Pistachenotenteelt

Pistachenotenboom

Pistachenotenboom

De pistachenotenboom

De pistachenotenboom stamt van oorsprong uit het Midden-Oosten, waar hij eeuwenlang uitsluitend in het wild groeide. Tegenwoordig lukt het om de bomen ook in andere gebieden met een subtropisch klimaat aan te planten. De boom is verwant aan de cashew en mango, en groeit zeer langzaam, tot een maximale hoogte en spanwijdte van ongeveer 10 meter en kan honderden jaren noten produceren in de juiste omstandigheden. Pistachebomen zijn goed bestand tegen voedingsarme, steenachtige grond en barre weersomstandigheden, zoals grote droogte of temperaturen van -10°C in de winter tot 50°C in de zomer. Juist vochtige grond is slecht voor de pistacheboom, dus de grond moet goed gedraineerd worden zodat de wortels niet gaan rotten. Ook een hoge luchtvochtigheid is niet ideaal. Dit maakt de pistache tot een zegen voor de economieën van sommige ontwikkelingslanden met een zeer heet en droog klimaat, waar weinig andere gewassen verbouwd kunnen worden.

Lees ook: 7 redenen waarom pistachenoten gezond zijn

Soorten pistachenoten

Er zijn een tiental verschillende rassen pistache, maar er is maar één soort die gebruikt wordt als eetbare noot zoals wij die kennen. Anderen worden bijvoorbeeld gebruikt om olie te maken, bijvoorbeeld omdat ze te klein zijn.

Pistachenotenteelt

Pistachenotenteelt

Pistachenootteelt

De pistaches hangen net als druiven in trossen bij elkaar. Als het weer optimaal is geweest tijdens de groei van de noten, zal de schil al opensplijten voordat de pistachenoot geoogst wordt. De bolster blijft dan wel intact. In de vakterminologie heten de noten die open springen “splits” en de noten die volledig gesloten blijven “nonsplits”. Dit is belangrijk voor de boeren, omdat gesloten noten veel minder populair zijn en dus minder opbrengen. De gemiddelde afstand tussen de bomen bedraagt vier à vijf meter in rijen die zeven à tien meter uit elkaar staan, afhankelijk van de ondergrond. Als de bomen na enkele jaren volgroeid raken, worden ze vaak om-en-om gekapt om ruimte te maken voor de resterende bomen, die dan als het ware in een vierkant staan. Het is belangrijk pistachebomen regelmatig te snoeien tijdens hun groei, zodat ze een vorm krijgen die zorgt dat landbouwmachines er makkelijk bij kunnen en zodat hun takken stevig genoeg worden om later niet te bezwijken aan de krachten van de trilmachines die men gebruikt voor de oogst.

Het duurt ongeveer 6 jaar voordat pistachenoten beginnen te groeien aan een boom, maar een volledige productie wordt pas tussen het 15e en 20e jaar behaald. Een goede oogst bedraagt ongeveer netto 25 tot 50 kilo noten, al wordt een jaar met een hoge opbrengst afgewisseld met een lagere oogst het volgende jaar. Ondanks dat de pistacheboom al noten levert in barre en droge omstandigheden, zorgt een goede irrigatie en bemesting zeker voor een hogere productie.

Zoals vermeld worden in geïndustrialiseerde landen machines gebruikt om de noten uit de bomen te laten trillen en meteen op te vangen en te verzamelen. Op deze manier kan één hectare bomen in ongeveer 2,5 uur geoogst worden. In bijvoorbeeld Iran wordt nog gewoon met een houten stok tegen de takken geslagen om de noten te laten vallen op juten vloerkleden. Dit werk gebeurt grotendeels door vrouwen.

Gerechten met pistachenoten: lekker, gezond en origineel

Verwerking van pistachenoten

Bij Californische pistaches dient de bolster direct na het oogsten, in elk geval binnen 24 uur, verwijderd te worden om verkleuring van de schil te voorkomen.  Bijvoorbeeld Turkse pistaches kunnen in hun bolster blijven totdat ze verwerkt worden. Ze worden vervolgens in de zon gedroogd en gewassen. Lege schillen blijven drijven en worden verwijderd, de volgroeide noten vallen naar de bodem. Hierna worden de pistaches opnieuw gedroogd, deze keer in droogovens, tot tien uur lang op ongeveer 60°C totdat hun vochtpercentage is gedaald van 45% naar zo’n 5%. De noten worden op formaat gesorteerd en gekoeld opgeslagen. Omdat ze onbehandeld beter te bewaren zijn, worden ze meestal rauw getransporteerd om bij de notenspecialist vers geroosterd te worden. Supermarktnoten worden vlak voor het transport geroosterd.

 

primark

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. M. Grob says

  Na een reportage in het 8 uur journaal bekeek ik deze website. Zeer informatief. Alleen bij de productie van pistachenoten mis ik een eenheidsaanduiding. Dus bijv. 25 tot 50 kilo per hectare of per volgroeide boom ?

 2. van Harte says

  Waar kan ik gepelde rauwe pistache kopen?

  • jelke harms says

   Bij de kaas/notenboer in winkelcentrum hellevoetsluis

  • Gerard broere says

   Ik heb ze uit turkije zelf geplukt 2 dagen later naar huis en weer 2 dagen later geplant en 4 dagen later mn eerste plantjes

 3. van Harte says

  Waar kan ik ongepelde rauwe pistachenoten kopen?

 4. Burak Polat says

  mijn vriend jarne vind pistacheboten heel lekker ik vind het persoonlijk een beetje vies deze website is wel heel informatief.

 5. waar kan ik ongezoet pistaches kopen

 6. Rauwe ongezouten pistache kan je op de markt bij de noten boer kopen. Ik woon zelf op een dorp en bij ons op de markt sta ook een noten boer die deze verkoopt

 7. t de vrede says

  Is de verse pistachepit pitecht en kan ik hem zaaien om een boom te kweken die echte noten geeft??

 8. Is Iran de bakermat van de pistache?

 9. Ik weet wel dat het ook in marokko beschikbaar is. Alleen vindt ik de kwaliteit minder. Wat we dus in Nederland te koop hebben is van veel betere kwaliteit. Ik ben zelf nu soort aan het kweken wat we in Nederland hebben, als het lukt ga ik ze vervoeren naar Marokko voor enkele boeren waar ik een band mee heb. De website is verder erg informatief. Marokko heeft elke jaar te kort aan water, warmte zat en de grond is keihard. Dus past prima.

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*