Voedingswaarde walnoten

Voedingswaarde walnoten

Als noten nog geen deel uitmaken van je dagelijkse voeding, wordt het wel eens tijd. Walnoten zijn namelijk heel erg gezond, zo blijkt wel uit hun voedingswaarde. Ze zijn een goede bron van essentiële vitamines en mineralen. Ze bieden heel veel voordelen voor je lichaam en je algehele gezondheid. Ze zijn goed voor hart en vaten, goed voor je botten en goed voor je algehele welzijn. Walnoten worden vaak gezien als de gezondste noten, vanwege hun hoge gehalte gezonde onverzadigde vetzuren passen ze perfect in een cholesterolverlagend dieet. Walnoten bevatten tot wel twee keer zoveel antioxidanten als andere noten. Daarnaast zijn deze natuurlijke vitaminebommen natuurlijk ook gewoon lekker.

Lees ook: 11 redenen waarom walnoten gezond zijn

 • Walnoten bestaan voor bijna 15 procent uit eiwitten, dit betekent dat 40 gram walnoten al meer eiwitten bevatten dan een middelgroot ei.
 • Walnoten zijn een bron van essentiële vitamines en mineralen, die de bouwstenen vormen van het lichaam.
 • 100 gram walnoten leveren:
  • 40,9% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B1, wat groei en ontwikkeling bevordert en essentieel is voor je hart en zenuwstelsel.
  • 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B2, wat zorgt voor gezonde rode bloedcellen.
  • 30% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B6, wat essentieel is voor je weerstand.
  • 16,7% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B11 (Foliumzuur), wat zorgt voor een  goede werking van je lichaam.
  • 50% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Fosfor, wat samen met calcium helpt bij de opbouw van sterke botten en tanden.
  • 24% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Koper, wat helpt bij de werking van je centrale zenuwstelsel.
  • 53,3% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Magnesium, wat belangrijk is voor de enzymprocessen en je stofwisseling.
  • 8 gram voedingsvezels, meer dan een derde van onze dagelijkse inname. Voedingsvezels helpen tegen het hongergevoel.
 • Walnoten zijn cholesterolvrij en zijn een goede bron van gezonde voedingsvetten die essentieel zijn om het lichaam te helpen om de vitamines A, D, E en K op te nemen en voor de hersenontwikkeling. Deze gezonde onverzadigde vetten zijn goed voor het hart en helpen om de slechte LDL-cholesterol te verlagen, zelfs bij personen met diabetes (suikerziekte). Het LDL-cholesterol gehalte kan stijgen als gevolg van overmatige consumptie van verzadigde vetten, die een grote bedreiging vormen voor hart-en vaatziekten zoals atherosclerose (verharding van de slagaders).
 • Walnoten zijn een goede bron van selenium en andere krachtige antioxidanten die veroudering tegen gaan en de vorming van vrije radicalen voorkomen.
 • Door het hoge gehalte aan antioxidanten kan het risico op de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, en staar worden verminderd.
 • Ze bevatten het aminozuur arginine, dat wordt gebruikt om stikstofoxide te produceren in het lichaam, wat nodig is om de elasticiteit en flexibiliteit van de bloedvaten te behouden, ook bij hogere cholesterolgehaltes.
 • Het eten van walnoten aan het einde van een maaltijd kan bijdragen aan de vermindering van de schade die vet voedsel kan toebrengen aan de slagaders.
 • De noten staan bekend om hun eigenschappen om gewichtstoename te voorkomen, hysterie te kalmeren, ochtendmisselijkheid weg te nemen, en het algehele gestel te versterken.

Download hier de PDF met de voedingswaardetabel walnoten van notenspecialist.com.

Voedingswaarde walnoten

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. Heb veel van opgestoken

  Wat vaker deze gezonde noten kopen is voor mij

 2. Valentyn pype says

  Zeker weten.

 3. Deze pagina was zeker nuttig. Ik heb walnoten bomen in mijn tuin en geniet daar van.
  Dit jaar is waarschijnlijk een goed jaar.

 4. Walnoten zijn lekker , en gezond , mits je ze eerst laat drogen, maar…………
  Lees dit ook…
  Wat is er zo gevaarlijk aan een zwarte walnoot?
  Alles. Het is niet meer te eten en de schimmel producten zijn kankerverwekkend. Het is schrikbarend te zien hoeveel van deze zwarte walnoten ongegeneerd verkocht worden. Vooral dit najaar moet het toch overuren veroorzaken bij de nVWA die deze noten wegens overtreding van artikel 18a van de Warenwet in beslag zullen nemen. ‘eet- of drinkwaren te verhandelen die door hun ondeugdelijkheid de gezondheid of veiligheid van de mens in gevaar kunnen brengen’.

  Is de schimmel gevaarlijk?
  Meestal wel zou ik willen zeggen. Bosgrond staat bekend om zijn rijke schimmelflora. Die zijn immers bezig aan de laatste stap van het kringloopproces, de mineralisatie. Op een walnoot kan vaak de schimmel van de familie Aspergillus aangetroffen worden. De Aspergillus Niger is de schimmel die wij ook als huisvriend hebben. De zwarte rand van de badkamertegeltjes zijn vaak afkomstig van deze schimmelsoort. De vieze achterneef is nog veel gemener: De Aspergillus flavus. Deze schimmel die vaak groen geel uitziet, kan een zeer kankerverwekkend toxine produceren. Aflatoxine en wel de varianten B1 en B2. De schimmel Aspergillus parasiticus wordt enkel teruggevonden in Amerika en Afrika. Ze produceert aflatoxine B1, B2, G1 en G2. Aflatoxine B1 (C17H12O6) is de meest frequente vorm. Lange-termijn effecten van aflatoxine zijn dat de aanleg voor leverkanker kan vergroten, leverschade kan veroorzaken en de erfelijkheid kan beïnvloeden. De letters B en G verwijzen naar de opgelichte kleur bij fluorescentietesten, respectievelijk blauw en groen. Deze test kunt u zelf uitvoeren met een bankbiljettenlamp die u ongetwijfeld tijdens boswandelingen altijd op zak heeft. Bij het beschijnen van de walnoot zullen de schimmels soms fel oplichten. Het is een indicatieve test die overigens veel valse meldingen geeft maar biedt toch enige houvast om te weten of de noten doorgegeven moeten worden of niet.

  Heeft de walnoot nog goede eigenschappen?
  Jazeker! Sla de boeken maar na van de natuurgeneeskundige Dr. A. Vogel. Bij een naderend hartinfarct adviseert hij om snel thee te zetten van walnoot tussenschotjes dat kennelijk een probaat medicijn oplevert. De vraag is natuurlijk of de patiënt wel zin en tijd heeft om een paar walnoten te kraken en daar thee van te zetten, terwijl hij hevige pijn in zijn linker borstkas heeft.
  De Chinezen zweren erbij dat walnoten goed voor je hersenen zijn. Waarom? Da’s erg simpel. De walnoot zelf lijkt ook op je hersenen!
  Het vruchtvlees van de Hollandse walnoot heeft een zachtzoete smaak. Om het vruchtvlees zit een geel schilletje dat bitter smaakt, dan na een paar dagen meestal verdwijnt. Bij verse noten laat het schilletje zich makkelijk verwijderen.

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*