Voedingswaarde kastanjes

Voedingswaarde kastanjes

Als kastanjes nog geen deel uitmaken van je regelmatige voeding, wordt het wel eens tijd. Ze zijn namelijk heel erg gezond, zo blijkt wel uit hun voedingswaarde. Ze zijn een goede bron van essentiële vitamines en mineralen. Ze bieden heel veel voordelen voor je lichaam en je algehele gezondheid. Ze zijn goed voor hart en vaten, goed voor je botten en goed voor je algehele welzijn. Daarnaast zijn deze natuurlijke vitaminebommen natuurlijk ook gewoon lekker.

Kastanjes verschillen van andere noten op een aantal vlakken, met name qua voedingswaarde en smaak. Ze hebben een licht zoetige notensmaak, maar hun textuur lijkt meer op die van een gebakken aardappel dan op een knapperige noot. Hun voedingswaarde lijkt ook meer volkoren dan noot, aangezien ze veel minder vet en calorieën bevatten en juist wel weer koolhydraten en vitamine C en foliumzuur (vitamine B11). Ze bevatten wel dezelfde mineralen als andere noten, maar door hun hoge gehalte aan water, is de concentratie van vitamines en mineralen lager.

Kastanjes bevatten veel minder vet dan andere noten en minder dan de helft van de calorieën. 100 gram verse kastanjes levert 188 calorieën, gedroogd bijna het dubbele, 371 calorieën (Ter vergelijking , 100 gram aardappelen = 86 calorieën , 100 gram volkoren tarwebrood = 240 calorieën , 100 gram walnoten = 675 calorieën ). Ze zijn daarnaast rijk aan koolhydraten, vezels en vitamine B en C. Het vitamine C gehalte is zelfs veel hoger dan dat van andere noten.

Lees ook: 5 redenen waarom kastanjes gezond zijn

 • Kastanjes zijn een bron van essentiële vitamines en mineralen, die de bouwstenen vormen van het lichaam.
 • 100 gram verse kastanjes leveren:
  • 27,3% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B1, wat groei en ontwikkeling bevordert en essentieel is voor je hart en zenuwstelsel.
  • 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B6, wat essentieel is voor je weerstand.
  • 72% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, al wordt dit gehalte gehalveerd bij verhitting van de kastanjes.
  • 46,7% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B11 (Foliumzuur), wat zorgt voor een  goede werking van het lichaam.
  • 19,4% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Kalium, wat zorgt voor sterke bloedvaten en helpt bij het voorkomen van hoge bloeddruk en atherosclerose (aderverkalking).
  • 6,5 gram voedingsvezels, bijna een derde van onze dagelijkse inname. Voedingsvezels helpen tegen het hongergevoel.
 • Kastanjes zijn cholesterolvrij en passen dus in een cholesterolverlagend dieet.
 • Ook zijn ze glutenvrij en passen dus in een dieet voor mensen met een overgevoeligheid voor gluten, een tarwe allergie en coeliakie patiënten.

Download hier de PDF met de voedingswaardetabel kastanjes van notenspecialist.com.

Voedingswaarde kastanjes

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. Hans Hendrix says

  Zéér nuttig. Ik eet al jaren in deze tijd van het jaar veel kastanjes en walnoten. Heb zeld een paar bomen. Ook leg ik er veel te drogen. Zo kan ik maandenlang van die vitaminebommetjes genieten.

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*