Hoe weet ik of noten vers zijn?

Voor noten in de dop: kies noten zonder scheuren en gaten in de dop. Ze moeten vrij zwaar voor hun formaat zijn; dat wijst op een verse, harde kern. Voor gedopte noten: kies krokante, volle en stevige noten, dit zijn de indicatoren van een goede kwaliteit. Tenzij je van plan bent om de noten als […]

Eten & kookboeken (300x250)

Zijn biologische noten gezonder dan conventioneel geteelde noten?

Een handjevol van elk type noten heeft voordelen voor de gezondheid. Zowel de organische als de conventioneel geteelde noten zijn verkrijgbaar bij Turkse en gewone supermarkten, op de markt en bij voedingswinkels, dus laat je keuze afhangen van je persoonlijke voorkeur. Je gezondheid plukt er toch wel de vruchten van. Lees meer over waarom noten […]

Eten & kookboeken (300x250)

Waar worden noten geteeld?

Noten worden over de hele wereld geteeld, sommige soorten groeien slechts in een zeer beperkt gebied (zoals paranoten) of hebben zeer specifieke omstandigheden nodig om commercieel aantrekkelijk te zijn (zoals macadamia noten), terwijl andere noten in meerdere continenten, klimaten of grondsoorten groeien. Lees meer over de notenteelt. Amandelen Amandelen worden geteeld in 46 landen, het […]

Eten & kookboeken (300x250)

Zijn pinda’s noten?

Pinda’s zijn eigenlijk een peulvrucht in plaats van een echte noot. Ze hebben echter wel veel van de eigenschappen en de gezondheidsvoordelen van noten. De meeste studies naar de voordelen die het eten van noten heeft voor de gezondheid en voor diabetes maken geen onderscheid tussen noten en pinda’s omdat alle noten en pinda’s voordelen […]

Eten & kookboeken (300x250)

Hoeveel noten moet ik eten?

Onderzoek wijst uit dat 30 gram oftewel een handjevol noten per dag, als onderdeel van een gezond dieet, je risico op hart- en vaatziekten kan verminderen met 30 tot 50%. Uit ander onderzoek blijkt dat ongeveer 60 gram oftewel twee handjesvol noten per dag nodig zijn om je bloedcholesterolgehalte te verlagen. 30 gram noten is […]

Eten & kookboeken (300x250)

Zijn geweekte amandelen gezonder dan niet geweekte amandelen?

Door amandelen ongeveer 8 tot 12 uur te weken in water en ze vervolgens langzaam te laten drogen, wordt de ontkieming van de zaad gestart. Een kiemende zaad begint een gedeelte van de opgeslagen eiwitten, zetmeel (koolhydraten) en olie in vormen om te zetten in voedingsstoffen die de jonge spruit om wortels en scheuten te […]

Eten & kookboeken (300x250)