Walnoten

Walnoten

Walnoten in vrucht

Walnoten in vrucht

Walnoten, ook wel “natte noten” genoemd, zijn de eetbare noten van de boom Juglans regia. Er zijn veel verschillende soorten, waarvan de Engelse walnoot en de Amerikaanse Zwarte walnoot het bekendste zijn. De noten van alle soorten zijn eetbaar, en ze voegen een smaakvolle crunch toe aan gerechten. De noot bestaat uit twee gedeeltelijk aan elkaar hechtende, hersenvormige helften die gebroken wit van kleur zijn, en bedekt met een dun, lichtbruin vliesje. Verse walnoten drogen snel uit en zijn maar korte tijd houdbaar, koop ze dus het liefste in de dop, of gedroogd. Na het kraken en pellen moet van de verse noten ook de iets bittere bruine vliesjes verwijderd worden. Het witte vruchtvlees van deze verse noten heeft een zachte, licht zoetige smaak en wordt door liefhebbers als een delicatesse beschouwd. Bij de gedroogde noten is het vliesje al veel minder bitter en kan het meegegeten worden.

Op deze pagina vind je alles wat je wil weten over walnoten:

 

  • Verse noten zijn vanzelfsprekend het lekkerst, maar hoe hou je ze vers? Tips over walnoten: hoe je ze het lekkerste eet en hoe je ze het beste bewaart.
  • Met noten kun je zoveel meer dan alleen snacken. Er zijn heerlijke recepten met walnoten erin verwerkt. Zelf iets lekkers bedacht? Stuur je recept naar me op!
  • Welke gezonde eigenschappen hebben deze noten eigenlijk? Hier vind je de voedingswaarde van walnoten, zoals energie, vetpercentage, vitaminen en mineralen.
  • Noten zijn het lekkerst als ze geroosterd zijn, zeker als je het zelf doet. Ik geef je een uitgebreide uitleg, dan kun je thuis zelf je walnoten roosteren.
  • Al eeuwenlang weten we dat noten medicinale eigenschappen hebben, maar soms lijkt het alsof we dit al vergeten zijn. Vertrouw je op de farmaceutische industrie of toch liever op de natuur? Een lijst van de 11 redenen waarom walnoten gezond zijn.
  • Informatie over de walnotenboom, welke soorten er zijn, hoe de teelt en oogst van walnoten gebeurt en hoe de noot na de oogst verwerkt wordt.

 

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

  1. recentelijk kreeg ik bij een kaasdessert in Baskenland warme walnoten geserveerd die ik nog mocht kraken. De warme walnoten gaf een aangename ervaring, ik had de indruk dat de bitterheid van de schil werd afgezwakt.
    Is dit gebruikelijk of moet ik het gewoon interpreteren dat de noten uit de koelkast kwamen en te koud waren om als dusdanig op te dienen.

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*