6 redenen waarom paranoten gezond zijn

6 redenen waarom paranoten gezond zijn

Gezondheidsvoordelen paranoten

Gezondheidsvoordelen paranoten

De voordelen die paranoten kunnen bieden voor de gezondheid zijn een gezond hart en bloedvaten, bescherming tegen kanker en verlaging van cholesterol. Ook zorgen ze voor sterke spieren en zenuwen, helpen ze bij het op gewicht blijven en helpen ze botten en tanden te versterken. Wel moet je oppassen dat je er niet teveel van eet, want teveel van iets goeds kan ook verkeerd uitpakken.

Lees ook: Voedingswaarde paranoten

 • Gezond hart en bloedvaten

Paranoten bevatten meer dan 50 maal zoveel selenium als de meeste andere voedingsmiddelen, dit is een belangrijke antioxidant die je lichaam beschermt tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn zeer reactieve deeltjes die cellen en weefsels kunnen oxideren en daardoor beschadigen. Uit onderzoek blijkt dat selenium deze vrije radicalen neutraliseert en beschermt daardoor tegen een aantal ziekten, waaronder hart- en vaatziekten als atherosclerose (aderverkalking). Ook de omega-6 vetzuren in de noten helpen hierbij.

 • Beschermen tegen kanker

Onderzoek heeft aangetoond dat het hoge seleniumgehalte in paranoten, gecombineerd met de grote hoeveelheid antioxidanten, zoals flavonoïden en fytosterolen, helpt om verschillende vormen van kanker tegen te gaan.

 • Cholesterol verlagen

Een te hoog cholesterolgehalte in het lichaam is een van de oorzaken van verschillende cardiovasculaire aandoeningen die steeds vaker voorkomen in onze maatschappij. Als bij iemand eenmaal een verhoogd cholesterolgehalte wordt gemeten, krijgt deze persoon zware medicijnen om het schadelijke hoge cholesterolgehalte te verlagen. Onderzoek heeft aangetoond dat de enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten in paranoten het niveau van het slechte LDL-cholesterol verlagen, en daarmee ook het risico op hartaanvallen en beroertes.

Wist je dat je paranoten in gerechten kunt gebruiken voor een heerlijke en gezonde bite?

 • Sterke spieren en zenuwen

Paranoten bevatten tweemaal zoveel magnesium als andere noten. Magnesium is van vitaal belang voor een gezonde groei van botten, spieren en andere weefsels en organen van het lichaam. Het mineraal helpt bij het handhaven van een gezonde bloeddruk, ondersteunt het immuunsysteem, ondersteunt de zenuwfunctie en houdt de botten sterk. Ook is het betrokken bij de stofwisseling, beïnvloedt de insuline-activiteit en regelt de bloedsuikerspiegel van het lichaam. Een magnesiumtekort verandert het metabolisme van calcium en de hormonen verantwoordelijk voor de regulering hiervan.

Ook het gehalte vitamine B1 (thiamine) in de noten helpt mee bij het goed functioneren van het zenuwstelsel.

 • Op gewicht blijven

Een ander belangrijk voordeel van selenium is dat het een goede werking van de schildklier stimuleert. Daarnaast zorgen het hoge gehalte eiwitten en voedingsvezels van de paranoten dat het hongergevoel wegblijft en het hoge gehalte magnesium in de noten zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel op peil blijft. Beide factoren leiden ertoe dat er minder gesnackt wordt tussen de maaltijden, en dat er minder calorierijk voedsel gegeten wordt. Paranoten helpen dus bij het op gewicht blijven.

 • Sterke botten en tanden

Paranoten bevatten een hoog gehalte aan fosfor en calcium, die ervoor zorgen dat sterkte en duurzaamheid van de botten en tanden verbeteren, daarnaast kan fosfor ook het ontstaan ​​van aan leeftijd gerelateerde aandoeningen zoals osteoporose voorkomen.

 

Woord van voorzichtigheid

Paranoten hebben net als bijna alle andere levensmiddelen ook een kanttekening. Te veel van iets goeds is ook niet goed. Ze bevatten zoveel selenium dat ons lichaam erdoor vergiftigd kan raken. 100 gram paranoten bevat bijna 3500% van de minimale Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid, maar met zes stuks ga je al richting de maximaal aanbevolen hoeveelheid selenium per dag en bij die 100 gram op één dag kun je een seleniumvergiftiging krijgen, waarvan de symptomen variëren van maagpijn tot broze of witte nagels, haaruitval, jeuk, huiduitslag en zelfs geïrriteerdheid of vermoeidheid.

Ook bevatten paranoten ongeveer 1000 maal zoveel radium als andere etenswaren. Radium is een radioactief element, wat door de enorm diepe wortels van de boom uit de grond van het regenwoud wordt gehaald. De hoeveelheid is echter nog steeds zeer klein in vergelijking met de natuurlijke straling die we in het dagelijks leven meekrijgen, dus het wordt  niet als een gezondheidsrisico gezien, ongeacht de ingenomen hoeveelheden.

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. Patricia says

  Deze informatie is heel nuttig. Hier mee kan ik lekker maar gezond van paranoten genieten!

