11 redenen waarom pinda’s gezond zijn

11 redenen waarom pinda’s gezond zijn

gezondheidsvoordelen-pinda

Gezondheidsvoordelen van pinda’s

De voordelen die pinda’s kunnen bieden voor de gezondheid zijn het verlagen van de kans op Alzheimer en dementie, verlaging van het slechte cholesterolgehalte in het lichaam, een gezond hart, verlichting van en een verlaagd risico op diabetes (suikerziekte) en hulp bij het op gewicht blijven. Aan pinda’s worden ook kankervertragende eigenschappen toegedicht. Ze zorgen voor sterkere botten, verbeteren het metabolisme en de weerstand, daarnaast zorgen ze voor een verlaging van de kans op galstenen en kunnen ze constipatie verlichten.

Lees ook: Voedingswaarde pinda’s

 

 • Verlaging van de kans op Alzheimer en dementie

Uit onderzoek blijkt dat een regelmatige consumptie van niacine(vitamine B3)-rijk voedsel, waaronder pinda’s, bescherming biedt tegen Alzheimer en andere vormen van dementie. Meer dan 3.000 mensen boven de 65 werden gedurende zes jaar gevolgd, waarbij men keek naar een verband tussen het voedingspatroon en de afname van de cognitieve vaardigheden. Diegenen die de meeste niacine (22 mg per dag) door hun voeding innamen, hadden 70% minder kans dan degenen die het minste (13 mg per dag) innamen. Dit komt onder andere doordat vitamine B3 de bloedtoevoer naar de hersenen verbetert. Een handjevol pinda’s (50 gram) levert bijna de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niacine.

 • Cholesterol verlagen

Een te hoog cholesterolgehalte in het lichaam is een van de oorzaken van verschillende cardiovasculaire aandoeningen die steeds vaker voorkomen in onze maatschappij. Als bij iemand eenmaal een verhoogd cholesterolgehalte wordt gemeten, krijgt deze persoon zware medicijnen om het schadelijke hoge cholesterolgehalte te verlagen. Pinda’s bevatten zowel veel meervoudig als enkelvoudig onverzadigde vetten. Het is aangetoond dat de consumptie van walnoten het slechte cholesterolgehalte (LDL) verlaagt en het goede cholesterolgehalte (HDL) verhoogt en past dus in een cholesterolverlagend dieet. Het eten van een handje vol pinda’s per dag levert een flinke bijdrage aan de inname van essentiële vetzuren, die het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten verlagen.

 • Gezonde hart en bloedvaten

Pinda’s zijn rijk aan omega-3 vetzuren en zijn een ruime bron van enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Ze bevatten ook essentiële vetzuren zoals arachidonzuur, linolzuur en alfa-linoleenzuur. Uit onderzoeken blijkt dat pinda’s en andere noten gunstige effecten hebben op oxidatie, ontstekingen en vasculaire reactiviteit, het vermogen van onze bloedvaten om op een gezonde manier te reageren op stimuli. Hierop zijn een aantal factoren van invloed: aanwezigheid van voldoende antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsstoffen, een goede samenstelling van het bloed, een juiste balans in ontsteking-regulerende moleculen en een goede opbouw en flexibiliteit van de bloedvatwanden. Pinda’s hebben op al deze aspecten een gunstige invloed. De kans op een hartaanval wordt aanzienlijk verkleind door een regelmatige consumptie van pinda’s of andere noten.

 • Diabetes (suikerziekte)

Mensen die lijden aan diabetes kunnen pinda’s op een dagelijkse basis eten, omdat deze noten een hoge hoeveelheid meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten bevatten. Onverzadigde vetten verbeteren de gevoeligheid voor insuline. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat pinda’s helpen om de kans op diabetes te verkleinen, sterker nog: het eten van noten is omgekeerd evenredig met het risico op diabetes type 2.

 • Bestrijding van kanker

Naast een hoog gehalte aan antioxidanten, bevatten pinda’s β-sitosterol, een fytosterol wat een grote rol speelt bij het bestrijden van kanker, met name darmkanker, prostaatkanker en borstkanker. Ook producten waarin veel pinda’s verwerkt zijn, zoals pindakaas en arachideolie, zijn vanzelfsprekend goede bronnen van fytosterolen en kunnen dus helpen bij het verlagen van de kans op verschillende soorten kanker.

Wist je dat je pinda’s in gerechten kunt gebruiken voor een heerlijke en gezonde bite?

 • Op gewicht blijven

Pinda’s helpen bij het op gewicht blijven. Omdat ze rijk zijn aan eiwitten en vezels die voor langere duur een vol gevoel geven, en dus helpen om minder ander (calorierijk) eten te verorberen. Ondanks hun relatief hoge (gezonde) vetgehalte en hoge energiewaarde helpen ze toch om gewicht te verliezen. Uit onderzoek blijkt dat dit kan komen doordat mensen die regelmatig noten eten meer energie verbranden in rust dan mensen die geen noten eten.

