Paranoten

Paranoten

Paranoten in vrucht

Paranoten in vrucht

Paranoten, ook wel Braziliaanse noten of Amazonianoten genoemd, zijn de zaden van de paranotenboom Bertholletia Excelsa, een gigantische boom die in de regenwouden van de Amazone in Zuid-Amerika groeit. De vruchten van deze boom hebben een extreem harde houtachtige bolster die bijna niet zonder voorbewerking of machines te kraken is. Daaronder bevindt de vrucht zich in een harde, driekantige zaaddop. Hoewel ze noten worden genoemd, beschouwen botanici  ze officieel als zaden. Ze hebben een wat aardse, maar rijke en romige smaak, de textuur is vergelijkbaar met die van de kokosnoot. De hoge concentratie van selenium maakt deze noot tot een van de gezondste die er zijn, al moet je er niet teveel van eten: aanbevolen wordt om maximaal 5 à 6 per dag aan te houden.

Op deze pagina vind je alles wat je wil weten over paranoten:

 

  • Verse noten zijn vanzelfsprekend het lekkerst, maar hoe hou je ze vers? Tips over paranoten: hoe je ze het lekkerste eet en hoe je ze het beste bewaart.
  • Met noten kun je zoveel meer dan alleen snacken. Er zijn heerlijke recepten met paranoten erin verwerkt. Zelf iets lekkers bedacht? Stuur je recept naar me op!
  • Welke gezonde eigenschappen hebben deze noten eigenlijk? Hier vind je de voedingswaarde van paranoten, zoals energie, vetpercentage, vitaminen en mineralen.
  • Noten zijn het lekkerst als ze geroosterd zijn, zeker als je het zelf doet. Ik geef je een uitgebreide uitleg, dan kun je thuis zelf je paranoten roosteren.
  • Al eeuwenlang weten we dat noten medicinale eigenschappen hebben, maar soms lijkt het alsof we dit al vergeten zijn. Vertrouw je op de farmaceutische industrie of toch liever op de natuur? Een lijst van de 6 redenen waarom paranoten gezond zijn.

 

Eten & kookboeken (300x250)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*