Statistieken

Paranotenboom

Paranotenboom

Paranoten: productie en handel

Paranoten worden geproduceerd in slechts 4 landen, waarvan 3 in Zuid-Amerika. De wereldproductie van paranoten bedroeg in 2011 zo’n 107.500 ton, dit was een stijging van bijna 50% ten opzichte van 10 jaar eerder. De paranoten producerende landen zijn Bolivia (48.500 ton), Brazilië (42.100 ton), Ivoorkust (16.600 ton) en Peru (300 ton).

Aangezien paranotenbomen uitsluitend in het wild in de tropische regenwouden groeien en niet kunstmatig te telen zijn, wordt er ook geen oppervlakte specifiek toegewezen aan de paranotenteelt. Ook de opbrengst per hectare is dus niet te calculeren. De gehele Boliviaanse productie komt uit de Pando provincie, een gebied aan de Braziliaanse grens, een gebied met een oppervlakte van slechts 3% van het gehele Amazonegebied.

De paranoten die in Brazilië verbouwd worden, worden vrijwel niet geëxporteerd, maar in eigen land geconsumeerd, Brazilië is zelfs een netto importeur van de noten. Ook Ivoorkust produceert met name voor de binnenlandse consumptie. Van de Boliviaanse productie wordt 40% geëxporteerd, met name naar Engeland, de Verenigde Staten en Duitsland. Nederland volgt hierna, maar is net als Engeland een doorvoerhaven voor de noten; vrijwel onze volledige import wordt weer geëxporteerd, met name naar Duitsland, en een deel naar België.

De grootste gebruikers van paranoten zijn Brazilië en Bolivia zelf, gevolgd door de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Australië. De Engelsen eten relatief de meeste paranoten, met gemiddeld 80 gram per persoon per jaar.

Van de 2800 ton paranoten die Nederland in 2011 importeerde kwam ongeveer 60% direct uit Bolivia, en nog eens een kwart via Engeland, waarvan waarschijnlijk het grootste gedeelte ook uit Bolivia. Slechts 5% kwamdirect uit Brazilië, dit was 10 jaar eerder nog bijna 20%.

 

Bron: http://faostat.fao.org/

Eten & kookboeken (300x250)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*