Walnotenteelt

Walnotenboom

Walnotenboom

De walnotenboom

Walnotenbomen groeien ook in gebieden met een gematigd klimaat en komen dus ook in ons land voor, al heeft de boom wel warme temperaturen nodig om een goede hoeveelheid noten te produceren. De walnotenboom groeit tot zo’n 30 meter hoog en heeft diepe, vruchtbare grond nodig. Na 5 tot 8 jaar kunnen de eerste noten geoogst worden, bij een juiste bemesting. Vervolgens blijven gemiddeld 60 tot 100 jaar noten produceren, al kunnen ze tot wel 300 jaar oud worden in de juiste omstandigheden.

Er is een zichtbaar verschil tussen een boom die wordt geteeld om de noten en een boom die wordt geteeld als sierboom of om het hardhout. Een boom die noten moet produceren heeft veel en grote takken, terwijl de bomen voor de andere toepassingen te herkennen zijn aan hun lange rechte stam met een vrij smalle “kroon”.

Sommige soorten walnotenboom scheiden via hun wortels een gifstof af, die ervoor zorgt dat geen andere planten in de buurt van de boom kunnen groeien.

Lees ook: 11 redenen waarom walnoten gezond zijn

Soorten walnoten

De pecannoot is familie van de walnoot, en geen walnotenras zoals wel eens wordt gedacht.

In Nederland en België is de Broadview een van de betere rassen, vanwege zijn hoge opbrengst van grote, smaakvolle noten en goede resistentie tegen ziekten. De Buccaneer is vergelijkbaar, maar heeft iets minder hoge productie. De Axel levert een van de grootste walnoten die er zijn, maar deze zijn vaak slecht gevuld en smaken minder goed dan de eerder genoemde rassen. Als verse noot wel erg sappig, maar hij blijft niet lang vers.

Het Duitse ras Weinheimer heeft ook een hoge notenproductie met uitstekende smaak, maar is vatbaarder voor ziektes, met name in vochtige jaren.

Het Franse ras Parisienne groeit sneller dan eerstgenoemde rassen, levert prima productie van goede kwaliteit noten en is resistent tegen ziekten.

Gerechten met walnoten: lekker, gezond en origineel

Walnotenteelt

Walnotenbomen worden minimaal 15 meter uit elkaar geplant om tot een optimale productiviteit te komen. Jonge bomen worden gesnoeid om 5 of 6 stevige hoofdtakken te krijgen van waaruit de kleinere takken ontspruiten. Gemiddeld levert een walnotenboom zo’n 16 kg , maar het driedubbele hiervan is ook mogelijk.

De oogst vindt plaats van september tot eind november, bij voorkeur als de noot groot genoeg is voor de schil, te vroeg geplukte noten leveren minder op voor de boer, te laat geplukte noten barsten open zodra de bolster verwijderd wordt. Over het algemeen barsten de bolsters al open als ze nog aan de boom hangen, maar soms zorgt de wind voor een vroegtijdige val.

Om de noten te oogsten worden de walnotenbomen machinaal geschud en de noten opgevangen.

Walnotenteelt

Walnotenteelt

Verwerking van walnoten

De noten die nog in hun bolster zitten worden vrijwel meteen na de oogst ontdaan van hun bolster en vervolgens worden alle walnoten gewassen en in droogovens gedroogd tot ze een vochtpercentage van rond de 8% hebben. Hierdoor wordt schimmel voorkomen en blijven ze lang houdbaar. De noten die verkocht worden als noten-in-dop worden kort gebleekt, gewassen en weer gedroogd, en vervolgens op formaat gesorteerd en verpakt.

De andere noten gaan door de notenkraker, nadat ze eerst op formaat zijn gesorteerd om zo min mogelijk noten te breken. Na het kraken gaan ze door een machine met sensors die de noten kunnen onderscheiden en vervolgens gebroken schillen en andere vervuilingen weg blaast. 2,5 kilo noten-in-dop levert gemiddeld 1 kilo gepelde noten op. Hele noten worden apart verpakt voor de verkoop, gebroken noten gaan naar o.a. bakkerijen en producenten van chocolade of ijs.

 

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. ja, zeer nittug

 2. Rietje Hensen says

  Ik heb last van de vogels als ze open barsten ik heb wel eens gehoord dat vogels ze niet lusten maar ik geloof dat niet, elke morgen een herrie in de boom. Wat is waar .

  • Thank you for your excellent, unique and original article. I’ve tried to locate clear information on this topic many times. You have helped make this interesting as well as clear.

 3. sam linder says

  Hoe moet je de walnoten behandelen als je ze net hebt gevonden
  Welke graden moet de oven staan voor het roosteren?
  Hoe vaak moeten we het wassen en roosteren?
  En moet je eerst de schaal van de walnoten eraf halen voordat je het in de oven doet?

 4. Hallo
  Door de erge wind en regenslag van nu zijn mijn walnoten nou al heel veel aan het vallen met nog de groene schil eromheen..
  Hoe krijg ik de groene schil er het beste af

  • Kees vlaar says

   Ik heb de zelfde vraag. Maar wie heeft het antwoord?

   • Beckers says

    Als ze al zover zijn gedroogd, dat de schil begint te scheuren gooi ik ze hard tegen een trottoirtegel aan. Dan barsten ze open en springt de noot er meestal meteen uit.

 5. Anne Oosterbaan says

  Ik heb een boek geschreven over de walnoot: WALNOOT+, EEN BOOM VOOR IEDEREEN Zou dit op deze website genoemd mogen worden?
  Anne Oosterbaan

 6. de blaadjes komen weer aan onze notenboom en ik hoop er dit jaar op tijd bij te zijn want ieder jaar krijgt onze boom “aandoeningen”. Er komen bulten op de bladeren en zwarte vlekken op de bolsters. Ooit 1 x heb ik een goede oogst gehad in de 18 jaar dat we hem hebben staan maar verder zijn het veel te slijmerige noten en ook in het voorjaar vallen er altijd heel veel nog veel te kleine bolsters uit de boom. Waar kan ik onze boom het beste mee bemesten om bovenstaande te voorkomen? We horen heel graag.

 7. Vandenbroeck Jean Pierre says

  Onze notelaar laat nu al HEEL VEEL kleine exemplaren vallen … Is dit normaal ?

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*