Hazelnoten roosteren

Hazelnoten roosteren

Hazelnoten roosteren

Hazelnoten roosteren

Het roosteren van hazelnoten versterkt hun smaak. Ze zijn net als de meeste noten het lekkerst als ze licht geroosterd zijn. Daarnaast is het ook gewoon leuk om zelf te doen.

Het voordeel van zelf roosteren is dat u de controle houdt over hoeveel zout er wordt toegevoegd. Hierdoor zijn zelf geroosterde hazelnoten over het algemeen gezonder dan die uit de winkel. Bijkomend voordeel is de heerlijke geur van geroosterde noten die door het huis verspreid wordt, en natuurlijk de extra voldoening die het geeft om de zelf “gemaakte” gezonde snack meteen op te peuzelen of uit te delen.

 1. Verwarm de oven voor op ongeveer 175 graden.
 2. Spreid de hazelnoten in één laag uit over de bakplaat met bakpapier, zonder dat ze op elkaar liggen.
 3. Het is aan te bevelen de hazelnoten na 4 minuten met een houten lepel om te roeren, zodat ze gelijkmatig geroosterd worden.
 4. Na nog eens 4  minuten (in totaal moeten ze ongeveer 8 à 10 minuten) begint de lekkere geur van geroosterde hazelnoten zich in de keuken te verspreiden en ziet het velletje er bruin uit. Proef een hazelnoot of ze klaar zijn. Als ze klaar zijn, neem dan de bakplaat direct uit de oven om te voorkomen dat ze aanbranden.
 5. Verzamel de hazelnoten in een theedoek en wrijf ze in die doek tegen elkaar, waardoor het bittere bruine velletje los komt.
 6. Doe de hazelnoten zonder de velletjesin een blik of bakje en strooi indien gewenst een kleine hoeveelheid zout over de noten, roer het zout er goed door.
 7. Laat de hazelnoten minimaal één uur afkoelen voordat ze geserveerd worden.

Heerlijke recepten met hazelnoten

Tips bij het roosteren van hazelnoten

 • Het afkoelen is belangrijk omdat de olie uit de hazelnoten door de warmte naar de oppervlakte komt, tijdens het afkoelen wordt deze weer geabsorbeerd, waardoor de hazelnoten lekker sappig en knapperig blijven.
 • Het is beter ze te vroeg uit de oven te halen dan te laat, want verbrande noten zijn minder lekker en minder gezond: de gezonde onverzadigde vetten worden dan omgezet in ongezonde verzadigde vetten.
 • Nadat ze uit de oven zijn gehaald, worden ze nog een klein beetje verder geroosterd. Haal ze dus op tijd uit de oven, voordat ze te donker worden.
 • Verbrande hazelnoten smaken heel bitter, ze zijn dan ook niet meer lekker om te eten.
 • In een koekenpan roosteren kan ook, gebruik dan geen olie en bak ze in één laag op middelmatig vuur tot ze goudbruin zijn en de geur van geroosterde noten zich begint te verspreiden. Vergeet niet regelmatig te roeren!

Lees ook: Hazelnoten bewaren en andere tips

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. kioendan says

  heb een hazelnoot boom ontdekt en wil ze nu roosteren . nu smaken ze naar niets vandaar een rooster tip nodig

 2. Het is dit jaar weer een goed hazelnoten jaar. Ik heb gisteren net noten uit eigen tuin geoogst en gekraakt. 600 gram noten na kraken. Ik moest toch zeker 15 minuten bij 180 graden instellen om ze licht gebrand te krijgen. Bij zulke verse noten zit natuurlijk nog veel vocht.

  Als ik naar de struiken kijk komt er zeker nog eens 600 gram af. Smullen voorlopig.

 3. ja, hazelnoten gezocht, gepeld en nu nog drogen!! Dank voor de tips

 4. Rigt Visbeek says

  Ja, inderdaad Eric volop hazelnoten. De specht heeft ook al veel opgegeten, maar er blijven genoeg over voor ons. Heb drie hazelnootbomen in de tuin. Ze hebben allemaal verschillende vormen noten, rond(als in de winkel), langwerpige en hele grote ronde. Uitdelen maar en veel verwerken in tulbandcake en brood, heerlijk.

 5. Corrie Edel says

  hazelnootpasta, heerlijk en makkelijk om te maken

 6. Marianne says

  Leuk werkje op zo’n regenachtige middag. Benieuwd naar het resultaat . Bijna 400gr ligt er nu in de oven

 7. Kun je verse hazelnootjes roosteren of moeten ze eerst een maand of drogen?

  • Johan van Vliet says

   Wij hebben dit jaar erg veel noten. Wij laten deze altijd in een aardappel net drogen. 1,5 maand na het oogsten zijn ze heerlijk om dan de eerste te gaan roosteren.

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*