Pinda’s

Pinda’s

Pinda-aan-plant

Pinda’s aan plant

Pinda’s zijn de peulzaden van de pindaplant, en zijn dus botanisch gezien eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Toch worden ze vaak als noten beschouwd, omdat ze op een vergelijkbare wijze worden gegeten. Er zijn verschillende pinda rassen, die allemaal eetbaar zijn.

De pindaplant is een eenjarige plant waarvan de peulvrucht onder de grond rijpt en ontkiemt. Van oorsprong komt de pindaplant uit Zuid-Amerika, en de Spaanse handelsreizigers zouden deze over de hele wereld verspreid hebben. In tegenstelling tot andere “luxe” noten als amandelen, cashews, pecannoten of pistaches, zijn pinda’s een stuk betaalbaarder, maar ze bieden wel vergelijkbare (gezondheids)voordelen. Pinda’s zitten in een bruin vliesje in een zachte schil en zijn niet heel lang te bewaren, omdat ze veel vetter dan de zaden van andere peulvruchten, en dit vet zorgt ervoor dat ze snel ranzig worden. Ze worden meestal na het pellen en blancheren gebrand en gezouten, om te worden gegeten als snack, maar ze kunnen ook een heerlijke smaak toevoegen aan gerechten, waarvan de pindakaas, sat├ęsaus en de pindasoep misschien wel de bekendste zijn.

Er zijn meer mensen gevoelig voor pinda’s dan voor andere noten, en een pinda-allergie komt veel vaker voor dan een notenallergie.

 

Op deze pagina vind je alles wat je wil weten over pinda’s:

  • Verse noten zijn vanzelfsprekend het lekkerst, maar hoe hou je ze vers? Tips over pinda’s: hoe je ze het lekkerste eet en hoe je ze het beste bewaart.
  • Met noten kun je zoveel meer dan alleen snacken. Er zijn heerlijke recepten met pinda’s erin verwerkt. Zelf iets lekkers bedacht? Stuur je recept naar me op!
  • Welke gezonde eigenschappen hebben deze noten eigenlijk? Hier vind je de voedingswaarde van pinda’s, zoals energie, vetpercentage, vitaminen en mineralen.
  • Noten zijn het lekkerst als ze geroosterd zijn, zeker als je het zelf doet. Ik geef je een uitgebreide uitleg, dan kun je thuis zelf je pinda’s roosteren.
  • Al eeuwenlang weten we dat noten medicinale eigenschappen hebben, maar soms lijkt het alsof we dit al vergeten zijn. Vertrouw je op de farmaceutische industrie of toch liever op de natuur? Een lijst van de 11 redenen waarom pinda’s gezond zijn.

 

Eten & kookboeken (300x250)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*