Allergieën

12 vragen over notenallergie

Notenallergie

Notenallergie

Sommige mensen zijn overgevoelig voor noten. Het afweersysteem reageert specifiek op het eiwit dat in 1 of meerdere soorten noten zit.

Voor welke noten kan ik een allergie krijgen?

De meeste mensen met een notenallergie zijn niet allergisch voor alle noten . Er is echter grote kruisallergie tussen de verschillende families van noten . Ongeveer 12 procent van de mensen met een notenallergie zijn voor meerdere noten allergisch . De sterkste kans op kruisallergie is tussen walnoten en pecannoten, en tussen cashew– en pistachenoten. Daarom wordt mensen met een notenallergie geadviseerd om uit voorzorg alle noten te vermijden, of betrouwbare tests te laten uitvoeren voor welke specifieke noten ze overgevoelig zijn.

Pinda’s zijn biologisch gezien peulvruchten en dus geen noten . Er is echter een grote kruisallergie tussen pinda’s en noten op het gebied van allergieën, wat betekent dat mensen met een notenallergie een verhoogd risico lopen ook pinda-allergie te krijgen. Als je dus een notenallergie hebt, zal je allergoloog je adviseren pinda’s ook te vermijden.

Allergie kan voorkomen bij:

 • Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten en producten op basis van deze noten.
 • Noten gebruikt in distillaten voor sterke alcoholische dranken
 • Amandelen en walnoten gebruikt als smaakstof in sterke alcoholische dranken
 • Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad
 • Pijnboompitten en producten op basis van pijnboompitten
 • Pinda’s en producten op basis van pinda.

Walnoten en cashewnoten zijn de twee noten die de meeste allergische reacties veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van notenallergie?

Het gevaarlijkste symptoom van een notenallergie is anafylactische shock, een systemische reactie die onder andere shock, ernstige ademhalingsmoeilijkheden en hartritmestoornissen kan veroorzaken. Als je een notenallergie hebt, kan het zijn dat je geadviseerd wordt om altijd injecteerbare epinefrine (adrenaline) bij je te dragen in de vorm van een EpiPen of Anapen en de mensen in je omgeving te waarschuwen en hen te instrueren wat te doen als je een reactie krijgt.

Lichtere symptomen zijn netelroos en zwelling van de keel, astma of huidirritaties.

Lees ook: Hoe merk je aan je kind dat er een allergische reactie optreedt?

Komen zulke zware allergische reacties op noten vaak voor?

Van alle voedselallergenen zijn pinda’s en noten de belangrijkste veroorzakers van anafylactische reacties. In een Engelse studie naar 90 gevallen van anafylaxie door voedselallergie werd 47 procent door pinda’s veroorzaakt en 26 procent door noten, terwijl diverse andere voedselallergenen (fruit, kippenei, koemelk, peulvruchten, vis, schaaldieren, sesam, aardappel, gelatine) ieder slechts een klein aandeel leverden.

Als wordt gekeken naar de fatale anafylactische reacties leveren pinda’s en noten een nog groter aandeel. In een Amerikaanse publicatie over 32 sterfgevallen door voedselallergie was 63 procent het gevolg van het eten van pinda’s en 31 procent van noten; slechts twee sterfgevallen werden door andere voedselallergenen veroorzaakt (vis en melk).

De ergste (anafylactische) reacties worden veroorzaakt door cashewnoten, zo blijkt uit een Europees onderzoek naar de reacties op cashewnoten en pinda’s bij 141 mensen met een notenallergie.

Wat moet ik doen als mijn kind een reactie krijgt van het eten van noten?

