Geschiedenis

Paranoten

Paranoten

Geschiedenis van de paranoot

In het Amazonegebied in Zuid-Amerika groeien de paranotenbomen al eeuwenlang als de grootste reuzen in het oerwoud, die ver boven de rest van de begroeiing uittorenen. Veel lokale stammen gebruikten de noten van deze bomen om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen, en ook de olie en de schillen hadden specifieke toepassingen. De paranoot dankt zijn bestaan aan de agoeti, een knaagdier zo groot als een kat, dat het enige dier is met tanden die sterk genoeg zijn om de keiharde schil van de noot te kraken, zodat de zaden de kans krijgen om te ontkiemen.

In 1569 werden paranotenbomen in Peru ontdekt door de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Alvarez Maldonado, waarna hij zijn hongerige troepen voedde met grote hoeveelheden van de noten. De hoge voedingswaarde en energie van de noot zorgde voor een spoedig herstel van de zeelieden.

Hollandse VOC-handelaren in Brazilië stuurden een kleine hoeveelheid terug naar huis in 1633, waarna in de 18e eeuw enkele scheepsladingen richting Europa volgden. De export nam nog een extra vlucht vanaf 1818, met de haven van Para als voornaamste laadhaven. Vandaar dat ze in onze taal hun naam gekregen hebben. In 1866 werd het Amazone-gebied geopend voor de internationale handel, waarna de export van paranoten weer een extra boost kreeg. Het succes van de paranoot was deels afhankelijk van de rubberproductie in de tweede helft van de 19e eeuw. De noten werden namelijk geoogst in het regenseizoen, van december tot maart, terwijl rubber werd getapt van mei tot november. De rubberarbeiders konden zo in de rustige tijd ook nog geld verdienen. Toen na de eeuwwisseling de rubberproductie grotendeels naar Zuidoost Azië verplaatst was, hadden ze alleen nog maar de paranoot over om zich te voorzien in het levensonderhoud.

In het begin van de 19e eeuw werden paranoten ook voor het eerst naar de Verenigde Staten geëxporteerd, in een zending rubber, cacao en cashewnoten met bestemming New York. Enkele tientallen jaren bedroeg de cumulatieve export naar de VS al twee miljoen kilo ongepelde noten.

 

Eten & kookboeken (300x250)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*