Pinda’s tips

Pinda’s bewaren

Pinda-bewaren-tips

Pinda’s kunnen het beste worden bewaard in een goed afgesloten plastic zak, bakje of glazen pot, zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor wordt de smaak bewaard en schimmelvorming voorkomen. Ze zijn na opening van de originele verpakking nog 1 tot 2 maanden houdbaar.

Echt bederven kunnen pinda’s niet, maar ze bevatten relatiefveel olie, die ranzig kan worden buiten de koeling. Je kunt pinda’s daarom het beste in de koelkast bewaren, in een gesloten verpakking om te voorkomen dat ze smaken van andere etenwaren absorberen. Onder deze omstandigheden kunnen zij gedurende ongeveer vier tot zes maanden worden bewaard, of zelfs tot een heel jaar indien bevroren. Ontdooi ze in dat geval met de verpakking open, zodat het vocht makkelijk weg kan, en schimmel wordt voorkomen. Ongezouten pinda’s zijn minder lang te bewaren dan gezouten exemplaren.

Geroosterde pinda’s blijven ongeveer een maand nog lekker, daarna gaat de smaak achteruit.

Ongepelde pinda’s zijn enkele maanden te bewaren op een droge plek bij kamertemperatuur. Het is aan te bevelen ze pas vlak voor verwerking of consumptie te schillen.

 

Pinda’s eten

Pinda’s zijn zeer veelzijdig te gebruiken in de keuken. Je kunt er heerlijke sauzen en soep van maken, maar pinda’s geven ook een heerlijk warme smaak aan (met name) Oosterse gerechten. Ook worden pinda’s veel verwerkt in chocoladegerechten, of in combinatie met ijs. Vaak worden de noten gecombineerd met honing omdat de volle smaak en knapperige structuur goed passen bij de romige structuur en zoete smaak van honing.

 

Toepassingen van de pinda

Uit de pinda’s wordt een olie geperst, ook wel arachideolie genoemd, die niet alleen te gebruiken is als een heerlijke smaakmaker in gerechten of om mee te bakken, het wordt ook gebruikt om zeep of shampoo mee te maken, en de olie wordt ook veel toegepast in de productie van biobrandstof. Daarnaast wordt pinda-olie toegepast als een milieu- en omgevingsvriendelijke pesticide, aangezien het een afschrikwekkende of zelfs giftige uitwerking heeft op met name mieren maar ook andere plaagdieren.

Pindameel is een glutenvrije vervanger voor tarwebloem die onder andere door de voedingsindustrie wordt verwerkt in energierepen, (chocolade)gebak, oosterse kruidenmengsels en -marinades. Ook in thuisgebruik wordt pindameel steeds vaker toegepast om soepen of sauzen te binden en smaak toe te voegen, of zelfs om een gezond drankje te maken.

In Noord-Amerika en Europa (met name Nederland) wordt pindakaas veel gegeten als natuurlijk en voedzaam broodbeleg.

Pindaschillen branden erg langzaam, maar kunnen wel voor hitte opnemen, waardoor ze een uitstekende vervanger zijn voor houtskool. Als je een hele zak pinda’s gepeld hebt en de schillen bewaart, kun je er uitstekend mee barbecueën.

Je kunt pinda’s in de grond stoppen naast je bloemen en planten. De olie die vrijkomt uit de nootjes verrijkt de aarde met voedingsstoffen, wat de gezondheid van de planten ten goede komt. Voor een sneller, maar kortdurend effect kun je hetzelfde resultaat behalen door arachideolie aan je potgrond toe te voegen.

 

Eten & kookboeken (300x250)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*