Geschiedenis

Walnoten

Walnoten

Geschiedenis van de walnoot

De walnoot vindt zijn oorsprong in Persië, waar boomresten zijn gevonden uit de periode 2000 v.C., al zijn er bij archeologische uitgravingen in Frankrijk ook schillen van geroosterde walnoten gevonden die erop wijzen dat minstens 8000 jaar geleden al walnoten werden gegeten in Europa. De walnotenbomen zijn een van de zeer weinige plantsoorten die van oorsprong in zowel het westelijke als in het oostelijke halfrond groeien. Dit kan een teken zijn dat de bomen dus al groeiden voordat de continenten zich splitsten.

In de Romeinse tijd werd de walnotenboom door vrijwel heel Europa en Noord-Afrika verspreid. In de middellandse zee zijn in gezonken Romeinse schepen ampullen gevonden met daarin de resten van walnoten. Al in de Griekse en Romeinse tijd waren walnoten de belangrijkste noten vanuit medicinaal standpunt gezien. In combinatie met vijgen en wijnruit zou de noot een middel tegen diverse vergiftigingen zijn, in combinatie met honing en wijnruit zou het helpen tegen abcessen en ontstekingen en in combinatie met uien, honing en zout zouden hondenbeten beter genezen. Deze en andere geneeskrachtige toepassingen zouden eeuwen later nog steeds ondersteund worden, ook door geneesheren van andere volkeren.

In de middeleeuwen beschouwde men de walnoot als een geneesmiddel voor hoofdwonden en zelfs psychische stoornissen, omdat de schil op de menselijke schedel lijkt en de noot op de hersenen.

De boom werd in de 16e eeuw in Engeland geïntroduceerd als sierplant en om de uitstekende kwaliteit hardhout, omdat het klimaat te koel was om een topkwaliteit walnoten te produceren. De Engelsen verspreidden de noot vervolgens naar andere handelshavens in de wereld, waardoor het ras de naam English Walnut kreeg, terwijl deze officieel nooit commercieel verbouwd is in Engeland.

In het begin van de 19e eeuw bereikte de Perzische walnoot dankzij de missionarissen ook Amerika, waar de Franciscaner monniken ze teelden in Californië, al zijn er ook walnootrassen die inheems zijn aan Noord-Amerika, zoals de zwarte walnoot.

Eten & kookboeken (300x250)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*