Geschiedenis

Hoe lang worden noten al gegeten?

Geschiedenis van noten

Geschiedenis van noten

Bij een archeologische opgraving in Israël zijn aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat noten 780.000 jaar geleden een belangrijk onderdeel vormden van het menselijk dieet. Zeven rassen werden samen met stenen werktuigen om zo open te kraken diep begraven in een moeras gevonden. Het waren onder andere wilde amandel, waterkastanje en 2 rassen van zowel eikels als pistaches. De pistaches en waterkastanjes komen sterk overeen met degene die wij tegenwoordig nog kennen.

Noten zijn al sinds het begin van ons bestaan een belangrijk onderdeel van het menselijk dieet, als natuurlijke bron van energie en gezonde mineralen en vitamines. Onze voorouders waren al bekend met de geneeskundige krachten die deze natuurlijke medicijnen leverden.

In oude samenlevingen, zo’n 10.000 jaar geleden, werd het oogsten van noten centraal gesteld. Het was een van de eerste vormen van landbouw. Een voorspelbare en stabiele oogst, lange houdbaarheid (vooral in de winter) en hoge voedingswaarde waren voor de oude culturen belangrijke voordelen van noten. Ook andere delen van de boom bleken vaak nuttig, notenhout is over het algemeen erg duurzaam en sterk hout vanwege de trage groei van de bomen. En de schillen die overbleven na het pellen werden ook weer voor verschillende toepassingen gebruikt.

Met de groei van hun populariteit verspreidde ook het verbouwen van noten zich over de aarde. Zo stammen cashews oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar de boom bleek zich ook heel goed thuis te voelen in Afrika en India, waar tegenwoordig de meeste vandaan komen. En de macadamia is het enige inheemse Australische gewas wat ook buiten dan continent commercieel verbouwd kan worden, ze groeien met name op Hawaï en in Zuid-Afrika. De paranoot groeit daarentegen slechts in een heel beperkt gebied, in een klein deel van de regenwouden rond de Amazone, omdat hij afhankelijk is van het ecosysteem aldaar.

Klik op de link van de noot waarvan je de geschiedenis wil weten.

Geschiedenis van amandelen

Geschiedenis van cashewnoten

Geschiedenis van hazelnoten

Geschiedenis van kastanjes

Geschiedenis van macadamianoten

Geschiedenis van paranoten

Geschiedenis van pecannoten

Geschiedenis van pistachenoten

Geschiedenis van walnoten

 

primark

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

  1. vandebosch alice says

    ik werk al jaren met noten ,en ik verpak ze steeds in vacuum verpakzakjes ,geheel en gemalen ,voor gebak ,muesli,enz

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*