Walnoten tips

 Walnoten bewaren

Walnoten

Walnoten

Walnoten kunnen het beste worden bewaard in een goed afgesloten plastic zak, bakje of glazen pot, zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor wordt de smaak bewaard en schimmelvorming voorkomen. Walnoten zijn minder lang houdbaar dan andere noten.

Echt bederven kunnen walnoten niet, maar ze bevatten relatiefveel olie, die ranzig kan worden buiten de koeling. Je kunt walnoten daarom het beste in de koelkast bewaren, in een gesloten verpakking om te voorkomen dat ze smaken van andere etenwaren absorberen. Onder deze omstandigheden kunnen zij gedurende ongeveer een maand worden bewaard, of een heel jaar indien bevroren. Ontdooi ze in dat geval met de verpakking open, zodat het vocht makkelijk weg kan, en schimmel wordt voorkomen.

Geroosterde walnoten blijven ongeveer een maand nog lekker, daarna gaat de smaak achteruit.

Ongepelde walnoten zijn enkele maanden te bewaren op een droge plek bij kamertemperatuur. Het is aan te bevelen ze pas vlak voor verwerking of consumptie te schillen.

 

Walnoten eten

Walnoten zijn zeer veelzijdig te gebruiken in de keuken. Verse walnoten doen het uitstekend op een kaasplateau.

Gedroogde walnoten worden verwerkt in bonbons, ijs, gebak en puddings, maar ook in hartige gerechten. Ze zijn bijvoorbeeld heerlijk in salades, sauzen (in combinatie met champignons!), terrines of in kaasgerechten.

 

Toepassingen van de walnoot

Walnotenhout is van een uitzonderlijke hardhoutkwaliteit, en wordt veel toegepast in de meubelmakerij en om geweerkolven te maken.

Uit de walnoten wordt een walnotenolie geperst die een uitstekende vervanger is voor olijfolie in salades.

Walnotenschillen worden samen met eventuele notenrestanten verzameld en gebruikt om er een olie uit te persen die in kunstschilderverf verwerkt wordt, wat hierna nog overblijft wordt als veevoer gebruikt. Ook worden de schillen gebruikt om te vermalen, waarna ze gebruikt worden als vulstoffen voor plamuur, kunststoffen, cosmetica, stenen en tegels of zelfs om teddyberen mee te vullen. Ze worden ook toegepast als schuurmiddel om straalmotoren van vliegtuigen te reinigen of als biobrandstof verbrand.

Extracten van de boomhars worden al eeuwen gebruikt in inkt en andere kleurstoffen.

Walnoten kunnen geblancheerd en gemalen worden opgelost in water om walnotenmelk te maken, een uitstekende vervanger voor koeienmelk.

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. lenaerts mariette says

  Dank voor de goede informatie aangaande walnoten bewaren.
  Nu kan ik ze gerust invriezen.

 2. Frans Stikkelorum says

  Hadden ik maar eerder de pagina bekeken. Nu hadden ik 5 kg die wegens zware schimmel vorming ,kon weggooien! !!

 3. Ik ben begonnen met smorgens 3 walnoten te eten uit de dop.mte magere yoghurt
  Daar boven op droge havermout en dan een beetje vloeibare honing de walnoten kraak ik gewoon die eet ik dan op en daarna het andere .krijg ik dan voldoende walnoten.

 4. hugo janssens says

  Ik zou graag weten hoe men het doet om een noot zo te kraken dat het”vlees” er ongeschonden uitkomt . Ik bedoel met de 4 delen aan elkaar . Heeft iemand daar een tip over ? Bedankt bij voorbaat

  • Ate van Apeldoorn says

   Met een mes tussen de beide helften steken en 90 graden draaien
   Franse manier Ate.

  • Anselm Van De Velde says

   Het hangt in hoofdzaak van de variëteit (er zijn tientallen variëteiten) van de walnoot af, of men het vruchtvlees er al dan niet behoorlijk kan uithalen. De ronde variëteiten, met een harde bolster, zal men er zelden of niet in slagen om ze ongeschonden te ontbolsteren. Anderen, doorgaans grotere, meer ovalen, of hartvormige variëteiten met een fijnere bolster, kan men soms vrij gemakkelijk, gaaf ontbolsteren. Het best gaat men te werk, door ze zachtjesaan te kraken tussen een bankschroefje; zodoende schiet men er niet te diep door, zoals vaak het geval is met een doodgewone, goedkope, notenkraker.

   • Max Koning says

    Piteba in Scheemda heeft een handige notenkraker ontworpen voor als je grote aantallen wil verwerken.

 5. Walnoten zijn het beste “medicijn”tegen een te hoog
  cholesterol. Had een weddenschap met de cardiologe, die mij aan de
  statines wilde.
  Mijn noten ware helaas een paar maanden op.
  Na 2 maanden van de nieuwe oogst te hebben gegeten,
  5-10 dagelijks, was mijn cholesterol 40% gezakt.
  Voor haar en enorme verrassing.

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*