Walnoten roosteren

Walnoten roosteren

Walnoten roosteren

Walnoten roosteren

De meeste noten worden geroosterd en eventueel gezouten om hun smaak te versterken. Walnoten zijn een van de weinige noten waarbij dit niet perse nodig is. Zo uit de dop vormen ze al een lekker en gezond tussendoortje. Toch geeft roosteren ze net dat beetje meer smaak. Daarnaast is het ook gewoon leuk om zelf te doen.

Het voordeel van zelf roosteren is dat u de controle houdt over hoeveel zout er wordt toegevoegd. Hierdoor zijn zelf geroosterde walnoten over het algemeen gezonder dan die uit de winkel. Bijkomend voordeel is de heerlijke geur van geroosterde noten die door het huis verspreid wordt, en natuurlijk de extra voldoening die het geeft om de zelf “gemaakte” gezonde snack meteen op te peuzelen of uit te delen.

 1. Verwarm de oven voor op ongeveer 175 graden.
 2. Spreid de walnoothelften in één laag uit over de bakplaat met bakpapier, zonder dat ze op elkaar liggen. Hele walnoten worden niet gelijkmatig geroosterd en partjes kleiner dan een kwart walnoot zullen te snel verbranden.
 3. Het is aan te bevelen de walnoten na 4 minuten met een houten lepel om te roeren, zodat ze gelijkmatig geroosterd worden.
 4. Na nog eens 4  minuten (in totaal moeten ze ongeveer 8 à 10 minuten) begint de lekkere geur van geroosterde walnoten zich in de keuken te verspreiden en zien ze er bruinig uit. Proef een walnoot of ze klaar zijn. Als ze klaar zijn, neem dan de bakplaat direct uit de oven om te voorkomen dat ze aanbranden.
 5. Doe de walnoten in een blik of bakje en strooi indien gewenst een kleine hoeveelheid zout over de noten, roer het zout er goed door.
 6. Laat de walnoten minimaal één uur afkoelen voordat ze geserveerd worden.

Heerlijke recepten met walnoten

Tips bij het roosteren van walnoten

 • Het afkoelen is belangrijk omdat de olie uit de walnoten door de warmte naar de oppervlakte komt, tijdens het afkoelen wordt deze weer geabsorbeerd, waardoor de walnoten lekker sappig en knapperig blijven.
 • Het is beter ze te vroeg uit de oven te halen dan te laat, want verbrande noten zijn minder lekker en minder gezond: de gezonde onverzadigde vetten worden dan omgezet in ongezonde verzadigde vetten.
 • Nadat ze uit de oven zijn gehaald, worden ze nog een klein beetje verder geroosterd. Haal ze dus op tijd uit de oven, voordat ze te donker worden.
 • In een koekenpan roosteren kan ook, gebruik dan geen olie en bak ze in één laag op middelmatig vuur tot ze bruin zijn en de geur van geroosterde noten zich begint te verspreiden. Vergeet niet regelmatig te roeren!

 Lees ook: Walnoten bewaren en andere tips

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. Joe Bontilly says

  Geroosterde walnoten worden ook wel eens WALGnoten genoemd.
  Ze worden namelijk ranzig en heel bitter zodra ze worden gebakken.
  Juist naturel hebben ze unieke eigenschappen en zijn deze noten heerlijk van smaak.

  • Nou, dit maak ik dus nu letterlijk mee. Hup een zak van 10 euro zo weggooien. Niet te hakken, zo bitter en goor.

 2. Na het roosteren de walnoten in een vergiet doen en met een deksel erop en dan goed rammelen zodat de schilletjes afgevoerd worden. Die geven n.l. de bittere smaak. Eet smakelijk!

 3. Marjan Schram says

  Ik vond ze heerlijk nadat ze in de oven waren geweest. In een vergiet en rammelen vind ik wel een goede tip!

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*