Macadamiateelt

Macadamiaboom

Macadamiaboom

De macadamiaboom

De macadamiaboom groeit maar op een zeer beperkt aantal locaties, en sowieso niet dichter bij de evenaar dan 15° Noorder- of Zuiderbreedte. In tegenstelling tot bijvoorbeeld koffie is het ook niet mogelijk om een tropischer klimaat te matigen door in bergen de hoogte in te gaan. De boom heeft een voorkeur voor een zonnig en vorstvrij subtropisch klimaat met veel regen. Als deze regen niet gelijkmatig wordt verdeeld over het jaar, is extra irrigatie nodig, daarnaast is een goede waterafvoer ook belangrijk zodat de wortels niet aangetast worden. De grond moet stevig zijn, op losse zandgrond groeit de boom niet, maar juist wel op de vulkanische rotsen van Hawaï. De macadamia is bovendien niet goed bestand tegen harde wind, maar in de juiste omstandigheden kunnen de bomen kunnen tot wel 60 jaar oud worden.

Het is het enige inheemse Australische gewas wat ook buiten Australië geteeld wordt voor commerciële voedselproductie.

De boom kan een hoogte van 20 meter bereiken met een spanwijdte tot 15 meter in het wild, al zijn ze op plantages meestal een stuk kleiner. De macadamiavrucht heeft een vlezige bolster met daarin een ovaalvormige zaad met een diameter van 1 tot 1,5 cm. De macadamia noot wordt beschermd door een keiharde schil.

Lees ook: 7 redenen waarom macadamias gezond zijn

Soorten macadamias

De eetbare macadamias komen van twee verschillende soorten boom, en ze zijn te onderscheiden door hun respectievelijk gladde en ruwe schil. Deze varianten kunnen eenvoudig met elkaar gekruist worden. Daarnaast zijn er nog zo’n acht soorten wilde, niet eetbare varianten. Deze zijn over het algemeen bitter en erg klein.

Gerechten met macadamia noten: lekker, gezond en origineel

Macadamiateelt

Macadamia’s zijn geen eenvoudig gewas om te telen, aangezien ze een hoge investering van geld en tijd vereisen. De eerste noten komen namelijk pas vanaf het zesde jaar, mits de omstandigheden perfect zijn, en pas na 15 tot 20 jaar wordt de maximale productie bereikt. Regelmatige bemesting (minimaal 3x per jaar) is nodig voor een gezonde groei van de boom en voor optimale notenproductie. Over het algemeen worden de bomen de eerste twee jaar in een kas geteeld, waarna ze in het open veld geplant worden. Een volgroeide boom levert per jaar ongeveer 25 tot 75 kilo noten (inclusief schil).

De afstand tussen de bomen kan variëren van 6 tot 10 meter, als ze dichter bij elkaar geplant worden is veel meer snoeiwerk vereist om te zorgen dat de bomen elkaar niet in de schaduw zetten.

Het oogstseizoen loopt in het zuidelijk halfrond van februari tot september.

Macadamiateelt

Macadamiateelt

Verwerking van macadamias

De bolsters beginnen al aan de boom open te splijten, waarna de rijpe noten vanzelf uit de boom vallen. Het heeft de voorkeur om ze binnen een week te rapen om te voorkomen dat ze gaan rotten of dat ze door knaagdieren opgegeten worden. Dit gebeurt met de hand of machinaal. Vervolgens moeten ze binnen 24 uur ontdaan worden van hun bolster, om schimmel te voorkomen. Bovendien wordt de bolster steeds harder en dus lastiger te verwijderen. In een waterbad zullen de rijpe noten naar de bodem zinken en de onrijpe noten blijven drijven en worden dus verwijderd. Hierna worden de noten in hun schil twee weken lang uit de zon gedroogd, waardoor de noot zijn stevigheid krijgt. Een tweede drogingsproces vindt plaats in een drogingsoven voor 2 a 3 dagen bij 40°C, waarna ze een vochtpercentage hebben van rond de 1%. Hierna kunnen ze gepeld worden. Dit gebeurt machinaal, omdat de schil keihard is.

 

primark

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

  1. Ik zie gras tussen jullie boomgaard, maar dat is echt niet handig.
    Er komt overdag geen warmte in de grond omdat het gras zorgt voor een isolatie, dit is slecht voor de groei van de noten. Daarom kun je beter het gras weglaten en het braak laten liggen.

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*