12 redenen waarom amandelen gezond zijn

12 redenen waarom amandelen gezond zijn

Gezondheidsvoordelen amandelen

Gezondheidsvoordelen amandelen

Amandelen staan ​​bekend om grote geneeskrachtige waarde, naast hun lekkere smaak. Daarom voegen steeds meer mensen deze noten toe aan hun voedingspatroon.

De voordelen die amandelen kunnen bieden voor de gezondheid zijn verhoogde hersenactiviteit, gezond hart en bloedvaten, en het op peil houden van het cholesterolgehalte. Ook beschermen ze bij diabetes (suikerziekte) en kanker, helpen ze zwangere vrouwen en hun ongeboren baby’s, stimuleren ze het immuunsysteem en werken ze ontstekingsremmend. Ook reguleren amandelen de bloeddruk, zorgen ze voor sterke botten, helpen ze je gewicht op peil te houden en voorkomen ze constipatie. Als klap op de vuurpijl zijn ze een gezonde bron van energie om de dag door te komen.

Lees ook: Voedingswaarde amandelen

 • Goed voor je hersenen

Amandelen zijn een bron van vele voedingsstoffen die helpen bij de ontwikkeling en de gezondheid van het menselijk brein. Amandelen worden al vele jaren beschouwd als een essentieel voedingsmiddel voor opgroeiende kinderen. Amandelen bevatten twee essentiële voedingsstoffen voor de hersenen: riboflavine (vitamine B2) en L-carnitine, waarvan is aangetoond dat ze de hersenactiviteit verhogen, waardoor nieuwe zenuwbanen aangemaakt worden en een verminderde kans op de ziekte van Alzheimer bestaat. Onderzoeken hebben aangetoond dat amandelen en amandelolie erg voedzaam zijn voor de algemene gezondheid en het functioneren van het zenuwstelsel.

 • Goed voor je hart en bloedvaten

De enkelvoudig onverzadigde vetten, eiwitten en kalium in amandelen helpen stuk voor stuk het hart in goede conditie te houden. Vitamine E is een effectieve antioxidant en vermindert daarnaast het risico op hartafwijkingen. Mensen die 5 keer per week amandelen eten hebben tot 50% minder kans op een hartaanval, wat onder andere te danken is aan het hoge gehalte aan magnesium. Amandelen zijn ook een goede bron van foliumzuur (vitamine B11), waardoor ze helpen je gehalte homocysteïne op peil te houden, waardoor de kans op trombose en aderverkalking (atherosclerose) verkleind wordt. Bovendien is aangetoond dat de flavonoïden in de bruine huid van amandelen gecombineerd met vitamine E een krachtige bescherming bieden tegen beschadiging van de slagaderwand.

 • Regulatie van cholesterol

Het is aangetoond dat het regelmatig eten van amandelen bijdraagt ​​aan een verhoogd gehalte goede cholesterol (HDL) en verlaging van het slechte cholesterolgehalte (LDL). Deze balans is essentieel voor een gezonde cholesterolbalans. De cholesterolverlagende effecten van amandelen zijn al na 2 weken van dagelijkse inname vrijwel volledig meetbaar.

 • Bescherming bij diabetes (suikerziekte)

Amandelen zijn gezond voor diabetici, omdat ze helpen de reactionaire stijging van glucose- en insulinespiegels na de maaltijd te reguleren. Hierdoor beschermen ze tegen de gevaarlijke pieken in de bloedsuikerspiegel waar diabetici vaak last van hebben na een grote maaltijd of een maaltijd met onverwacht veel suiker. Volgens onderzoek helpen amandelen bij het reguleren van de opname en verwerking van glucose, waardoor het hele proces veel soepeler en veiliger verloopt.

Wist je dat je amandelen in gerechten kunt gebruiken voor een heerlijke en gezonde bite?

 • Voorkomen van kanker

Amandelen zorgen ervoor dat voedsel beter door de dikke darm kan worden verwerkt, waardoor ze helpen darmkanker te voorkomen. Er zijn al vele onderzoeken gedaan naar het verband tussen vezelrijke diëten en een verminderd risico op darmkanker.

 • Goed voor de zwangerschap

Amandelen bevatten foliumzuur (vitamine B11), wat bijdraagt aan het verminderen van de kans op aangeboren afwijkingen bij pasgeboren baby’s. Het stimuleert ook een gezonde celgroei en de vorming van weefsel. Onderzoek heeft aangetoond dat foliumzuur de kans op open rug met zo’n 70% kan verkleinen. Amandelen leveren genoeg foliumzuur om moeders en hun baby gezond te houden.

