Pistachenoten tips

Pistachenoten bewaren

Pistachenoten

Pistachenoten

Pistachenoten kunnen het beste worden bewaard in een goed afgesloten plastic zak, bakje of glazen pot, zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor wordt de smaak bewaard en schimmelvorming voorkomen.

Echt bederven kunnen pistaches niet, maar ze bevatten relatiefveel olie, die ranzig kan worden buiten de koeling. Ongeroosterde pistaches kun je daarom het beste in de koelkast bewaren, in een gesloten verpakking om te voorkomen dat ze smaken van andere etenwaren absorberen. Onder deze omstandigheden kunnen zij gedurende ongeveer een drie maanden worden bewaard, of een heel jaar indien bevroren. Ontdooi ze in dat geval met de verpakking open, zodat het vocht makkelijk weg kan, en schimmel wordt voorkomen.

Geroosterde pistachenoten blijven ongeveer een maand nog lekker, daarna gaat de smaak achteruit.

 

Pistachenoten eten

Pistaches zijn natuurlijk bekend als al dan niet gezouten snacknootje, wat nog gepeld moet worden, maar ze kunnen ook  in zoete gerechten als ijs, gebak, bonbons en pudding worden verwerkt.

Dankzij hun herkenbare groene kleur en hun heerlijke smaak combineren ze ook prima in hartige schotels zoals pâté en terrines, rijstschotels en salades.

 

Andere toepassingen van de pistache

(Wild) pistachenotenhout wordt veel gebruikt om houtskool van te maken. Sommige rassen pistacheboom scheiden terpentijn af, anderen een hoge kwaliteit hars die gebruikt kan worden als basis van blanke vernissen of als belangrijkste ingrediënt van kauwgom.

Van kleinere noten worden wordt pistacheolie gemaakt. Pistaches zijn ook een herkenbaar ingrediënt van mortadella vleeswaren.

De schillen die overblijven na het eten van pistachenoten kunnen gebruikt worden als aanmaakhoutjes, of op de bodem van plantenpotten om overtollig water uit de aarde te laten lopen. Gezouten schillen kunnen in de tuin gestrooid worden rondom kwetsbare planten om ze te beschermen tegen slakken.

 

Eten & kookboeken (300x250)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*