Kastanjes tips

Kastanjes bewaren

kastanjes-tips

Kastanjes

Kastanjes zijn vrij kwetsbaar en hebben wat aandacht nodig om goed bewaard te worden. Het is zonde als ze beschimmeld of uitgedroogd raken.

Ongepelde kastanjes kunnen op een droge plaats ongeveer een week bewaard worden op kamertemperatuur. In de koelkast kunnen ze twee tot drie weken bewaard worden; zorg er wel voor dat ze goed geventileerd blijven, dus niet in een afgesloten verpakking.

Gepelde kastanjes kunnen het beste worden bewaard in een goed afgesloten plastic zak, bakje of glazen pot, zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor wordt de smaak bewaard en schimmelvorming voorkomen. Ze zijn echter niet lang houdbaar, in de koelkast zijn ze enkele dagen houdbaar in een gesloten verpakking om te voorkomen dat ze smaken van andere etenwaren absorberen. Indien bevroren zijn ze tot negen maanden te bewaren; ontdooi ze in dat geval met de verpakking open, zodat het vocht makkelijk weg kan, en schimmel wordt voorkomen.

Kastanjes eten

Kastanjes kunnen naar voorkeur heel worden gegeten, maar ze worden soms ook gemalen of gehakt. Als u ze fijn wil hakken, doe dit bij voorkeur vlak voor gebruik, dan blijft de smaak het beste bewaard.

In een aantal landen worden kastanjes in de koude wintermaanden als straatvoedsel gegeten: ze worden gepoft boven een houtskoolvuurtje tot ze gemakkelijk te pellen zijn. In ons land worden kastanjes met name geserveerd als groentegarnituur, bijvoorbeeld met spruitjes of bij wild. Ze zijn echter ook heerlijk gepureerd als vulling van gevogelte, en in nagerechten zoals pudding, gebak of mousse.

 

Andere toepassingen van de kastanje

De Fransen gebruikten kastanjeolie vroeger als middel tegen reuma, in de Verenigde Staten werd thee getrokken van de bladeren tegen verkoudheid en beginnende griep. En de indianen gebruikten een zalfje van gemalen schors van de paardenkastanje en berenvet om aambeien te verzachten.

Ook tegenwoordig worden de schors en de vruchten van de wilde kastanje nog in geneeskrachtige producten verwerkt, zoals in oliën en zalven om huidaandoeningen zoals brandwonden en zweren te behandelen. De kastanjenoot bevat tannines met ontstekingswerende en bloedvatversterkende eigenschappen, zodat de kastanje effectief werkt tegen spataders of een slechte doorbloeding.

Kastanjes bevatten twee keer zoveel zetmeel als aardappelen en zijn dus een goede vervanger hiervan. Ze kunnen tot meel worden vermalen om brood of pannenkoeken te bakken of als bindmiddel in stoofschotels. Een kastanjepasta (Crème de Marron) is in Frankrijk een populaire topping voor op crêpes.

Het hout van de kastanjeboom valt onder de hardhoutsoorten en wordt vaak verward met eikenhout, al is kastanjehout van relatief jonge, bomen zelfs nog iets duurzamer, met name als het gedeeltelijk in de grond geplaatst wordt. Kastanjehout van bomen ouder dan 50 jaar verliest zijn hardheid en duurzaamheid.

In Italië wordt kastanjehout gebruikt om vaten te maken waarin balsamico azijn kan rijpen.

 

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. Diane Boris says

  Geachte, Een heel overzichtelijk schrijven. Wetende dat noten o.a., kastanjes enzovoort enzomeer bijdragen tot een gezonde aanvulling voor onze voeding. Alvast dank. Diane

 2. Janneke says

  Heel nuttige informatie alleen staan op begeleidende foto geen kastanjes maar hazelnoten afgebeeld.

 3. Kruisje erin en 30 seconden in de microgolf op de hoogste stand: instant gepofte kastanjes!

 4. Desiron stefaan says

  Vraag : ik wil mijn kastanjes bewaren tot kerstmis, om ze dan te poffen.
  Hoe kan ik ze zolang bewaren ?
  Met vriendelijke groeten

 5. SantaBaby says

  Dit zijn toch echt Hazelnoten ! die afgebeeld staan…. Tamme eetbare Kastanjes heb ik in de tuin en Marone kastanjes eten wij elke jaar ook weet heel goed wat eetbare kastanjes zijn en Hazelnoten ook want die heb ik ook in de tuin.

  • José Poelen says

   Dan weet ik niet wat voor kastanjes er in uw boom groeien, want op deze foto staan toch echt tamme kastanjes. Zie het witte pluimpje, platte zijde aan een kant en een hazelnoot ziet er toch echt heel anders uit.

  • Jan Lodeweges says

   ik denk dat je ABSOLUUT GEEN verstand van Tamme kastanjes of hazelnoten hebt ! Het zijn 100 % TAMME kastanjes die op de afbeelding staan . Dit hoeft geen verdere uitleg indien je er geen verstand van hebt . Jose Poelen heeft gelijk .

 6. José Poelen says

  Het bewaten van kastanjes in de vriezer. Handige tip. Is dat voor of na bereiding? dus moet ik ze eerst (bijv.) poffen en daarna dan invriezen?

 7. Dat zijn kiwi’s op de afbeelding en helemaal geen tamme kastanjes 😉

 8. Marleen says

  Oei dan moet ik de mijne weggooien, ze zijn van 1/11 en ik dacht dat goed bleef, ik leef toch nog , heb ze gisteren klaargemaakt met pompoen en worstjes, was thans heel lekker

 9. Geachte Notenspecialist (die echt wel weet hoe kastanjes eruit zien, duh),
  Is er met de weersverandering nog te zeggen wanneer kastanjes – voor een stadsmens – te krijgen zijn? En worden de kastanjes uit “het wild” gehaald of is ook dit een industrie? Bij voorbaat dank als ik de antwoorden van u krijg.

  P.S. Aantrekkelijke, informatieve en duidelijke website!

 10. Ron van Sonsbeek says

  Ik kook ze en daarna seal ik ze in een vacuüm zakje en bewaar ze dan in de vriezer. Dan zijn ze nog een jaar houdbaar.

 11. bodson says

  hoe lang kan men kastanje puree bewarené

 12. Jos Bouwma says

  Het is echt de tijd van het jaar om zelf tamme kastanjes ergens in het bos of de stad te rapen en te bereiden. Ik vond er een hoop bij het Mastbos onder Breda. Nuttige site! Meestal kook ik ze (gekruist), dan snel pellen, vliesje met mes verwijderen en in melk koken met echte pijpkaneel erbij. Na ca 40 in klaar, pureren en zalig om te eten!

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*