De meeste reacties op noten zijn vrij mild, denk hierbij aan buikpijn, jeukende keel, mond of tong, niezen, of netelroos. Echter, als je kind moeite krijgt met ademhalen of bewusteloos raakt, bel dan meteen 112. Laat je kind gaan liggen met de voeten omhoog om het risico van een shock te verminderen totdat de ambulance arriveert.
Als je kind is gediagnosticeerd met een notenallergie en je hebt een eerste hulpkit voor anafylactische schok, geef je kind dan onmiddellijk een injectie met epinefrine (adrenaline). Als je de eerste hulpkit voor het eerst krijgt, is het heel belangrijk dat alle familieleden en goede vrienden training krijgen en op de hoogte gebracht worden van hoe deze werkt. Zorg ervoor dat iedereen vertrouwd is met de procedure voordat het nodig is. Ook docenten dienen op de hoogte gebracht te worden van de allergie en de aanwezigheid van de eerste hulpkit.
Zelfs als je kind zich snel weer herstelt en zich weer goed lijkt te voelen, neem toch onmiddellijk contact op met je huisarts. Een secundaire reactie kan enkele uren na de eerste reactie plaatsvinden.

Lees meer over waarom noten gezond zijn voor kinderen.

Notenallergie

Hoe weet ik of ergens noten in verwerkt zitten?

Noten horen bij de 14 voedselallergenen waarvoor geldt dat fabrikanten en verkopers van levensmiddelen verplicht zijn te vermelden dat deze in hun product verwerkt zijn. Dat geldt overigens ook voor ervan afgeleide stoffen, ongeacht hoeveel van de stof in het voedselproduct aanwezig is of met welk doel het gebruikt is. Het kan dus gaan om een ingrediënt, maar ook om een hulpstof bij de productie. Veel fabrikanten kiezen ervoor om ook te vermelden dat een product sporen van noten kan bevatten of is geproduceerd in een omgeving waar noten verwerkt worden, waarmee ze waarschuwen voor mogelijke kruisbesmetting, wat van belang voor mensen die zo overgevoelig zijn voor noten dat een levensbedreigende situatie kan ontstaan. Deze mensen kunnen nooit alleen afgaan op het etiket. Het is immers nooit helemaal uitgesloten dat een levensmiddel een allergische reactie kan geven.

In de lijst onderaan deze pagina vind je de producten waar je mee op moet passen, omdat er een grote kans is dat er noten of sporen van noten in verwerkt zitten.

Daarnaast kunnen noten ook verwerkt zijn in shampoo, huidcrèmes of zonnebrandolie. Ook hierin verwerkt kunnen ze een allergische (huid)reactie veroorzaken. Test deze producten dus eerst op een klein en onopvallend stuk huid voordat je je hele lijf en gezicht ermee behandelt.

Als je allergisch bent voor één soort noot, mag je dan wel andere soorten noten eten?

Als je gediagnosticeerd bent met een allergie voor één bepaald type noot, wordt over het algemeen aanbevolen om geen enkele noot te eten totdat een medisch specialist met een allergietest heeft vastgesteld welke type noten geen allergische reactie bij je veroorzaakt.
Zelfs nadat dit is vastgesteld, wordt het vaak aanbevolen om alle soorten noten te vermijden omdat verschillende soorten noten in de fabriek of bij de notenspeciaalzaak vaak alsnog met elkaar in aanraking komen, bijvoorbeeld door ze in dezelfde olie te branden. Alleen als dit soort kruisbesmetting volledig kan worden vermeden, bijvoorbeeld door verse noten in de dop zelf te kraken, is het aan te raden andere soorten noten te eten, die bewezen veilig voor je zijn.

Als je een notenallergie hebt, kun je dan toch zonder problemen een paar kleine nootjes eten?

Zelfs een zeer kleine hoeveelheid noot kan leiden tot allergische reacties bij gevoelige mensen. Zelfs als je iets eet wat alleen maar in contact is geweest met noten. Vandaar dat op etenswaren vaak vermeld staat als ze verwerkt zijn in een fabriek waar ook noten verwerkt worden. Omdat herhaalde allergische reacties soms veel ernstiger kunnen zijn dan voorgaande reacties, wordt geadviseerd om noten totaal te vermijden.

