Kastanjes roosteren

Kastanjes roosteren

Kastanjes roosteren

Kastanjes roosteren

Rauwe kastanjes kunnen soms een beetje bitter smaken, met name als de zaadhuid niet verwijderd wordt. Om ze alleen te pellen volstaat het om ze kruislings in te snijden en enkele minuten in kokend water te laten staan. Na het uitlekken kunnen ze worden gepeld en ontvliesd als ze nog warm zijn, voordat de schil weer hard wordt.

Het poffen van kastanjes versterkt hun smaak. Kastanjes zijn net als de meeste noten het lekkerst als ze licht geroosterd zijn. Daarnaast is het ook gewoon leuk om zelf te doen.

Het voordeel van zelf roosteren is de heerlijke geur van gepofte kastanjes die door het huis verspreid wordt, en natuurlijk de extra voldoening die het geeft om de zelf “gemaakte” gezonde snack meteen op te peuzelen of uit te delen.

 1. Snij de dop kruislings in aan de platte zijde
 2. Verwarm de oven voor op ongeveer 175 graden.
 3. Spreid de kastanjes in één laag uit over de bakplaat met bakpapier, zonder dat ze op elkaar liggen.
 4. Het is aan te bevelen de kastanjes na 7 minuten met een houten lepel om te roeren, zodat ze gelijkmatig geroosterd worden.
 5. Na nog eens 7 minuten (in totaal moeten ze ongeveer 15 minuten) begint de lekkere geur van geroosterde kastanjes zich in de keuken te verspreiden en barsten ze open bij de snede. Snij een kastanje open om te zien of ze van binnen lichtbruin zijn en proef eventueel of ze klaar zijn. Als ze klaar zijn, neem dan de bakplaat direct uit de oven om te voorkomen dat ze aanbranden.
 6. Laat de kastanjes minimaal één uur afkoelen voordat ze geserveerd worden.
 7. Het pellen en ontvliezen gaat nu ook heel gemakkelijk.

Gepelde kastanjes kunnen ook worden gekookt, als snack ongeveer 30 minuten in kokend water, om puree te maken ongeveer 45 – 60 minuten, waarbij ze vanaf 45 minuten in de gaten gehouden moeten worden, opdat ze niet aanbranden.

Ook kunnen gepelde noten worden gefrituurd, ze zijn gaar als ze komen bovendrijven in het vet.

Heerlijke recepten met kastanjes

Tips bij het roosteren van kastanjes

 • Het afkoelen is belangrijk omdat de olie uit de kastanjes door de warmte naar de oppervlakte komt, tijdens het afkoelen wordt deze weer geabsorbeerd, waardoor de kastanjes lekker sappig en knapperig blijven.
 • Het is beter ze te vroeg uit de oven te halen dan te laat, want verbrande noten zijn minder lekker en minder gezond: de gezonde onverzadigde vetten worden dan omgezet in ongezonde verzadigde vetten.
 • Nadat ze uit de oven zijn gehaald, worden ze nog een klein beetje verder geroosterd. Haal ze dus op tijd uit de oven, voordat ze te donker worden.
 • In een koekenpan roosteren kan ook, gebruik dan geen olie en bak ze in één laag op middelmatig vuur tot ze goudbruin zijn en de geur van geroosterde kastanjes zich begint te verspreiden. Vergeet niet regelmatig te roeren!
 • Roosteren boven open vuur of op de barbeque kan ook: gooi ze nooit in direct vuur, tussen de hete kolen is een beter idee.
 • Testen of je kastanjes nog goed zijn om te eten? Doe ze dan in een kom water; degenen die  naar de bodem zakken zijn goed, maar degenen die boven komen drijven zijn uitgedroogd of door insecten leeggegeten.

Pas op: als u kastanjes niet insnijdt, kunnen ze exploderen, zelfs nadat ze uit de oven zijn gehaald!

Lees ook: kastanjes bewaren en andere tips

primark

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. H.J. Wonink says

  Heel nuttige informatie !

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*