9 redenen waarom cashewnoten gezond zijn

9 redenen waarom cashewnoten gezond zijn

Cashewnoten

De voordelen die cashewnoten kunnen bieden voor de gezondheid zijn een gezond hart en sterke zenuw- en spierfunctie, ze stimuleren het immuunsysteem en bieden verlichting bij diabetes (suikerziekte). Dankzij de antioxidanten helpen ze ook bij de vorming van rode bloedcellen, zorgen ze voor bot- en mondgezondheid, en helpen ze tegen bloedarmoede en galstenen.

Lees ook: voedingswaarde cashewnoten

 • Gezond hart

Cashewnoten zijn een goede bron van gezonde, onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor ons lichaam om de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K op te nemen en voor de ontwikkeling van de hersenen en het stollen van het bloed. Deze enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten zijn goed voor het hart en helpen om de slechte cholesterolgehalte (LDL) te verlagen, zelfs bij personen met diabetes (suikerziekte). Het LDL-cholesterolgehalte kan stijgen als gevolg van overmatige consumptie van verzadigde vetten, die een grote bedreiging vormen voor hart-en vaatziekten zoals arteriosclerose (verharding van de slagaders). Onderzoeken hebben aangetoond dat onverzadigde vetten het goede cholesterogehalte (HDL) verhogen, het triglyceridegehalte verlagen en de bloeddruk verlagen.

Door noten (o.a. cashewnoten), vis en plantaardige oliën (o.a. olijfolie en notenolie) aan je voedingspatroon toe te voegen, zorg je ervoor dat je lichaam deze gezonde onverzadigde vetten binnen krijgt.

 • Sterke spieren en zenuwen

Cashewnoten zijn een goede bron van magnesium, wat van vitaal belang is voor een gezonde groei van botten, spieren en andere weefsels en organen van het lichaam. Magnesium helpt bij het handhaven van een gezonde bloeddruk, ondersteunt het immuunsysteem, ondersteunt de zenuwfunctie en houdt de botten sterk. Deze mineraal is ook betrokken bij de stofwisseling, beïnvloedt de insuline-activiteit en regelt de bloedsuikerspiegel van het lichaam. Een tekort aan magnesium verandert het metabolisme van calcium en de hormonen verantwoordelijk voor de regulering hiervan.

 • Verbetering van de weerstand

Cashewnoten bevatten zink, wat een vitale rol speelt bij de versterking van het immuunsysteem tegen microbacteriële infecties en bij de eiwitsynthese en de genezing van wonden. Het is uiterst belangrijk tijdens de zwangerschap voor de groei van de baby en de tijdens groeiperiode van kinderen voor een stabiele toestand van het lichaam.

 • Diabetes (suikerziekte)

Omdat ze vrijwel geen suikers bevatten en ook geen schadelijke cholesterol, zijn cashewnoten ook veilig voor diabetespatiënten. Cashewnoten helpen bij het verlagen van het risico op diabetes type 2.

Wist je dat je cashewnoten in gerechten kunt gebruiken voor een heerlijke en gezonde bite?

 • Rode bloedcellen

Cashewnoten zijn rijk aan koper, wat het metabolisme van ijzer ondersteunt, wat de vorming van rode bloedcellen stimuleert en helpt bij het gezond houden van de botten en het immuunsysteem. Het mineraal is ook van vitaal belang voor het zenuwstelsel. Een tekort aan koper in het lichaam kan leiden tot osteoporose, onregelmatige hartslag en bloedarmoede.

 • Bot-en mondgezondheid

Cashewnoten leveren ook fosfor, wat essentieel is voor de gezonde ontwikkeling van botten en tanden. Fosfor helpt ook bij de eiwitsynthese, het opnemen van koolhydraten en vetten en het onderhoud van de celstructuur.

 • Chemotherapie

Onderzoek heeft aangetoond dat het hoge gehalte antioxidanten (o.a. anacardinezuur, cardanol en cardol) in cashewnoten de werkzaamheid van de behandelingen tegen tumoren en kanker versterken. Gemalen cashewnoten zijn een relatief eenvoudig opneembare vorm van eiwitten en zijn absoluut veilig voor deze patiënten.

 • Anemie

Cashews zijn een bron van ijzer, wat essentieel is voor het transporteren van zuurstof door het lichaam en helpt bij de werking van enzymen en het immuunsysteem. Een tekort aan ijzer in de voeding kan leiden tot lichaamsvermoeidheid, bloedarmoede en een verhoogde vatbaarheid voor infecties. Vandaar dat (cashew)noten een onmisbare vleesvervanger zijn voor vegetariërs en veganisten.

 • Galstenen

Galstenen zijn steenachtige afzettingen die ​​meestal bestaan uit cholesterol dat zich ophoopt in de galblaas. Het regelmatig eten van gezonde noten als cashewnoten kan helpen bij het verlagen van het risico op de vorming van galstenen.

 

De rest van de cashewboom

Naast de bekende en heerlijke cashewnoten, biedt de cashewboom een enorme schat aan geneesmiddelen en industriële toepassingen.

