Wat is het verschil tussen gebrande, geroosterde, gezouten en rauwe noten?

Rauwe noten zijn volledig naturel, ze zijn niet bewerkt en bevatten daarom alleen de van nature aanwezige voedingsstoffen. Rauwe, ongebrande noten zijn daarom gezonder, al worden ze over het algemeen minder smaakvol gevonden dan geroosterde of gebrande noten. Walnoten en paranoten worden altijd rauw gegeten.

Gebrande noten die je bij een notenspeciaalzaak of op de markt koopt zijn in hete plantaardige olie gefrituurd, waardoor ze voller en sappiger smaken. Ze worden voortdurend geroerd om schroeien of verbranden te voorkomen en om de hitte gelijkmatig te verdelen.  Omdat ze op hoge temperatuur worden gebrand, bevatten gebrande noten minder vitamines en mineralen dan rauwe noten. Omdat noten al  veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten dus ongeveer evenveel vet als rauwe noten. Lees meer over de voedingswaarde van noten.

Gezouten noten zijn altijd eerst gebrand. Rauwe noten worden niet gezouten, omdat het zout blijft plakken aan de olie van gebrande noten. Ook worden noten vaak alleen gebrand en daarna niet gezouten. Zo kun je altijd noten vinden die op jou smaak of voorkeur zijn bereid.

Geroosterde noten zijn geroosterd zonder olie, bijvoorbeeld in een hetelucht oven of in een op het fornuis in een koekenpan zonder olie. Het is dus een ideaal compromis tussen lekker en gezond! Het roosteren van noten kun je ook thuis doen. Roer dan ook continu en let op dat ze niet verbranden. Lees onze stap-voor-stap instructie om zelf noten te roosteren.

Lees verder over zelf noten roosteren (met tips!).

 

Eten & kookboeken (300x250)