Paranoten tips

Paranoten bewaren

Paranoten

Paranoten

Paranoten kunnen het beste worden bewaard in een goed afgesloten plastic zak, bakje of glazen pot, zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor wordt de smaak bewaard en schimmelvorming voorkomen. Ze zijn minder lang te bewaren dan andere noten.

Echt bederven kunnen paranoten niet, maar ze bevatten relatiefveel olie, die ranzig kan worden buiten de koeling. Ongeroosterde paranoten kun je daarom het beste in de koelkast bewaren, in een gesloten verpakking om te voorkomen dat ze smaken van andere etenwaren absorberen. Onder deze omstandigheden kunnen zij gedurende ongeveer een half jaar worden bewaard, of een heel jaar indien bevroren. Ontdooi ze in dat geval met de verpakking open, zodat het vocht makkelijk weg kan, en schimmel wordt voorkomen.

Geroosterde paranoten blijven ongeveer een maand nog lekker, daarna gaat de smaak achteruit.

Ongepelde paranoten zijn tot een half jaar te bewaren op een droge plaats op kamertemperatuur.

Paranoten eten

Paranoten kunnen naar voorkeur heel worden gegeten, maar ze kunnen ook worden gemalen of gehakt. Als je ze fijn wil hakken, doe dit bij voorkeur vlak voor gebruik, dan blijft de smaak het beste bewaard.

Met hun zacht krokante textuur en licht zoete notensmaak worden ze rauw gegeten, geroosterd, en heel soms ook gezouten. Meestal komen ze voor in notenmixen. Ze worden in ons land niet vaak in de keuken gebruikt, maar in principe kunnen ze hetzelfde als cashews en hazelnoten toegepast worden.

 

Andere toepassingen van de paranoot

Paranotenolie is een uitstekende olie om in te bakken, maar het wordt ook gebruikt als smeermiddel, om kunstschilderverf te maken of als ingrediënt van make-up. De schil is vanwege zijn hardheid geschikt om polijstmiddel van te maken. Het hout van de paranotenboom is van goede kwaliteit, maar de bomen zijn in alle landen beschermd tegen houtkap.

De paranoten zelf worden veel gebruikt in ijs of gebak.

Vanwege het hoge seleniumgehalte van de paranoten, zouden ze het risico op borstkanker en prostaatkanker kunnen verlagen. Dit is echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

 

 

Eten & kookboeken (300x250)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*