 • Verbetering van je weerstand

Amandelen verhogen de alkaliniteit van je lichaam, wat je immuunsysteem ten goede komt en helpt ziekten en diverse gezondheidsproblemen te voorkomen. Daarnaast bevatten amandelen ook veel vitamine E, een krachtige antioxidant die alle schadelijke vrije radicalen in het lichaam opzoekt en elimineert. Vrije radicalen kunnen chronische ziekten veroorzaken en kunnen onze orgaansystemen aantasten. Antioxidanten zoals de vitamine E in amandelen beschermen je tegen allerlei ziekten, waaronder kanker en hart- en vaatziekten. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen die veel vitamine E binnenkrijgen 30 tot 40 % minder kans hebben op hart- en vaatziekten.

 • Ontstekingremmend

Het woord “vet” heeft bij veel mensen een negatieve klank, maar eigenlijk zijn bepaalde vetzuren onmisbaar voor onze gezondheid. Het lichaam kan niet zijn eigen vetzuren produceren, dus moeten we ze uit onze voeding halen. Amandelen leveren twee belangrijke vetzuren: linolzuur en linoleenzuur. Deze vetzuren helpen in ons hele lichaam ontstekingen te remmen. Ook helpen deze vetzuren het slechte cholesterolgehalte (LDL) te verlagen, en ze zorgen voor een gezonde huid en haar.

 • Bloeddruk reguleren

Het kalium in amandelen helpt om de bloeddruk te reguleren, en bovendien bevatten amandelen zeer weinig natrium, wat ook helpt om je bloeddruk op peil te houden.

 • Sterke botten

Amandelen bevatten een hoog gehalte aan fosfor, wat samen met calcium een positieve invloed heeft op de sterkte en duurzaamheid van de botten en tanden, terwijl het ook het ontstaan ​​van aan leeftijd gerelateerde aandoeningen zoals osteoporose voorkomt.

 • Op gewicht blijven

De enkelvoudig onverzadigde vetten en voedingsvezels in amandelen geven al bij een kleine hoeveelheid een vol gevoel en voorkomen over-eten. Uit onderzoeken is gebleken dat een amandelrijk, caloriearm dieet perfect werkt om zwaarlijvige mensen te helpen bij het ​​verliezen van hun overgewicht. Ook is aangetoond dat mensen die regelmatig (minstens twee keer per week) amandelen eten veel meer kans hebben om op hun ideale gewicht te blijven, terwijl degenen die zelden of nooit amandelen eten last blijven houden van schommelingen in hun gewicht. Het magnesium in amandelen zorgt er voor dat de bloedsuikerspiegel op peil blijft, waardoor je minder last krijgt van neigingen te gaan snoepen buiten de maaltijden. Bovendien bevorderen voedingsvezels een consistente stoelgang, wat helpt bij gewichtsverlies en de algemene gezondheid van het lichaam door de gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

 • Voorkomen van constipatie

Amandelen zijn rijk aan voedingsvezels, waarmee ze verstopping helpen voorkomen. Het is echter ook belangrijk om een ​​genoeg water te drinken als je amandelen eet om de spijsvertering te versnellen en de gunstige effecten van de noten hun werk te laten doen. Je hoeft er niet eens veel van te eten, de hoeveelheid voedingsvezels in 4 of 5 amandelen is genoeg om je spijsvertering en stoelgang op peil te houden.

 • Verhoogde energie

De aanwezigheid van mangaan, koper en riboflavine (vitamine B2) in amandelen helpt bij de productie van energie en de stofwisseling. Als je onderweg bent, helpt een handvol amandelen je de dag door zonder je met calorieën of vet vol te stoppen.

 

Woord van voorzichtigheid

Amandelen hebben net als bijna alle andere levensmiddelen ook een kanttekening. Ze bevatten oxalaten, die kristallen vormen met kalk en ijzer. Die kristallen verlaten via de urine het lichaam, wat voor de meeste mensen geen problemen oplevert, mits het lichaam geen vochttekort heeft. Mensen die echter nier- of galblaasproblemen hebben moeten oppassen met het eten van amandelen.

 

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. amandelfreak says

  Zeer nuttig. Heb toevallig gisteren nog een zakje amandelen gekocht na lange tijd. Heerlijke dingen zijn t! En nu ik dit lees ben ik zeker tevreden over die noten. Bedankt voor de info

 2. Henk van Hardeveld says

  Gaarne zou ik willen vernemen of amandelen zonder dop verkrijgbaar zijn. Zoja
  Bij wat voor soort zaken.

