Geschiedenis

Pistachenoten

Pistachenoten

Geschiedenis van de pistachenoot

Net als vele andere soorten noten, werden pistaches al duizenden jaren geleden gegeten, er zijn sporen van pistachenoten tot wel 780.000 jaar geleden en uit opgravingen in Irak blijkt dat voor het jaar 6500 v.C. de noten al een veelvoorkomend voedsel waren. De koningin van Sheba zou de volledige productie van haar land hebben geclaimd als voedsel uitsluitend voor de koninklijke familie. In de hangende tuinen van Babylon zouden pistachebomen gestaan hebben rond 700 v.C. en in de eerste eeuw na Christus haalde keizer Vitellius de populaire noot naar zijn hoofdstad Rome.

De wilde pistache was voor de nomadenvolkeren in het Midden-Oosten wat bijvoorbeeld de pecannoot was voor de indianen in Amerika: een voedzame vrucht boordevol energie en mineralen, die een goede vervanging was voor vlees als in de kille wintermaanden weinig eten te vinden was. Ook werden de noten gebruikt in groene kleurstof en werden ze gebruikt in medicinale toepassingen tegen uiteenlopende problemen als tandpijnen tot leversclerose. Omdat ze zo voedzaam en bovendien lang houdbaar waren, bleken pistachenoten onmisbaar voor vroege ontdekkingsreizigers en nomaden tijdens de lange tochten door onherbergzame gebieden.

Via Syrië en Irak zijn de pistachebomen dankzij Alexander de Grote in het Middellandse Zeegebied terecht gekomen. In de 19e eeuw begon de boom populair te worden in Australië en Amerika, in eerste instantie als decoratieve boom in tuinen.

Honderden jaren lang werden pistachenoten vooral geoogst van wilde bomen. Toen begin 20e eeuw echter duidelijk werd dat pistachenoten een winstgevend exportproduct zou kunnen zijn naar Europa en de Verenigde Staten, werden in rap tempo plantages aangelegd, met name in Iran en Turkije. Tegenwoordig worden in Afghanistan nog steeds pistaches geoogst van wilde bomen, deze zijn kleiner en hebben een wat scherpere smaak dan de geteelde noten. Ontbossing en het gebruik van het hout om houtskool te maken hebben echter de aantallen wilde pistachebomen drastisch verlaagd.

 

Eten & kookboeken (300x250)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*