Pinda’s roosteren

Pindas-roosteren

Pinda’s branden

Pinda’s branden

De meeste noten worden geroosterd en eventueel gezouten om hun smaak te versterken. Roosteren geeft ze net dat beetje meer smaak. Het is niet alleen erg leuk om zelf te doen, het verspreidt ook nog eens een heerlijk aroma van gebrande pinda’s door het huis.

Het voordeel van zelf roosteren is dat u de controle houdt over hoeveel zout er wordt toegevoegd. Hierdoor zijn zelf geroosterde pinda’s over het algemeen gezonder dan die uit de winkel. Bijkomend voordeel is de extra voldoening die het geeft om de zelf “gemaakte” gezonde snack meteen op te peuzelen of uit te delen.

Op twee manieren kun je pinda’s branden: in of uit de dop. Als je ze in de dop roostert, blijft de smaak beter behouden, en bovendien vinden veel mensen het juist zo leuk aan pinda’s dat je ze eerst moet “uitpakken” voordat je ze kunt eten. Als je echter niet houdt van opruimen, dan kun je ze beter eerst schillen en dan roosteren. Zo hoef je de pindaschillen maar één keer op te ruimen.

 1. Verwarm de oven voor op ongeveer 175 graden.
 2. Spreid de pinda’s in één laag uit over de bakplaat met bakpapier, zonder dat ze op elkaar liggen.
 3. Bak ongepelde pinda’s (dus pinda’s in de dop) 20 tot 25 minuten, gepelde pinda’s zijn al na 15 tot 20 minuten klaar.
 4. Het is aan te bevelen de pinda’s één of twee maal met een houten lepel om te roeren, zodat ze gelijkmatig geroosterd worden.
 5. Zodra de lekkere geur van geroosterde pinda’s zich in de keuken begint te verspreiden en ze er bruinig uit gaan zien, kun je een pinda proeven of ze klaar zijn. Als ze klaar zijn, neem dan de bakplaat direct uit de oven om te voorkomen dat ze aanbranden.
 6. Doe de pinda’s in een blik of bakje en strooi indien gewenst een kleine hoeveelheid zout over de noten als ze nog warm zijn, roer het zout er goed door.
 7. Laat de pinda’s minimaal één uur afkoelen voordat ze geserveerd worden.
 8. Als je het bruine velletje wil verwijderen van de gepelde pinda’s, doe je ze in een glazen pot, als je vervolgens een paar keer goed met de pot schudt, komt het grootste deel van de velletjes vanzelf los. Je kunt ze vervolgens zo wegblazen. Een andere manier is om ze in een schone theedoek te doen en over elkaar heen te wrijven in de doek.

Heerlijke recepten met pinda’s

Tips bij het roosteren van pinda’s

 • Als je voor ongepelde pinda’s kiest, zoek dan naar die met een schone en onbeschadigde dop, die niet rammelen als je met ze schudt.
 • Reken met een verlies van 1/3 als je ze gaat pellen, dus van 1,5 pond ongepelde pinda’s blijft nog een pond gepelde exemplaren over.
 • Het afkoelen is belangrijk omdat de olie uit de pinda’s door de warmte naar de oppervlakte komt, tijdens het afkoelen wordt deze weer geabsorbeerd, waardoor de pinda’s lekker sappig en knapperig blijven.
 • Het is beter ze te vroeg uit de oven te halen dan te laat, want verbrande noten zijn minder lekker en minder gezond: de gezonde onverzadigde vetten worden dan omgezet in ongezonde verzadigde vetten.
 • Nadat ze uit de oven zijn gehaald, worden ze nog een klein beetje verder geroosterd. Haal ze dus op tijd uit de oven, voordat ze te donker worden.
 • In een koekenpan roosteren kan ook, gebruik dan geen olie en bak ze in één laag op middelmatig vuur tot ze bruin zijn en de geur van geroosterde noten zich begint te verspreiden. Vergeet niet regelmatig te roeren!

 Lees ook: Pinda’s bewaren en andere tips

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. Dit jaar zelf in de moestuin pinda’s gekweekt. Erg goed gelukt(in de kas).
  Nu ga ik ze roosteren in de dop.
  Hoop dat ze lekker zijn.
  Zin om eens op mijn moestuinblog te kijken http://www.heirloomzaden.nl

  groet,
  Paul

 2. Ja mensen tegen de tijd dat je terug gaat denken aan je prille jeugd herleef je die herinneringen.Ik groeide op in Velsen en iets dat je nooit vergeet was , “dat je opoe die reuma had in haar vingers, steevast een bruin papieren zak toebedeeld kreeg waarin vers gebrande pinda’s. Als peutertje kreeg je er wel eens een paar in je knuisie, maar nog warm waren ze nooit zo lekker als dat ze waren, tijdens het radio hoorspel van “Ome Keesie”Je zat dan op het vloerkleed met een ouwe krant tussen je beentjes. Ik ben nu bijna negentig en woon in de tropen waar rauwe pinda’s te koop zijn op de pasar.De locals koken ze, maar ik en met de uitzonderlijke gegevens van dit google programma ga weer lekker terug naar vroeger.

  • Waar in de tropen woont u als ik vragen mag? Gezellig samen pindas eten en praten over ijmuie…

 3. Bob jacobs says

  Ik ben nu 50 en het viel me op dat er hier in het oosten van het land nergens neer van die ambachtelijke noten en koffiebranders zijn. Als kleine jongen gingen we wel eens op woensdag middag naar het centrum en dan kwamen we bij zo’n winkel met zo’n enorm zilverkleurig brandapparaat. De geur van versgebrande pinda’s en of koffie kwam je tegemoet. Echt heerlijk. Steevast stond er dan een man in stofjas en een vrouw met knot en schort achter de toonbank. Was vroeger alles beter? Nee, maar dit is wel iets dat ik mis. Een zak doppinda’s van de supermarkt haalt t niet bij de verse van toen.

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*