Geschiedenis

Pecannoten

Pecannoten

Geschiedenis van de pecannoot

De pecan vindt zijn oorsprong in het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico, waar de noot een belangrijke schakel was in het dieet van de indianen, lang voordat de Europeanen er voet zetten. Later gebruikten ze de noot als handelsproduct om met de kolonisten te ruilen voor bont, tabak en snuisterijen.

Begin 18e eeuw schreef een timmerman op een Frans schip dat de Indianen langs de Mississippi drie verschillende soorten walnoten hadden, waarvan één zo klein als een duim, maar heerlijk van smaak. Ze werden Pacanes genoemd, een naam die de Fransen in Louisiana overnamen. De indianen bewaarden deze voedzame noten om in de winter te eten. Gemalen pecannoten werden in heet water opgelost, geroerd en gezeefd, de romige pecanmelk gebruikten ze om soepen in te dikken en om maisgebak op smaak te brengen. Soms lieten ze de melk ook vergisten tot een alcoholische drank die tijdens stamrituelen gedronken werd.

De kolonisten die de noten door ruilhandel hadden verkregen van de Indianen, namen deze halverwege de 18e eeuw mee naar de oostkust van de Verenigde Staten, en de eerste buitenlandse zending werd door een botanist uit Philadelphia naar een vriend in Londen gestuurd, die ze in een kas teelde.

De eerste president van de VS, George Washington, bleek zo’n fan van pecannoten dat hij vrijwel altijd een handjevol in zijn zak had. Thomas Jefferson, president nummer drie, liet pecanbomen plaatsen in de tuinen rond zijn landgoed.

Na het einde van de Amerikaanse burgeroorlog namen de soldaten uit de noordelijke staten pecannoten mee naar huis, waardoor de populariteit van de pecans zich over het hele continent verspreidde. Enkele jaren later, in 1880, werd de eerste commerciële pecanplantage aangeplant, die al snel enten verkocht aan enthousiastelingen die zelf ook een plantage wilden beginnen.

In het begin van de twintigste eeuw werden potentiële investeerders gelokt met beloftes van snelle en gemakkelijke rijkdom door land te kopen waar pecanbomen op geplant waren. De realiteit bleek iets minder rooskleurig, omdat het 10 tot 12 jaar duurde voordat een boom noten begon te produceren. Dit leidde tot vele faillissementen tijdens de depressie in de jaren ’30. Dertig jaar later waren alweer duizenden hectare van deze plantages gerehabiliteerd en weer in gebruik voor de pecanproductie.

 

primark

Eten & kookboeken (300x250)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*