Als ik noten eet tijdens de zwangerschap of borstvoeding, krijgt mijn kind dan een notenallergie?

In het verleden wist men nog niet hoe notenallergie ontstond, en werd voor de zekerheid geadviseerd om tijdens de zwangerschap en de borstvoeding geen noten te eten. Tegenwoordig is aangetoond dat hetgeen een moeder eet tijdens de zwangerschap of borstvoeding geen invloed heeft op de ontwikkeling van voedselallergieën bij haar kind. Integendeel, het is raadzaam om jonge kinderen en baby’s zo snel mogelijk verschillende soorten voedingsstoffen te geven om ze eraan te laten wennen.

Lees meer over waarom noten gezond zijn voor zwangere vrouwen.

Wat moet ik doen als ik ga uit eten?

Mits je enkele voorzorgsmaatregelen neemt, is het ondanks je notenallergie nog steeds mogelijk te genieten van maaltijden in een restaurant of afhaalrestaurant. Vertrouw niet op alleen de omschrijvingen van het menu, stel bij het bestellen vragen over welke ingrediënten er gebruikt worden en hoe de maaltijd wordt bereid (gebakken in notenolie?) om het risico op een allergische reactie te verlagen. Ondanks dat een notenallergie minder vaak voorkomt dan andere allergieën, zorgt het risico op anafylaxie ervoor dat je op moet letten als je gaat uit eten in restaurants waar kans is op kruisbesmetting, dus het is slim om bij de reservering je allergie te bespreken met een manager of de chef-kok, dan merk je meteen of ze gewend zijn te koken voor mensen met een allergie.
Het meest risicovolle restaurant als je een notenallergie hebt is de Griek: meerdere van de populaire gerechten bevatten walnoten. In Chinese gerechten worden vaak cashewnoten gebruikt, en Indonesische satésaus is natuurlijk met pinda’s bereid. Amandelen komen veel voor in mediterrane en Arabische gerechten en pesto met pijnboompitten zal bij veel Italianen gebruikt worden. En veel chique restaurants maken vinaigrette dressings met notenolie. Let ook op in ijssalons en bakkerijen. De veiligste restaurants zijn waarschijnlijk de Japanse en Mexicaanse, waar de kans het kleinste is dat er (verborgen) noten gebruikt worden in de gerechten.

Schaam je niet om een speciaal verzoek in te dienen bij restaurants, zelfs niet als het druk is. Het niet durven wijzen op voedselallergieën is de meest voorkomende reden waarom mensen allergische reacties krijgen bij het uit eten gaan. Andere redenen zijn:

 • De maaltijden worden bereid met gedeelde pannen en keukengerei
 • Het restaurant maakt een vergissing
 • Het bedienend personeel of chef-kok is niet opgeleid over voedselallergieën of over verborgen ingrediënten in levensmiddelen, zoals in dressings en ​​sauzen.

Gemengde noten

Hoe kan ik ondanks mijn notenallergie zorgen dat ik alle voedingsstoffen binnenkrijg die noten leveren?

Een evenwichtig voedingspatroon geeft je de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om je gezondheid en welzijn te bewaren. Door noten en producten die noten bevatten uit te sluiten, kan het nodig zijn om extra aandacht te besteden aan de voedingsmiddelen die deel uitmaken van je dagelijkse voeding. Als je denkt dat je essentiële voedingsstoffen tekort komt als gevolg van een dieetbeperking, kun je het beste je huisarts of een gediplomeerde diëtist raadplegen.

Lees meer over de voedingsstoffen in noten.

Zijn er meer mensen met een notenallergie?