 • Kans op galstenen verlagen

In ontwikkelde landen vormen galstenen een steeds groter wordende bedreiging voor de gezondheid als gevolg van obesitas, crash diëten, bepaalde medicijnen tegen een te hoog cholesterolgehalte en anticonceptiepillen. Een studie naar de relatie tussen het eten van pinda’s en andere noten en het risico op galstenen toonde aan dat gedurende 2 decennia, vrouwen die regelmatig pindakaas en noten aten een verminderde kans hadden op het ontwikkelen van galstenen.

 • Gezonde groei van spieren en botten

Magnesium is een van de belangrijkste bouwstenen voor ons lichaam, en pinda’s zijn een belangrijke bron van deze mineraal. Magnesium helpt ons lijf in meer dan 300 biochemische reacties die essentieel zijn voor ons voortbestaan. Zo speelt het met name een belangrijke rol in de ontwikkeling van onze botten en spieren en van ons immuunsysteem. Een handjevol pinda’s (50 gram) levert al een derde van onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium.

 • Verbetering van je weerstand

Pinda’s bevatten veel vitamine E, een krachtige antioxidant die alle schadelijke vrije radicalen in het lichaam opzoekt en elimineert. Vrije radicalen kunnen chronische ziekten veroorzaken en kunnen onze orgaansystemen aantasten. Antioxidanten zoals de vitamine E in pinda’s beschermen je tegen allerlei ziekten, waaronder kanker en hart- en vaatziekten. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat mensen die veel vitamine E binnenkrijgen 30 tot 40 % minder kans hebben op hart- en vaatziekten.

 • Verbeterd metabolisme

De stofwisseling wordt verbeterd door het eten van pinda’s doordat ze naast de essentiële vetzuren belangrijke minerale bouwstoffen aan het lichaam te verschaffen. Fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium en zink komen worden door pinda’s geleverd. Deze mineralen dragen bij aan belangrijke activiteiten van het metabolisme als groei en ontwikkeling, spermaproductie, spijsvertering en nucleïnezuursynthese.

 • Tegengaan en verlichten van constipatie

Pinda’s zijn rijk aan voedingsvezels, een van de belangrijkste onderdelen van ons dieet. Voedingsvezels gaan niet alleen het hongergevoel tegen, waardoor je minder snel “teveel” eet, een tekort aan voedingsvezels kan leiden tot verscheidene gezondheidsproblemen, waaronder constipatie. De vezels zorgen dat ontlasting meer vocht vasthoudt, waardoor deze zachter wordt en u vaker uw behoefte kunt doen. Bovendien kan constipatie ook een gevolg zijn van een tekort aan vetten in de voeding, wat door het eten van pinda’s voorkomen wordt dankzij hun hoge gehalte aan (gezonde) vetten.

 

 

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. Hoe zit het dan met pindakaas op brood?

  • maak je pindakaas toch zelf,maal de ongezouten pinda’s zo fijn dat er een papje ontstaat omdat de pinda van zichzelf uit olie bestaat…dan weet je precies hoe ECHTE pindakaas behoort te smaken….zonder enige toevoeging……misschien een beetje sambal erbij en je hebt me toch een OVERHEERLIJKE PITTIGE PINDAKAAS……SMAKELIJK ETEN….

 2. Notenspecialist says

  Voor pure pindakaas, die gemaakt is van uitsluitend pinda’s geldt natuurlijk hetzelfde. Wel wordt er vaak nog olie toegevoegd om de pindakaas smeuïg en smeerbaar te maken, dus ik zou het wel met mate consumeren.
  Helaas worden er vaak ook nog andere stoffen toegevoegd, zoals conserveermiddelen en andere E-nummers, dus blijf goed het etiket lezen.
  Daarnaast heeft brood natuurlijk zijn eigen positieve danwel negatieve eigenschappen voor je gezondheid.

 3. Ja enormgezond dat lees ik hier.! Deze site is van groot belang voor de gezondheid.!

 4. Peter Heihs says

  Waarom wordt er hier niet gerept over dat er ook heel veel omega 6 in zit waarvan bekend is dat een overmaat ervan ontstekingen in ons lichaam kan veroorzaken.

 5. Met brood is niks mis, mensen denken dat je van brood dik wordt, zie noten specialist, wat een onzin schrijft hij toch, mijn man is banketbakker, en daar gaat niets boven, altijd gezond brood, haverzemelenbrood, lekker en gezond, ik eet er iedere dag 5 sneetjes van.

 6. Hello webmaster, i’ve been reading your site for some time
  and I really like coming back here. I can see
  that you probably don’t make money on your
  page. I know one simple method of earning money, I think
  you will like it. Search google for: dracko’s tricks

 7. thanks for sharing

 8. https://www.topmalepills.com says

  i like this post, very interesting

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*