Pistachenoten roosteren

Pistachenoten roosteren

Pistachenoten roosteren

Pistachenoten roosteren

Het roosteren van pistachenoten versterkt hun smaak. Pistachenoten zijn net als de meeste noten het lekkerst als ze licht geroosterd zijn. Daarnaast is het ook gewoon leuk om zelf te doen.

Het voordeel van zelf roosteren is dat u de controle houdt over hoeveel zout er wordt toegevoegd. Hierdoor zijn zelf geroosterde pistachenoten over het algemeen gezonder dan die uit de winkel. Bijkomend voordeel is de heerlijke geur van geroosterde noten die door het huis verspreid wordt, en natuurlijk de extra voldoening die het geeft om de zelf “gemaakte” gezonde snack meteen op te peuzelen of uit te delen.

 1. Verwarm de oven voor op ongeveer 120 graden.
 2. Los 5 à 6 theelepels zout op in een halve koffiebeker kokend water in een steelpan.
 3. Voeg 4 à bekers pistachenoten toe aan het water en laat dit koken totdat het water is verdampt en het zout in de noten is getrokken.
 4. Spreid de pistachenoten in één laag uit over de bakplaat met bakpapier, zonder dat ze op elkaar liggen.
 5. Het is aan te bevelen de pistachenoten na een half uur met een houten lepel om te roeren, zodat ze gelijkmatig geroosterd worden.
 6. Na nog eens een half uur (in totaal moeten ze ongeveer één tot anderhalf uur) begint de lekkere geur van geroosterde pistachenoten zich in de keuken te verspreiden en zien de schillen er goudbruin uit. Proef een pistachenoot of ze klaar zijn. Als ze klaar zijn, neem dan de bakplaat direct uit de oven om te voorkomen dat ze aanbranden.
 7. Doe de pistachenoten in een blik of bakje om af te koelen
 8. Laat de pistachenoten minimaal één uur afkoelen voordat ze geserveerd worden.

Heerlijke recepten met pistachenoten

Tips bij het roosteren van pistachenoten

 • Het afkoelen is belangrijk omdat de olie uit de pistachenoten door de warmte naar de oppervlakte komt, tijdens het afkoelen wordt deze weer geabsorbeerd, waardoor de pistachenoten lekker sappig en knapperig blijven.
 • Het is beter ze te vroeg uit de oven te halen dan te laat, want verbrande noten zijn minder lekker en minder gezond: de gezonde onverzadigde vetten worden dan omgezet in ongezonde verzadigde vetten.
 • Nadat ze uit de oven zijn gehaald, worden ze nog een klein beetje verder geroosterd. Haal ze dus op tijd uit de oven, voordat ze te donker worden.
 • Ongezouten pistachenoten roosteren is natuurlijk ook mogelijk, dit maakt ze nóg gezonder, maar ook iets minder smaakvol.

 Lees ook: Pistachenoten bewaren en andere tips

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. karin ten hagen says

  als pistachenoten al wat ouder zijn smaken ze niet zo lekker meer en zijn ze zacht…iemand een tip voor weer lekkerder van smaak en weer wat steviger te worden ???????

  • Conrad Winkelman says

   Gewoon in een koekenpan heet maken en ze iet heter heter dan normaal roosteren.. . .Misschien ongeveer 15 C maar er voor zorgen dat ze niet te donker worden. Ik zelf vind ze lekke als de noten van binnen bruin geworden zijn. en er van de groene kleur Niets meer over is 🙂
   Goed in beweging houden! Gezien ze doorgaans al geroosterd zijn gaar het nog al snel . . .5-10 minuten.
   Het is eenvoudigweg een kwestie van proberen tot hoever je ze laat “branden”

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*