Er is weinig bekend over het aantal mensen met een notenallergie, omdat het soms lastig is deze te onderscheiden van andere voedselallergieën, maar notenallergieën worden beschouwd als een van de meest voorkomende soorten voedselallergie. In de Verenigde Staten en in het Europa komt een notenallergie in het algemeen naar schatting zowel bij kinderen als bij volwassenen tussen 1,5% en 2% voor. Een allergie voor pinda’s komt het vaakst voor. Er is bewijsmateriaal dat stelt dat pinda-allergie berust op het gebruik van pinda’s in babyvoeding; indien de noot wordt gegeven aan zeer jonge kinderen die nog niet alle componenten van pinda’s volledig kunnen verteren, zal het lichaam op die componenten reageren.

Uit een rapport van de gezondheidsraad:

In Nederland ligt het aantal ziekenhuisopnames door voedselallergie in de orde van grootte van enkele tien- of honderdtallen per jaar. Uitgaande van verkoopcijfers van noodmedicatie hebben vier- tot zesduizend mensen een potentieel levensbedreigende voedselallergie, onder wie duizend tot vijftienhonderd kinderen, ofwel zo’n 65 tot 75 per 100.000 kinderen en zo’n 25 tot 30 per 100.000 volwassenen. Ernstige reacties kunnen door veel voedingsmiddelen worden veroorzaakt, maar pinda’s en noten leveren veruit het grootste aandeel.

Gemiddeld sterven jaarlijks één of enkele mensen aan voedselallergie. Bij fatale reacties is vrijwel altijd ook sprake van astma.

Kom ik er ooit nog vanaf?

Ten minste 90 procent van de kinderen met de diagnose notenallergie zal hier zijn of haar hele leven last van houden. Jongere broertjes of zussen van kinderen met een notenallergie hebben een vergrote kans om ook een notenallergie te krijgen.

De volgende producten kunnen noten bevatten:

 • Alcoholische sterke dranken
 • Barbequesaus
 • Bitterkoekjes
 • Bonbons
 • Chips
 • Chocolade
 • Chocolade- of hazelnootpasta
 • Crackers
 • Curry’s
 • Desserts
 • Dressing
 • Energybars
 • Gebak
 • Granenrepen
 • IJs
 • Kant-en-klaar maaltijden
 • Koek
 • Koffie: surrogaat of een smaakvariant
 • Krentenbrood en krentenslof
 • Marinades
 • Marsepein
 • Mengsels van zaden en pitten
 • Mortadella
 • Muesli/Cruesli
 • Muesli- en krentenbollen
 • Nougat
 • Oosterse gerechten
 • Ontbijtkoek
 • Pesto
 • Pralines
 • Rijstmix
 • Salades
 • Sambal
 • Snoeprepen als Mars, Snickers, Kitkat etc.
 • (Amandel)spijs
 • Studentenhaver
 • Vegetarische vleesvervangers
 • Worchestershire saus
 • Zoutjes
 • Zuidvruchtenmix

Maar ook bepaalde cosmetica zoals lippenstift en lippenbalsems, badoliën of soortgelijke producten. Sommige crèmes, waaronder die tegen eczeem, kunnen notenolie bevatten, en omdat deze worden opgenomen door de huid, kunnen ze bij zeer gevoelige mensen een allergische reactie veroorzaken.

 

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. Corry Bos says

  Geweldig uitgebreide informatie. Precies wat ik nodig heb.
  Bedankt!

 2. betty camps says

  dank je wel,met deze informatie kan ik al starten

 3. Pam Hurkens says

  Ik heb zelf een anafylactische reactie gehad op cashew noot en uit bloedonderzoek blijkt dat ik ook allergisch ben voor pistache. Mijn vraag is nu of ik ook kokosnoot of kokosolie moet vermijden. Ik weet niet precies of ik via kruisallergie ook anafylactisch kan reageren ook kokosnoot. Ik heb kokosnoot tot toch toe vermeden maar ik zou graag willen weten of dat ook daadwerkelijk nodig is.