 2. Hier schrik ik toch wel een beetje van. Ik eet dagelijks noten – een mix van amandelen, paranoten, walnoten en hazelnoten. Paranoten en amandelen zijn mijn favoriet en die vis ik er bij lekkere trek nog eens extra uit gedurende de dag.
  Misschien toch maar eens wat sterk selenium bevattende soorten eten :-\

 3. Wat minder sterk selenium bevattende zul je zeker bedoelen?

 4. Trijntje says

  Hier ben ik ook van geschrokken, maar vind het een hele nuttige tip. IK eet ook veel noten en daarnaast vitamine B, magnesium, gingo bioloba voor het geheugen en Bio- Quinon Q10 super. IK begin mij nu af te vragen of ik dit nog nodig ben en of het verstandig is ? graag een reactie

 5. notenspecialist says

  Dit artikel met de waarschuwing over de paranoten is puur bedoeld ter informatie en zeker niet als bangmakerij. Bij normale consumptie zal er niet gauw problemen ontstaan bij de gemiddelde mens. Indien dit wel zo was, dan zou dit wel beter bekend zijn en zou er ook op de verpakkingen voor gewaarschuwd worden.
  Er is dus geen reden om te schrikken of om paranoten te laten liggen, maar alleen om op te passen je niet te over-eten. Daarom zitten er meestal ook maar enkele paranoten in een zakje notenmix en zijn ze bijna niet los te verkrijgen. Als je ze los koopt bij een notenbar, dan zal een goede verkoper je er ook op wijzen.

  • Bij de plus koop je ze in bakjes van 150g, dus leen paranoten. Dus ze worden wel degelijk verkocht. Ik schrik hier wel van want ik eet er meer dan 6 per dag en dan iedere dag.

 6. Bij de Lidl zijn ze ook los te koop (alleen paranoten in een zakje). Hoeveel gram het zakje noten is weet ik even niet, gisteren net twee zakjes in de trommel geleegd en was van plan dit eens lekker op te schrokken… eh… eten. Volgende keer zal ik eens kijken wat Lidl op het zakje vermeldt (mbt hoeveelheid selenium). He ik was net zo blij dat ik eindelijk een grote bron van deze noten had gevonden ipv de (nu logische) gierige hoeveelheid er van in de studentenhaver… Dank voor de waarschuwing!

  • Henrike says

   200 gram zit er in de zakjes van Lidl. Ik eet ook zo’n zakje wel in 1x leeg… Beter van niet ‘dus’…

 7. Aldi Studentenhave bevat ook paranoten, 15% van 200gram 🙂 Dat is nog maar 30 gram. Dus geniet lekker van het zakje noten.

 8. Sandra says

  Staat niks op de verpakking van de Lidl. Zelfs geen schema of wat

 9. Van Rompaey-Bynens says

  Juist gekeken op het zakje van de paranoten, en daar staat niet vermeld van de hoeveelheid
  selenium, het merk van EKOPLAZA. Ik eet er ongeveer 4 per dag. is die hoeveelheid schadelijk ?

 10. Verlinden Rita says

  Ik heb een traagwerkende schildklier hoeveel paranoten mag ik eten per week zodat mijn
  goede cholesterol NIET verhoogd.
  Ik neem alle dagen 1 L-Thyroxine pil voor de schildklier in.

  Alvast bedankt

 11. jeannette says

  jeanne
  19-10-2017 17:59
  IK wist ook niet van selenium wat goed dat u dat meld ik zal ze beslist eten tegen een te hoog cholesterol ben net een week met rode gist rijst begonnen maar wil liever met de noten beginnen is nog beter of niet ik heb gehoord dat rode gist rijst niet zo goed voor de nieren is en kan dat kwaad ik slik ook euthyrox 50 microgram 1x per dag voor een traag werkende schildklier al vast bedankt

 12. M.Trip says

  Bedankt allemaal voor jullie positieve bijdrage ben er door geholpen.

 13. Sipke Bergsma says

  Hallo, ik heb een kleinzoon van bijna 1 jaar, hij is in utrecht helemaal doorgelicht met MRI scans en zo, met kan niks vinden maar het jongetje heeft veel moeite met bewegen, kruipt nog niet en grijpt weinig, dus geraspe paranoot in de voeding doen en uitproberen, tja want krijgt hij ergens vanuit z,n schildklier te weinig thyroxine en daardoor te weinig atp.s?
  Wie weet wat?

 14. Cilia Gunsing says

  Kom net van de notenbar in Elst (Gelderland)en die verkoopster vertelde het mij ,ik wist dit niet.
  Heb er toch al verschillende zakjes gehaald.Het is maar net wie je helpt.

 15. Eliane says

  Nu moet ik van mijn vrouw elke dag noten eten want je wordt er ook slimmer van!

 16. Ik eet elke dag veel meer dan de aangegeven dosis en ik heb geen enkel probleem van kramp of vergiftiging. Ik heb wel reeds 50jaar reuma en erg slecht geheugen, athrose, en allergie voor parfums en sterke geuren. Misschien heeft dat er wat mee te maken 😀

  • Ik ben drastisch verminderd naar 2, max. 3 per dag, maar combineer samen met hazelnoten.
   Ik vraag me sterk af of deze pagina en commentaren nog worden gelezen.

 17. Chrs says . Ja hoor ik heb het net gelezen.

  Ik reageer omdat er beweerd wordt dat ze niet los ( zonder noten mix ) verkrijgbaar zijn. Alle supermarkten verkopen ze. En de Jumbo 175g per doosje.
  Als ze zo slecht zouden zijn. Mag het dan nog wel verkocht worden?

 18. Christine says

  Een volwassene mag toch maar 30gram noten eten per dag (volgens dokters advies) ! Dan kun je je moeilijk overeten aan paranoten. Er gaan er niet veel in in 30gram

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*