Pistachenoten

Pistachenoten

Pistachenoten in vrucht

Pistachenoten in vrucht

Pistachenoten zijn de pitten van de vrucht van de boom Pistacia vera. Ze zijn ook bekend als de “lachende noot” of de “blije noot” omdat hun halfopenstaande schil op een lachende mond lijkt. Ze zijn herkenbaar vanwege hun karakteristieke groene kleur, niet alleen aan de buitenkant, maar ook van binnen. Hoe dieper groen de kleur, hoe duurder, want lekkerder de noot. Door sommigen worden ze beschouwd als de oudste eetbare noten op aarde, en ze behoren tot dezelfde familie als de cashewnoten. Ze hebben een frisse heerlijke smaak en zijn een geheel natuurlijke en gezonde snack, die de maag vult, maar niet erg vet is. Het leuke van pistaches is dat je nog een beetje moeite moet doen voordat je ze kunt eten. Het “kraken” van de openstaande helften is een ontspannende bezigheid met een heerlijke beloning!

Op deze pagina vind je alles wat je wil weten over pistachenoten:

 

 • Verse noten zijn vanzelfsprekend het lekkerst, maar hoe hou je ze vers? Tips over pistachenoten: hoe je ze het lekkerste eet en hoe je ze het beste bewaart.
 • Met noten kun je zoveel meer dan alleen snacken. Er zijn heerlijke recepten met pistachenoten erin verwerkt. Zelf iets lekkers bedacht? Stuur je recept naar me op!
 • Welke gezonde eigenschappen hebben deze noten eigenlijk? Hier vind je de voedingswaarde van pistachenoten, zoals energie, vetpercentage, vitaminen en mineralen.
 • Noten zijn het lekkerst als ze geroosterd zijn, zeker als je het zelf doet. Ik geef je een uitgebreide uitleg, dan kun je thuis zelf je pistachenoten roosteren.
 • Al eeuwenlang weten we dat noten medicinale eigenschappen hebben, maar soms lijkt het alsof we dit al vergeten zijn. Vertrouw je op de farmaceutische industrie of toch liever op de natuur? Een lijst van de 7 redenen waarom pistaches gezond zijn.
Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. André Klarenbeek says

  de voedingswaarde wordt doorgaans gegeven per 100 gram
  Ik vraag me dan altijd af, is dat mét of zonder ‘schil’

 2. Madeleen says

  Hoi, ik heb verse pistachenoten gekregen met de roze schil er nog omheen. Haal ik die er vanaf? Dan hou ik de noot met al dan niet gespleten dop over en kan ik ze dan luchtdicht verpakt jn de koelkast bewaren?

  • J. Hofmans says

   Ja, in de koelkast bewaren is beter, mits het om echt verse pistache gaat. Anders droog en donker bewaren.

   Mag ik vragen hoe je aan verse pistache komt? Lekker zeg. Ik neem ze altijd mee vanuit Iran of krijg ze van vrienden

 3. Kan ja zoon boom ook hier in belgie laten groeien?

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*