 

 • Schilolie van de cashewnoot

Een bijproduct van het verwerken van cashewnoten is de olie die zich tussen de buitenste 2 schillen van de noot bevindt. Door zijn geneeskrachtige eigenschappen en de aanwezigheid van anacardinezuur heeft cashewschilolie een antibiotische werking, het wordt gebruikt bij de behandeling van o.a. een pijnlijke gebit, lepra, ringwormen, wratten, scheurbuik en elefantiase.

 • Cashew schors en blad

De schors en bladeren van de boom bezitten geneeskrachtige voordelen en worden gebruikt als remedie tegen diarree en koliek. Het extract van de bladeren wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk te verlagen. Een infusie van de bast van de cashewboom wordt gebruikt als mondspoeling voor het behandelen van aften en als een remedie tegen keelpijn en griep. In water gekookte bladeren van de cashewboom hebben koortswerende eigenschappen en worden gebruikt als pijnstiller.

 • Cashewappel

De cashewappel bezit anti-bacteriële eigenschappen en helpt bij de behandeling van maagzweren en gastritis, wat meestal wordt veroorzaakt door Helicobacter pylori bacterieën. Het sap is rijk aan vitamine C en werkt daarom tegen scheurbuik.
Het extract van de cashewappel heeft anarcardinezuur, een antioxidant wat de vorming van ouderdomsvlekken tegengaat en de uitroeiing van kankercellen steunt. De vrucht van de cashewboom wordt gebruikt om spruw en pijnlijke mond bij baby’s te behandelen. In het Amazonegebied maakt men thee uit de schors en het cashewappelsap als middel tegen chronische dysenterie en om diarree te verhelpen. Het wordt ook of zweet stimulerende eigenschappen toegedicht. Het sap gewonnen uit de cashewappel kan daarnaast dienen als een zalf voor de pijn van reuma en neuralgie.

 • Cashewzaadolie

De olie die uit de zaden wordt gewonnen vindt haar toepassing in het genezen van gebarsten hielen. Verpoederde cashewzaden werken als tegengif bij slangenbeten.

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. mariette says

  Is er iemand die zou weten hoeveel gr cashewnoten per dag is het aangeraden te eten.

  Mariette

  • Jan Zwitser says

   Een handvol per dag. Ze zijn zo lekker, dat het meestal meer wordt.

  • Hennie Kater says

   15 Gram per dag

  • Zelf eet ik een paar handjes per week of soms door de salade, ook heerlijk.
   Dus niet elke dag, maar wel al jaren regelmatig. Want in sommige andere voeding zit ook magnesium (appels) en afwisseling vind ik fijn.
   Ben kerngezond en heb het er wel eens met kennissen over, die het ook zo doen: ook omdat het ook goed is voor het mentale vlak van de mens. Doe het gewoon naar behoefte, dat voel jezelf het best. Altijd geroosterde met een beetje zout/supermarkt. We leven hier toch niet in Brazilië?

 2. Ik heb wel eens gelezen dat in rauwe cashewnoten salmonella kan zitten. Ze komen uit Brazilië en zijn toch een tijd onderweg. Des te ouder de noten des te meer risico op salmonella. Hoe zit dit?

 3. Ja leuk, maar ik had graag gezien hoe de noten in de dop zitten en hoeveel calorien ze bevatten.

 4. de meeste van de noten komen uit vietnam ik lust ze ook heel graag en om de twee dagen doe ik een vers doosje van 250 gr open kan er gewoon niet van blijven

 5. Walther Sanné says

  Ja, zelfs heel nuttig. Wij ontbreken vaak de kennis om van de natuur en vooral planten die wij zelf verbouwen te profiteren. Heel jammer, want zo zouden wij steeds minder chemische toestanden in ons lichaam blijven opnemen.

 6. Moet ook weer zo zijn zeker?Ben op 15/09/2017 uit een boom gevallen recht op de draadomheining(ijzeren buis)gelukkig tussen twee palen,anders was de schade aan mijn body erger geweest.En net nu had ik veel behoefte aan Cashewnoten !!blijkt dat ze zeer goed zijn om gezonde bot-ontwikkeling te maken.Toch weer mooi gestuurd !!De hoeveelheid ??ik neem elke dag een handje vol(werkhandje)

 7. Gilberte Demuyt says

  Zijn Cashewnoten glutenvrij ?

 8. Koekiemonster says

  Heeft iemand een tip om Cashewnoten zelf te roosteren?

  • In een dun laagje arachideolie op hoog vuur snel wokken. Daarna op keukenpapiertje in een zeef goed droogschudden.

 9. dhondt marc says

  mijn penis veeeel verbeter stijf !!!

 10. Arie nus says

  Ik eet ze graag uit mijn kon

 11. Waar kan ik extract van debladeren van cashewnoten vinden i.v.m. Verlagen bloedsuikerspiegel?

Trackbacks

 1. […] Cashewnoten zijn ook erg gezond, hoe gezond kan je lezen op de website van de notenspecialist; 9 redenen waarom cashewnoten gezond zijn. Bye bye koe, hello […]

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*