Voedingswaarde paranoten

Voedingswaarde paranoten

Als noten nog geen deel uitmaken van je dagelijkse voeding, wordt het wel eens tijd. Paranoten zijn namelijk heel erg gezond, zo blijkt wel uit hun voedingswaarde. Ze zijn een goede bron van essentiële vitamines en mineralen. Ze bieden heel veel voordelen voor je lichaam en je algehele gezondheid. Ze zijn goed voor hart en vaten, goed voor je botten en goed voor je algehele welzijn. Daarnaast zijn deze natuurlijke vitaminebommen natuurlijk ook gewoon lekker.

Lees ook: 6 redenen waarom paranoten gezond zijn

 • Paranoten bestaan voor bijna 14 procent uit eiwitten, dit betekent dat 40 gram paranoten al meer eiwitten bevatten dan een middelgroot ei.
 • Paranoten zijn een bron van essentiële vitamines en mineralen, die de bouwstenen vormen van het lichaam.
 • 100 gram paranoten leveren:
  • 90,9% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B1, wat groei en ontwikkeling bevordert en essentieel is voor je hart en zenuwstelsel.
  • 60% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine E, een krachtige antioxidant.
  • 81,3% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Fosfor, wat samen met calcium helpt bij de opbouw van sterke botten en tanden.
  • 24,3% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid IJzer, wat zorgt voor gezonde rode bloedcellen.
  • 26% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Koper, wat helpt bij de werking van ons centrale zenuwstelsel.
  • 136,7% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Magnesium, wat belangrijk is voor de enzymprocessen en je stofwisseling.
  • 26,7% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Zink, een antioxidant die daarnaast belangrijk is voor je weerstand.
  • 6,7 gram voedingsvezels, bijna een derde van onze dagelijkse inname. Voedingsvezels helpen tegen het hongergevoel.
 • Paranoten zijn cholesterolvrij en zijn een goede bron van gezonde voedingsvetten die essentieel zijn om het lichaam te helpen om de vitamines A, D, E en K op te nemen en voor de hersenontwikkeling. Deze gezonde onverzadigde vetten zijn goed voor het hart en helpen om de slechte LDL-cholesterol te verlagen, zelfs bij personen met diabetes (suikerziekte). Het LDL-cholesterol gehalte kan stijgen als gevolg van overmatige consumptie van verzadigde vetten, die een grote bedreiging vormen voor hart- en vaatziekten zoals atherosclerose (verharding van de slagaders).
 • Paranoten zijn glutenvrij en passen dus in een dieet voor mensen met een overgevoeligheid voor gluten, een tarwe allergie en coeliakie patiënten.
 • Paranoten zijn een goede bron van selenium, 100 gram levert al bijna 3500% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid! Selenium is een krachtige antioxidant die veroudering tegen gaat en de vorming van vrije radicalen voorkomt. Maar ook teveel van iets goeds kan schadelijk zijn: met zes paranoten ga je al richting de maximaal aanbevolen hoeveelheid selenium per dag en bij 100 gram paranoten op één dag kun je een seleniumvergiftiging krijgen, dit kan leiden tot  maagpijn, broze of witte nagels, haaruitval, jeuk, huiduitslag en zelfs geïrriteerdheid of vermoeidheid.
 • Paranoten bevatten ongeveer 1000 maal zoveel radium, een radioactieve stof, dan andere etenswaren. Dit is echter nog steeds een zeer kleine hoeveelheid in vergelijking met straling die men in het dagelijks leven meekrijgt, en het wordt  niet als een gezondheidsrisico gezien, ongeacht de ingenomen hoeveelheden.

Download hier de PDF met de voedingswaardetabel paranoten van notenspecialist.com.

Voedingswaarde paranoten

http://www.overshopping.com

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. Rgf hey says

  Neen waarom wordt selenium niet vermeld

 2. Jan Westerhof says

  Goeie vraag. Ik denk dat ik wel weet waarom. De hoeveelheid selenium is afhankelijk van de grond waarin de plant groeit. Dat betekent dat de hoeveelheid selenium sterk kan varieren per paranoot. Teveel selenium (meer dan 400 mg) werkt averechts en kan diabetes en kanker in de hand werken heb ik kunnen vinden op internet. Zes noten is absoluut al teveel. Met twee noten of drie kleine paranoten krijgt u volgens meerdere bronnen voldoende selenium binnen ( naar verwachting plm 200 mg). Vooral voor mensen die een statine (cholesterolverlager) gebruiken is het eten van paranoten een goede zaak. Statines vernietigen selenium en ook Q10. Neem dus dagelijks niet meer dan 2 paranoten (of 3 kleine) en een Q10 supplement als u een cholesterolverlager slikt. Hierna een paar links met nadere informatie.
  http://www.robkalmeijer.nl/voedingsleer/nutrienten/mineralen/selenium.htm
  http://vita-info.nl/2008/11/diabetes-aspirine-antioxidanten/
  http://www.diabetes-suikerziekte.nl/2007/07/selenium-verhoogt-kans-op-suikerziekte/

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*