  • notenspecialist says

   Dag Pam,

   dit zal niemand je zomaar kunnen vertellen. Hiervoor zul je toch een specialist moeten raadplegen, die wellicht wat testjes kan doen naar je reactie op kokosnoot. Er is altijd een kans op kruisallergie, maar dit is lang niet in alle gevallen ook echt zo. En het zou zeer vervelend kunnen uitpakken als je er op de verkeerde manier achter komt. En kokosnoten zijn te lekker en te gezond om ze dan maar te laten liggen.

 4. Marinde says

  Ik heb een hele erge noten allergie. Ik heb ongeveer een half uur geleden per ingeluk een noot gegeten maar kreeg ee geen reactie op. Hoe kan dit?

 5. Onze zoon heeft een noten (walnoot, cashewnoten en pijnboompitten) allergie. Hij raakt in shock als hij deze eet. Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat hij wel hazelnoten en amandelen kan eten. Uit bloedonderzoek blijkt dat hij ook allergisch is voor pistach maar hij eet ze toch zonder reactie. Dit kan volgens zijn arts. Hij adviseert dan ook de noten waar geen reactie op is vooral te blijven eten, net om een allergie te voorkomen.
  Kruisreactie is een lastig verhaal. Want pinda’s zijn idd peulvruchten en zover ik weet valt de cocosnoot onder palmolie en niet onder noten. Mijn zoon kan bijv cocosnoot eten. Onze allergoloog werkt goed mee en heeft alle noten appart laten uitzoeken.
  Succes!

 6. isabel says

  oh wat is dit een handige site vet men!!!!!!!!!

 7. Bedankt voor deze tips.ik heb zelf ook een noten en pinda allergie en ik wilde dus net een krentenbol eten maar daar stond op:gemaakt in een fabriek waar ook noten worden verwerkt.Dus ik wist niet of ik ze kon eten. Nu weet ik zeker dat t niet handig is en dat ik t beter niet kan eten.

 8. tamara says

  Hallo er kom bij mij een vriendinnetje spelen van mijn dochter maar zij heeft een noten allergie waar moet uk als ouder opletten en wat mag ze wel eten

  • notenspecialist says

   Dag Tamara,
   je kunt goed op de verpakkingen letten, er staat soms vermeld dat een product “is verwerkt in een omgeving waar ook noten verwerkt worden”, deze producten kan dat vriendinnetje dus beter vermijden. Ook staat er tegenwoordig op vrijwel iedere verpakking allergenen-informatie, dus als er noten in verwerkt zitten, dan staat dat duidelijk vermeld. Dit kunnen soms onverwachte dingen zijn, dus controleer alles goed. Overleg ook even met haar ouders of er dingen zijn waar je op moet letten.

 9. Berthel says

  Palmolie ook voorkomend als je noten allergie hebt en allergie voor pijnboompitten?

 10. mariska says

  iemand die allergisch is voor noten, kan hij ook “uitslaan” op de bomen ervan?
  Onze zoon is allergisch voor diverse noten, deze zijn al onderzocht/ondervonden helaas.
  De eerst volgende test zou een walnoten zijn, maar dan moet hij vooraf al aan het infuus en daar wil hij nog niet aan…(na dubbele epi-pen shots bij de provocatietest is hij wat minder enthousiast 😉 )

  Maar krijgen in ons nieuwe huis een tuin met walnoten boom…. in hoeverre is iemand allergisch voor de boom, bloesem, noot-schalen/ kan iemand daar al allergische reacties op krijgen?

  • Melinda ter Heurne says

   Beste Mariska, beetje laat antwoord. Maar las dit en moest direct aan onszelf denken. Wij hebben een dochter met een notenallergie en wij hebben meerdere walnootbomen. Een dag hielp ze mee met alleen de noten rapen. Maar daardoor had ze binnen 5 min een opgezwolle gezicht, met name rondom de ogen en mond. Daarna heeft ze nooit meer iets aangeraakt rondom die bomen. Dan is er niets aan de hand. Weet niet of je er nog wat aan deze info hebt.

