Van noten eten leef je langer

Van noten eten leef je langer

Gezondheidsvoordelen walnoten

Noten: het natuurlijke medicijn

Schaam je niet om deze feestdagen te snoepen van een paar lekkere nootjes, of om noten te gebruiken in de gerechten die je maakt: een 30 jaar durende studie van Harvard heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig noten eten langer blijven leven. Ze hebben niet alleen minder kans op kanker of hart- en vaatziekten, zoals we stiekem al wisten, maar ze hebben over het algemeen minder kans op welke ziekte dan ook.

Deze studie is de grootste en meest uitgebreide die ooit onderzocht heeft wat voor invloed eten heeft op je levensduur. De onderzoekers volgden 119.000 mannen en vrouwen en vonden dat degenen die vrijwel elke dag noten eten 20% minder kans hadden om tijdens de onderzoeksduur te sterven dan degenen die nooit noten eten. Minder vaak noten eten verminderde de kans op sterfte ook, in directe verhouding tot de consumptie: minder dan een keer per week noten eten leidde tot 7 % minder kans op overlijden tijdens de studie, eenmaal per week 11 %, twee tot vier keer per week 13% en vijf tot zes keer per week noten eten gaf  15% minder kans op overlijden.

Het risico op sterven aan hart- en vaatziekten daalde 29% en het risico op sterven aan kanker daalde 11% onder degenen die zeven keer per week noten eten in vergelijking met mensen die helemaal geen noten eten.

Alle noten bieden deze gezondheidsvoordelen: amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamia noten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. De onderzoekers hebben niet gekeken naar hoe de noten werden gegeten: gezouten, gebrand, geroosterd of rauw.

handjevol-gemengde-noten

Van noten blijf je slank

Een bonus : Mensen die noten eten blijven slanker.

“De algemene opvatting is dat je dik wordt van het eten van noten. Onze resultaten tonen het tegenovergestelde aan, ” verklaart Dr. Ying Bao van de aan Harvard verbonden Brigham and Women’s Hospital in Boston.

Ze leidde de studie, die gepubliceerd is in het New England Journal of Medicine. De National Institutes of Health en de International Tree Nut Council Nutrition Research & Education Foundation sponsorden de studie, maar de noten-vertegenwoordigers hadden geen invloed op de wijze van onderzoek of de dataverwerking.

Andere oorzaken dan noten

De onderzoekers kunnen niet verklaren waarom noten je gezondheid verbeteren. Het kan te maken hebben met de onverzadigde vetzuren, de mineralen en andere voedingsstoffen die het cholesterolgehalte verlagen en andere problemen verzachten, zoals eerder onderzoek ook al leek aan te tonen. Maar puur observationele studies zoals deze, kunnen alleen maar een verband aantonen, ze kunnen niet direct een oorzaak aan een gevolg koppelen.

Onderzoek naar diëten is vooral lastig, omdat het moeilijk is om enkel het effect van één bepaald voedsel te meten. Mensen die meer noten eten, verwerken ze bijvoorbeeld in salades, en een deel van het effect kan van de bladgroenten komen, volgens Dr. Robert Eckel, een cardioloog aan de University of Colorado en voormalig voorzitter van de American Heart Association. “Ook kunnen bepaalde combinaties van eten elkaar versterken”.

Dr. Ralph Sacco, een neuroloog aan de University ofMiami is het daarmee eens: “Sommige mensen eten noten in plaats van een andere snack, zoals chips, dus het gezondheidsvoordeel kan dan te maken hebben met het laten staan van ongezond voedsel”.

“Toch heb ik er alle vertrouwen in dat onze observaties het ware gezondheidsvoordeel van noten weergeven”, zegt Dr. Bao. “We hebben heel veel geavanceerde analyses gebruikt om andere mogelijke verklaringen te elimineren.” Zo zijn er afzonderlijke analyses gedaan op rokers vs. niet-rokers, zware vs. lichte sporters en mensen met of zonder diabetes, maar het voordeel van het eten van noten bleef constant.

Noten beschermen tegen hart- en vaatziekten

Noten beschermen tegen hart- en vaatziekten

Eerdere studies over noten

De onderzoeksgroep aan Harvard staat al lang bekend om hun gedegen onderzoek en kennis van voedingspatronen. Hun bevindingen bouwen voort op een grote studie eerder dit jaar, een nogal rigoureus experiment waaruit bleek dat een mediterraan dieet aangevuld met noten de kans op hartgerelateerde problemen verlaagt. Met name de kans op beroertes bij ouderen met een hoog risico daarop. Vele eerdere studies hebben een verband gevonden tussen het eten van noten en verlaagde kans op hart- en vaatziekten, diabetes, darmkanker, galstenen en andere kwalen. Het eten van noten wordt ook geassocieerd met een lager cholesterolgehalte en vermindering van ontsteking, oxidatieve stress en insulineresistentie.

Maar hoewel sommige kleinere studies aangetoond hebben dat er een verband is tussen het eten van noten en een verlaagde kans op sterfte door verschillende oorzaken bij bepaalde bevolkingsgroepen, was het effect nog niet eerder onderzocht in zo’n grote populatie, zo gedetailleerd en over zulke lange tijd. En keer op keer blijkt weer dat hoe meer noten je eet, hoe langer je blijft leven.

Een handjevol noten per dag

In 2003 heeft de Food and Drug Administration aanbevolen dat een handjevol noten per dag als onderdeel van een vetarm dieet het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. De Hartstichting beveelt vier handjes ongezouten, ongebrande noten per week aan. Omdat ieder type noot zijn eigen specifieke voedingswaarde en mineralen heeft, is het allerbeste om gemengde noten te eten.

Dus zet deze feestdagen gerust een bakje gemengde noten op tafel in plaats van chips of koekjes, of gebruik noten om extra pit te geven aan je gerechten. Dan hoef je je minder schuldig te voelen over je gewicht en je gezondheid.

Bekijk hier een animatiefilmpje met een korte uitleg over het onderzoek (in het Engels).

Eten & kookboeken (300x250)

Wat vind je van dit artikel? Geef je reactie!

*