, ik mis nog een nadeel bij veel noten eten kan je migraine krijgen.

 27. Braekevelt Thérèse says

  zijn gedroogde walnoten even voedzaam als verse ? Bevatten ze nog al de goede voedingsstoffen van verse noten ?

 28. Anneke Dam says

  Vernomen dat de tussenschot van walnoten goed isvoor schildklier. 8 noten, tussenschotjes gebruiken op 250 ml wodka. Stop schotjes in fles met kwart wodka. 3 weken laten staan. Elke dag een keer schudden. Na 3 wk bruikbaar. Voor elke maaltijd 10 ml op lepel innemen. Schijnt voor altijd schildklierprobleem te genezen. Wie heeft ervaring met dit? Vandaag aangeschaft ga over 3 wk proberen. Ik heb traag werkende schildklier

 29. ik geloof er niks van, eet walnoten
  heb pijn in linker arm, uitgezaaide bost kanker in de botten

 30. eet te weinig walnoten

 31. Van der velde says

  De Chinezen zweren erbij dat walnoten goed voor je hersenen zijn. Waarom? Da’s erg simpel. De walnoot zelf lijkt ook op je hersenen!

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*