Macadamia noten tips

Macadamia noten bewaren

Macadamianoten

Macadamia noten

Macadamia noten kunnen het beste worden bewaard in een goed afgesloten plastic zak, bakje of glazen pot, zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor wordt de smaak bewaard en schimmelvorming voorkomen.

Echt bederven kunnen macadamia noten niet, maar ze bevatten relatiefveel olie, die ranzig kan worden buiten de koeling. Ongeroosterde macadamias kun je daarom het beste in de koelkast bewaren, in een gesloten verpakking om te voorkomen dat ze smaken van andere etenwaren absorberen. Onder deze omstandigheden kunnen zij gedurende ongeveer drie tot zes maanden worden bewaard, of een heel jaar indien bevroren. Ontdooi ze in dat geval met de verpakking open, zodat het vocht makkelijk weg kan, en schimmel wordt voorkomen. Als ze ranzig zijn geworden zijn ze herkenbaar aan hun donkerdere verkleuring ten opzichte van de goudgele kleur als ze vers zijn.

Geroosterde macadamia noten blijven ongeveer een maand nog lekker, daarna gaat de smaak achteruit.

 

Macadamias eten

Macadamia noten kunnen naar voorkeur heel worden gegeten, maar ze kunnen ook worden gemalen of gehakt. Als u ze fijn wil hakken, doe dit bij voorkeur vlak voor gebruik, dan blijft de smaak het beste bewaard.

De kogelronde macadamia’s hebben een licht krokante bite, net zoals cashews. Ze smaken het beste licht gezouten en geroosterd. Ongezouten  kunnen macadamia’s op dezelfde manier in gerechten worden verwerkt als hazelnoten en cashewnoten.

Macadamia noten zijn ook heerlijk in gebak of koekjes, met name in combinatie met (witte) chocolade.

 

Andere toepassingen van de macadamia

Extracten van de macadamia worden verwerkt in zeep, zonnebrandolie, shampoo en in cosmetica. Daarnaast kan van de noot een huidverzorgende scrubcrème gemaakt worden.

Van de noten kan koffie worden getrokken, of een olie die bij het bakken gebruikt kan worden. Deze olie kan verhit worden tot relatief hoge temperaturen en is bovendien rijk aan gezonde onverzadigde vetten (85%). Nog een voordeel is dat de olie lang houdbaar blijft: ongekoeld tot wel twee jaar.

Gemalen schillen worden gebruikt in plaats van zand bij het stralen van metalen om deze te ontroesten.

Het hardhout van de macadamiaboom is populair bij Australische timmerlieden vanwege de uitstekende duurzaamheid.

 

Eten & kookboeken (300x250)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*