Statistieken

Pecannotenboomgaard

Pecannotenboomgaard

Pecannoten: Productie en handel

Pecannoten worden in slechts een handvol landen geproduceerd, waarvan het overgrote deel in de Verenigde Staten. De wereldproductie van pecannoten bedroeg in 2011 zo’n 92.000 ton, dit is al jaren behoorlijk stabiel, op het wisseljaar-effect van de notenbomen na. In de even jaren is de opbrengst gemiddeld 60% lager dan in de oneven jaren.

De belangrijkste producenten van pecans zijn de Verenigde Staten (61.500 ton) en Mexico (35.500 ton), zij leveren bijna 95% van de wereldproductie. Zuid-Afrika (4.000 ton) en Australië (1.400 ton) volgen op grote afstand. Israël, Peru, Brazilië en Spanje produceren op nog kleinere schaal.

Zo’n 55% van de Amerikaanse productie in 2011 werd geëxporteerd, waarvan de helft naar China. Dit was vijf jaar eerder nog nihil, deze enorme groei heeft de export naar andere landen niet aangetast en is dus ten koste gegaan van de binnenlandse consumptie van pecannoten uit de VS. Enerzijds is deze in 2 jaar met meer dan 20% gedaald omdat de Chinezen de prijs van de noten hebben opgedreven, maar anderzijds zijn de Verenigde Staten ook meer pecannoten gaan importeren uit Mexico om aan de binnenlandse vraag te voldoen.

De Verenigde Staten (vanuit Mexico) zijn hierdoor tevens de grootste importeurs van pecannoten, hierna volgen China, Canada en Nederland, dat voornamelijk als doorvoerhaven wordt gebruikt naar de rest van Europa. De export naar China heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen, met name vanuit de Verenigde Staten. Sinds de Chinezen de gezondheidsvoordelen van pecannoten ontdekt hebben, is hun populariteit in het land geëxplodeerd. Chinezen importeren met name hele noten, die ze vervolgens kraken maar in hun schil laten zitten, roosteren en verpakken. De Chinese consument wil ze namelijk net als pistachenoten zelf uit de schil halen.

In de Verenigde Staten wordt 200.000 hectare toegewijd aan de productie van pecans. Dit betekent een opbrengst van 300 kilo noten per hectare, het qua productie veel kleinere Australië haalt met 1.400 hectare een opbrengst van 1000 kilo per hectare.

Van de Australische en Zuid-Afrikaanse productie wordt het grootste gedeelte gebruikt voor de binnenlandse consumptie, de rest wordt geëxporteerd naar met name China.

De Amerikanen en Nederlanders eten relatief de meeste pecans, met 170 gram per persoon per jaar. De Chinezen aten enkele jaren nog bijna geen pecans, maar in 2011 aten ze al 120 gram per persoon per jaar.

 

Bron: http://faostat.fao.org/

Eten & kookboeken (300x250)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*