 3. Ja, deze pagina is heel nuttig voor mij omdat ik hartpatiënt ben. Is er nog meer wat goed is voor mijn hart en vaten? Mijn vaten zijn ook slecht gr. mg p

 4. Zijn er meer recepten voor hart en bloedvaten? Ik hoor het graag, dank je wel.

  • Marielle says

   Stoppen met melkproducten, alleen echte roomboter is wel goed. Niet dagelijks vlees eten en maar maximum 1X per week vlees van een viervoeter. Veel noten en olijfolie die biologisch zijn. Dagelijks chocolade eten van minimum 70% cacao, begin met de 70% cavao en verhoog het dan na een tijdje (je moet er aan wennen want hoe hoger het percentage cacao hoe bitterder de smaak). Stop met suiker rijke voedingsmiddelen want dit is gelinkt aan hart en vaat ziekten. Verhoog de vitamine C gehalte samen met magnesium want tekorten van deze 2 zorgen voor hart en vaatziekten. Zorg voor weinig ontstekingsreacties in het bloed door zo weinig mogelijk dierlijk te eten en als je het eet combineer dit dan met veel rauwe groenten voor de ph waarde van je bloed naar normale waardes te brengen. Eet ook niet te veel tarwe want tarwe is ook sterk verzurend. Eet geen varkensvlees want dit is zeer sterk verzurend wat dan weer oorzaak van hart en vaatziektes is.

   • I live in Madrid! You should visit Templo de Debod at sunset, get lost in Malasaña's vintage stores, visit the Cristal Palace at Retiro's park and have a coctel at The Penthouse terrace!Hope you enjoy Madrid, xxWWW.THESTREETSPIRITS.BLOGSPOT.COM

 5. Als sporter is het een heel goede aanvulling op mijn dieet. Voedingssupplementen
  zijn eigenlijk nauwelijks nodig. 50-80 gram per dag aan een notenmix en zo’n 20
  gram aan zaden en pitten is ruim voldoende. En nog erg lekker ook.

 6. Bij de Lidl verkopen ze de amandelen los, per ons 99 cent en lekker!

 7. Sidonia says

  ik woon in spanje en bezit hierdoor heel veel amandelen, wist al dat het gezond was.
  Ik eet 10 amandelen per dag. Ben ook diabet 2.
  Hoop dat ik er nog een hoop kan plukken.

 8. Een amandel is een amandel, ook als je die bij de Lidl koopt. Hij groeit aan een boom niet bij de Lidl!

  • Jan de Vries says

   De losse amandelen van Lidl zijn gezouten. Ze verkopen ook verpakte ongezouten amandelen. Die zijn gezonder en nog goedkoper ook.

 9. Heb vernomen dat ze goed helpen bij maagzuur??. Heeft iemand ervaring daar mee.??

 10. Josy van wassenhove says

  Ja ik vind van wel, ik ga amandelnoten in huis halen evenals ljjnzaadolie

 11. ik pluk amandelen altijd van dezelfde bomen maar dit jaar zijn ze na het ontvellen bitter geworden kan ik die bitterheid er nog uitkrijgen en hoe dan

 12. Ik rooster ze in de airfrayer 12 mi op 180 graden koop ze rauw bij de lidl zijn ze nu ook nog zo gezond ?

 13. Douwe Goereee says

  Ik koop ze bij een Turkse winkel los, met bruine huid er nog om, smaken echt naar amandelen.

 14. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less.

  I’ve been using WordPress on various websites for about a
  year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content
  into it? Any help would be greatly appreciated!

 15. Magdalena Schulz says

  Wat ik dan niet begrijp is, een kilo amandelen per maand te eten vele jaren achter elkaar, daarnaast een gezond leven leven door te bewegen, op tijd te slapen groente en weinig vlees te eten, dat.ik op mijn 63e moest ontdekken, dat er osteoporose.en osteopenine plus een nekwervel probleem was in mijn lichaam.!! Opgemerkt door met.regelmaat pols, enkel etc te breken.!! Wonend in het zonnige zuiden van.Europa !! Toch bleek ik zelfs vitd3 gebrek te hebben…Altijd in de zon, regelnatig verse vette vis…wie heeft hier dan een verklaring voor wat mij aangaat ???? Onbegrijpelijk toch allemaal ????

 16. Als je geen galblaas meer hebt, mag je ze dan evengoed eten?

 17. Amandel says

  Yes

Trackbacks

 1. […] Waarom amandelen goed voor je zijn en welke vitamines ze bevatten lees je hier. Amandelmeel gebruik ik standaard als ik muffins, cakes, ontbijtkoek of een taartbodem bak. Het is […]

 2. […] E bevatten als amandelen. Een jogger zou 3 tot 5 keer per week een handvol amandelen moeten eten. Amandelen verlagen het cholesterol niveau, waardoor de kans op hart- en vaatziekten wordt […]

 3. […] een goede bron van goede vetten, vitaminen en hoogwaardige eiwitten. Ik geef het woord graag aan De Notenspecialist. Die heeft een mooie pagina geschreven over wat amandelen kunnen betekenen voor je […]

 4. […] E bevatten als amandelen. Een jogger zou 3 tot 5 keer per week een handvol amandelen moeten eten. Amandelen verlagen het cholesterol niveau, waardoor de kans op hart- en vaatziekten wordt […]

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*