Statistieken

Pindaplantage

Pindaplantage

Pinda’s: productie en handel

Pinda’s zijn met grote afstand de meest geteelde noten, met een jaarlijkse wereldproductie die de 40 miljoen ton overstijgt. Bovendien is de wereldmarkt voor pinda’s zeer stabiel, zonder grote pieken en dalen in de jaarlijkse opbrengst. Ook voor dit type noot is China de grootste producent, met een aandeel van meer dan 40% (16 miljoen ton), gevolgd door India (7 miljoen ton), Nigeria (3 miljoen ton) en de Verenigde Staten (1,75 miljoen ton). Samen leveren deze vier landen dus ongeveer 70% van de wereldproductie. Er zijn nog ongeveer 109 andere landen in de wereld waar pinda’s verbouwd worden, waarvan er 93 meer dan 1.000 ton per jaar produceren en nog twee meer dan 1 miljoen ton (Myanmar en Soedan). Het totale aardoppervlakte gewijd aan de pindateelt bedraagt meer dan 24 miljoen hectare, waarbij India met 5,3 miljoen hectare het grootste oppervlak gebruikt voor de pindaproductie, gevolgd door China (4,5 miljoen hectare) en Nigeria (2,4 miljoen hectare).

In de Verenigde Staten worden de noten het meest efficiënt verbouwd, met een opbrengst van 3,8 ton per hectare. China zit met een opbrengst van zo’n 3,5 ton per hectare ook meer dan tweemaal boven het wereldwijd gemiddelde van 1,6 ton per hectare, terwijl India en Nigeria daar met 1,3 ton per hectare onder blijven. Cyprus en Israel zijn met respectievelijk 13 ton/ha en 6,5 ton/ha het productiefst, maar zijn zeer kleine spelers op de wereldmarkt met minder dan 0,1% marktaandeel.

Nederland is de grootste importeur van pinda’s ter wereld, met 300.000 ton, waarvan we vervolgens weer 115.000 ton verder verhandelen aan het buitenland. Het grootste gedeelte (70%) halen we uit Argentinië, waarmee we bijna een derde van de totale Argentijnse productie afnemen. De rest van onze pinda’s komt voornamelijk uit de VS, China, Brazilië en Spanje (ieder zo’n 4,5%).

Indonesië, Mexico en Rusland importeren tussen de 100.000 en 120.000 ton pinda’s per jaar, terwijl China met name voor de binnenlandse vraag produceert, aangezien ze slechts 115.000 ton exporteren, dat is minder dan 1% van hun productie.

Daarmee zijn de Chinezen meteen de grootste pinda-eters, ze eten per persoon iets meer dan 13 kilo pinda’s per jaar, de Vietnamezen, Nigerianen en wij Nederlanders en Belgen zitten daar net onder.

 

Bron: http://faostat.fao.org/

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. De Winter Werner says

  Hoe komt het dat de klassieke gezouten pindanootjes uit de supermarkt op een bepaalde periode in het jaar veel zachter zijn en veel meer smaak hebben dan diegene die men op een ander tijdstip (maanden later) koopt, en die veel harder van structuur zijn?

  Met andere woorden zijn vers verpakte nootjes iets zachter dan diegene die maanden later verpakt worden. Hetzelfde merk ik wanneer de nootjes te lang aan de lucht blootstaan, dat ze dan snel harder en onsmakelijker worden.

  Hoe weet de consument wanneer de “verpakte” noten het lekkerst zijn.
  Kan men een datum van oogst op de verpakking zetten?

  met vriendelijke groeten
  W. De Winter

 2. W. De Winter says

  nee

 3. Arno van den Boomen says

  Geachte importeur van pindas

  Ik ben Arno van den Boomen
  Sinds kort woon ik in Brasilie en ben en persoon tegen gekomen en het gesprek heeft best lang geduurd en hij is opzoek naar en bedrijf in Nederland of Europa die pindas importeren .
  Dus ik zij tegen hem dat ik daar mee zal helpen en zodoende stuur ik jullie deze mail
  Om te vragen of er en opening is om te proberen of wij samen kunnen zaken doen om pindas te exporteren naar nederdeland.
  Graag hoor ik van jullie
  Mvg
  Arno van den Boomen

  • Maureen Jakpa says

   Hello,

   I am interested to import peanut from Africa to the Netherlands.

   Hope to hear from you soon.

   Kind regards,
   Maureen

 4. oumar ba says

  ik wil informatie over importeren pindas uit senegal naar nederland

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*