Pecanteelt

Pecanboom

Pecanboom

De pecannotenboom

De hickory is een boom uit de familie van okkernoten. Hij kan wel 30 meter hoog worden met een spanwijdte van 30 meter en wordt soms meer dan 1000 jaar oud. De pecanboom heeft diepe, goed gedraineerde grond nodig en kan niet goed tegen droogte. Bij een gebrek aan regelmatige en voldoende regenval is irrigatie nodig. Ook kan hij slecht tegen harde wind(stoten). Veel verder dan 35 breedtegraden van de evenaar is vrijwel geen pecanproductie mogelijk, omdat de kans op vorst in het voorjaar te hoog is en vanwege het te korte bloeiseizoen. Het duurt 6 tot 10 jaar voordat de hickory noten gaat geven, maar hij blijft dit vele jaren doen, tot wel 200 jaar lang.

Lees ook: 7 redenen waarom pecannoten gezond zijn

Soorten pecannoten

De meeste steenvruchten van de okkernotenfamilie hebben een dikke en harde dop en zijn moeilijk rendabel te verbouwen, behalve de pecannoot. De pecan heeft een vrij dunne bolster, die in vier delen opensplijt als het zaad ontkiemt.

Pecannotenteelt

Pecannotenteelt

Pecannotenteelt

Pecannoten zijn erg ontvankelijk voor ziektes, schimmels en insecten. Meer dan 180 verschillende soorten insecten en mijten kunnen in deze noten gevonden worden. Als de omstandigheden tijdens het bloeiseizoen niet ideaal zijn, bijvoorbeeld een tekort aan vocht in de grond, kan de binnenkant van de noot een pluizige substantie bevatten. Een goede irrigatie is dan ook essentieel voor een pecanplantage, een gebrek ervan kan de producte van een boom meer dan halveren.

Per jaar kan de boom zo’n 75 kilo noten (met schil) produceren, al een veelvoud hiervan ook mogelijk als de omstandigheden perfect zijn.

De bomen werden tamelijk breed geplant, zo’n 20 tot 30 meter uit elkaar, wat neerkomt op 10 bomen per hectare. De laatste jaren is de trend om ze steeds dichter op elkaar te planten, wat meer snoeiwerk en stikstofbemesting vereist, maar op deze manier is de opbrengst per hectare wel hoger.

Gerechten met pecannoten: lekker, gezond en origineel

Verwerking van pecannoten

De oogst vindt van half oktober tot en met januari plaats. Als de noten rijp zijn barst de bolster open en vallen de noten op de grond, al worden ze soms een beetje geholpen door de boom met een machine te laten trillen of tegen de takken te slaan, waardoor de noten eerder vallen. De pecans moeten binnen 48 uur geraapt worden om te voorkomen dat ze gaan schimmelen, hierna worden ze gedroogd tot het vochtpercentage is gedaald tot 8 a 10 procent voor verse noten of zelfs 3,5 tot 4,5 procent om ze langer te bewaren. Het drogen gebeurt door ze in jutezakken te bewaren in ruimtes waar de luchtvochtigheid gecontroleerd wordt en de temperatuur constant 38°C bedraagt. Na het drogen worden ze gesorteerd op formaat en vervolgens worden ze gekoeld opgeslagen voor transport. De kwaliteit van de pecans gaat snel achteruit nadat ze uit de boom gevallen zijn, dus het is belangrijk om het rapen, drogen en koelen zo snel mogelijk uit te voeren.

 

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

  1. Mooie en goede informatie, en je voelt dat het niet gericht is om maar te kunnen verkopen.

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*