 11. sofie s says

  Interessante website…maar ik heb nog een kleine vraag: moet ik voor mensen met een notenallergie aparte kookpotten gebruiken? En ik bedoel dan echt wel dat er nooit noten in gegrild mogen worden?

 12. Louis.
  Om mijn cholesterol op een goed pijl te brengen ben ik walnoten olie gaan gebruiken 1 kleine dessert lepel per dag .
  En nu heb ik jeukende huiduitslag waar ik anders nooit geen last van had zou dat door de walnoten olie komen.
  Ik ben nu 2 dagen gestopt met die olie in te nemen,kijken of de jeuk over gaat.
  Graag een reactie.

 13. уместный веб ресурс http://pogoda5day.ru/pogoda-v-shadrinske/

 14. Saskia says

  Ik heb reeds 43 jaar ernstige allergie voor noten en heb al jaren heel veel vermeden. Nu terug onderzoeken te laten doen, blijkt dat er meer mogelijk is dan ok dacht. Ik eet wel cocosnoot, eet intussen dagelijks zaden en pitten, zelfs pijnboompitten lukken. Notenolie zou kunnen als ze koudgeperst is maaar dat weet je nooit zeker en de kans dat het fout loopt is echt te groot. Bijna alle fabrikanten vermelden dat hun product gemaakt is in een bedrijf dat ook noten verwerkt maar dat negeer ik, anders kan ik amper iets eten… Verder bij tijfel eerst ruiken ik ruik het zeer snel, dan met je lippen betasten, die zwellen gelijk op. Dan kouwen zonder doorslikken. Als je na 10 minuten geen reaktie voelt, is het voor mij altijd veilig gebleken. Op 43 jaar heb ik slechts 1 misser gehad, dus dat valt echt goed mee. Veel succes aan iedereen!

 15. Saskia says

  Ik heb reeds 43 jaar ernstige allergie voor noten en heb al jaren heel veel vermeden. Nu terug onderzoeken te laten doen, blijkt dat er meer mogelijk is dan ik dacht. Ik eet wel cocosnoot, eet intussen dagelijks zaden en pitten, zelfs pijnboompitten lukken. Notenolie zou kunnen als ze koudgeperst is maaar dat weet je nooit zeker en de kans dat het fout loopt is echt te groot. Bijna alle fabrikanten vermelden dat hun product gemaakt is in een bedrijf dat ook noten verwerkt maar dat negeer ik, anders kan ik amper iets eten… Verder bij twijfel eerst ruiken ik ruik het zeer snel, dan met je lippen betasten, die zwellen gelijk op. Dan kouwen zonder doorslikken. Als je na 10 minuten geen reactie voelt, is het voor mij altijd veilig gebleken. Op 43 jaar heb ik slechts 1 misser gehad, dus dat valt echt goed mee. Veel succes aan iedereen!

 16. Heesakkers Miranda says

  Vraagje, is het mogelijk dat iemand een allergische reactie kan krijgen van de persoon die naast hem of haar noten eet? Mvg, Miranda.

 17. Mijn dochter (7 jaar) heeft een notenallergie. Als ik zelf bv macadamia noten of studentenhaver heb gegeten en haar dan een kus geef, krijgt ze rode ogen, dikke lippen en loopneus.
  Ze heeft nog geen epipen.
  Afgelopen weekend had ze in een parkje met walnoten bomen gespeeld. In de auto begon ze ontzettend te hoesten, niezen en zei ze een zere keel te hebben en niet zo goed te kunnen ademen. Hoorde haar ademhaling een beetje piepen. Na een tabletje anti histamine, knapte ze gelukkig op maar ga nu wel achter een epipen aan !
  Goede tip om producten die uit fabriek komen waar ook noten worden verwerkt, eerst op de lip te proberen, had ik nog niet bedacht en idd blijft er anders weinig eetbaars over !

 18. Buytaert Martine says

  Ik vroeg of ik dat kan laten nakijken in lijn bloed welke noten ik allergisch ben? Martine

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*