Statistieken

Macadamiaboomgaard

Macadamiaboomgaard

Macadamia noten: Productie en handel

 

Macadamiaproductie

Macadamia noten worden geproduceerd in slechts 10 landen. De wereldwijde productie is redelijk stabiel en bedroeg in 2011 ongeveer 105.000 ton, waarvan Australië (33.000 ton) en Zuid-Afrika (29.000 ton) samen meer dan 60% leverden. In de Verenigde Staten wordt de macadamia alleen geteeld op Hawaï, met een jaarlijkse productie van zo’n 17.500 ton. Kenia (8.500 ton) en Malawi (8.800 ton) volgen, waarmee het aandeel van deze 5 landen op meer dan 90% van de wereldmarkt ligt. Kleinere producenten zijn Guatemala, Brazilië, Costa Rica, Zimbabwe en Nieuw-Zeeland.

Het aandeel van Zuid-Afrika is de laatste jaren flink gestegen, ten koste van Australië, terwijl de productie in Hawaï zelfs lager is dan enkele jaren geleden.

China is de grootste importeur van macadamia noten, maar 60% van de import wordt na verwerking weer doorgevoerd naar de Verenigde Staten en Europa. De Verenigde Staten zijn de grootste importeurs van macadamias met 30.000 ton per jaar, waarvan een derde uit Zuid Afrika, een kwart uit Australië en een vijfde uit Kenia. Vrijwel de gehele productie van Hawaï wordt binnen de Verenigde Staten geconsumeerd. Duitsland is de tweede importeur van macadamia noten.

Van de Australische productie wordt 63% geëxporteerd, een derde hiervan gaat naar Japan, daarna volgen Europa en de Verenigde Staten.

De Australiërs eten relatief de meeste noten met zo’n 300 gram per persoon per jaar, Nederlanders eten 120 gram per persoon per jaar.

In Australie en Zuid-Afrika worden ieder ongeveer 18.000 hectare grond gebruikt voor de macadamiateelt, de opbrengst is dus bijna 2 ton per hectare. Dit wordt gesplitst in 3 ton per hectare voor bomen ouder dan 10 jaar en 1,25 ton per hectare voor bomen van 6 tot 10 jaar oud.

De opbrengst in Hawaï bedraagt 3 ton per hectare.

In Australië zijn 25% van de bomen jonger dan 6 jaar en dus nog niet productief, nog eens 15% is tussen 6 en 10 jaar oud en dus nog niet op volledige productie. In Zuid-Afrika liggen deze percentages op 20% en 35%. Dit impliceert dat de Australische en Zuid-Afrikaanse productie de komende jaren een behoorlijke toename kunnen laten zien.

 

Bron: http://faostat.fao.org/

primark

Eten & kookboeken (300x250)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*