Voedingswaarde noten

Welke voedingswaarde hebben noten?

Voedingswaarde noten

Voedingswaarde noten

De volgende keer dat je verlangt naar iets om te snacken, probeer eens iets gezonders dan crackers of chips en knabbel lekker op een handvol noten.

Noten zitten boordevol vitamines en waardevolle mineralen, bouwstoffen voor je lichaam en essentieel voor je gezondheid en welzijn. En ja, noten bevatten inderdaad veel vet, maar het zijn hoofdzakelijk de gezonde onverzadigde vetzuren, die helpen je cholesterolgehalte te verlagen.

Ze zijn rijk aan energie, eiwitten en voedingsstoffen. Ze zijn een goede bron van gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die helpen om de LDL, het slechte cholesterolgehalte te verlagen en beter in balans te brengen met de HDL, het goede cholesterol. Uit onderzoeken blijkt dat het mediterrane dieet, dat rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, kan helpen hart- en vaatziekten en beroertes te voorkomen.

Ze zijn een rijke bron van belangrijke omega-3 essentiële vetzuren zoals linolzuur, alfa-linoleenzuur enz. Onderzoeken hebben aangetoond dat omega-3 vetten door hun ontstekingsremmende werking helpen het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes, beroerte en borst-, darm- en prostaatkanker te verlagen. Omega-3 vetzuren helpen ook bij aandoeningen zoals reumatoïde artritis en soms bij schizofrenie, depressie en de ziekte van Alzheimer.

Noten zitten boordevol antioxidanten zoals carotenen, luteïne etz. Antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen kanker, hartafwijkingen, zenuwziektes, ziekte van Alzheimer en schimmelinfecties.

Noten zijn een belangrijke bron van essentiële mineralen zoals calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium en zink.

Calcium en fosfor zorgen voor sterke botten en tanden.

IJzer zorgt voor gezonde rode bloedcellen.

Kalium zorgt voor sterke bloedvaten en helpt bij het voorkomen van hoge bloeddruk en atherosclerose (aderverkalking).

Koper helpt bij de werking van je centrale zenuwstelsel.

Magnesium is belangrijk voor de enzymprocessen in je lichaam en je stofwisseling.

Zink is een antioxidant die daarnaast belangrijk is voor je weerstand.

Noten bevatten vitale vitamine B-complexen, zoals riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), thiamine (vitamine B1), vitamine B6 en foliumzuur (vitamine B11). Deze vitamines zijn essentieel voor een goede gezondheid en algeheel welzijn.

Ook zijn ze goede leveranciers van vitamine E, een krachtige vetoplosbare antioxidant. Vitamine E zorgt voor sterke celmembraan van je slijmvliezen en huid, en beschermt daardoor tegen schadelijke vrije radicalen.

Ieder type noot heeft een eigen samenstelling van energie, vetzuren, vitamines en mineralen. Klik op de link van de noot die je nader wil bekijken.

Voedingswaarde amandelen

Voedingswaarde cashewnoten

Voedingswaarde hazelnoten

Voedingswaarde kastanjes

Voedingswaarde macadamianoten

Voedingswaarde paranoten

Voedingswaarde pecannoten

Voedingswaarde pinda’s

Voedingswaarde pistachenoten

Voedingswaarde walnoten

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. cor teunissen says

  goede morgen;
  zijn er ook verschillen in vet gehaltes tussen de pinda rassen?
  groeten; cor

 2. Saskia Hofman says

  Hallo, met welke eenheid is de voedingswaarde van de noten bepaalt?
  Is dat per zoveel gram of…?

  Hoor het graag. Vriendelijke groeten, Saskia

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*