Kastanjeteelt

Kastanjeboom

Kastanjeboom

De kastanjeboom

De kastanjeboom is verwant aan de beuk en de eik. De boom die eetbare kastanjes produceert, is verwant aan de kastanjeboom die in ons land in het wild groeit. De tamme kastanje voelt zich het beste op zijn plek in gebieden met een subtropisch klimaat zoals Zuid-Europa, Azië en het zuiden van de Verenigde Staten, al houdt hij ook wel van vorst en sneeuw tijdens zijn “winterslaap”. De kastanjeboom is erg kritisch voor wat betreft de grond waarin hij groeit, zo kan hij slecht tegen ondiepe, kleiige of kalkrijke grond en kunnen de wortels slecht tegen vocht, waardoor de bomen met name op heuvels en berghellingen gedijen, over het algemeen groeien ze tussen de 200 en 1000 meter boven zeeniveau. Boven de 52° Noorderbreedte worden kastanjebomen geteeld voor hun hout en niet meer voor de noten.

Het enten van verschillende rassen is nodig om tot een rendabele productie van eetbare noten te komen en helpt bovendien de bomen te beschermen tegen ziektes en infecties.

Een kastanjeboom begint pas met vruchten te geven na 15 jaar en ze zijn pas rendabel te oogsten na 50 jaar.

Lees ook: 5 redenen waarom kastanjes gezond zijn

Soorten kastanjes

Er is slechts één type eetbare Europese kastanje, welke tot in de gematigde klimaten van Azië groeit. Daarnaast komt de licht giftige en dus niet eetbare paardenkastanje veelvuldiger voor in ons klimaat. Deze is te herkennen aan de vlezigere bolster met minder en kortere stekels, en de rondere noot, zonder het spitse uiteinde.

De Japanse kastanje is inheems aan Japan en Zuid-Korea en levert zoetige eetbare noten van een relatief groot formaat (tot 40 gram).

De Chinese kastanje is een familie van meer dan 300 verschillende soorten, ze staan bekend om hun uitgesproken zoete smaak.

De Amerikaanse kastanjes groeiden met name aan de oostkust of in de staten langs de Caribische golf, maar deze soort is door een schimmelinfectie vrijwel uitgeroeid. Om de soort te beschermen tegen nieuwe ziektes wordt deze vaak gekruist met de Japanse Kastanje. De Amerikaanse is het kleinste van alle soorten (ongeveer 5 gram).

Gerechten met kastanjes: lekker, gezond en origineel

Kastanjeteelt

De kastanjebomen worden in plantages geplant in vakken van 7 bij 7 meter tot wel 20 bij 20 meter. Dichter op elkaar betekent natuurlijk een hoger rendement, maar ook meer snoeiwerk, omdat er vrijwel geen noten groeien als de bomen tegen elkaar komen. Het meeste werk bij de kastanjeteelt gaat zitten in de verzorging van de bomen en de plantage, zoals het wieden van onkruid en het schoffelen van de grond onder de boom, water geven bij lange periodes van droogte en bemesten met gevallen bladeren, ervoor zorgen dat knaagdieren zoals eekhoorns buiten de plantage blijven en de takken snoeien voor een optimale notenproductie. Deze werkzaamheden vereisen niet veel moeite en ze zijn ook niet perse essentieel, maar verbeteren wel de productie van kastanjes. De noten vallen vanzelf op de grond als ze rijp zijn, en kunnen vervolgens geraapt worden. Dit kan tot 3 weken lang duren, omdat ze niet allemaal tegelijkertijd vallen. De oogst duurt van oktober tot maximaal half januari, aangezien kastanjes ongeveer drie maanden vers blijven.

Kastanjeteelt

Kastanjeteelt

Verwerking van kastanjes

Ongeveer de helft van de stekelige bolsters barst open aan de tak of als ze op de grond vallen, de andere helft wordt met de hand gepeld. Daarna worden de noten gesorteerd, waarbij de kastanjes van de laagste kwaliteit als veevoer gebruikt worden en de rest voor de export of binnenlandse vraag. De schil van de kastanje is hard en heeft een bittere smaak. Deze kan eenvoudig worden verwijderd na roosteren of koken van de noten. Als ze langer dan drie maanden bewaard moeten blijven, dan kunnen ze het beste gedroogd worden of tot bloem gemalen, wat twee tot drie jaar houdbaar is, mits er geen vocht bij kan. Kastanjebloem rijst echter niet, dus het is minder geschikt om brood mee te bakken.

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. We zoeken een kastanje met rode pluimen en lichtbruine grote ronde vruchten met enige stekels. wie weet er wat over?

 2. We zoeken een kastanje met rode pluimen en lichtbruine grote ronde vruchten met enige stekels. wie weet er wat over?

 3. voorhagen says

  Kastanje enten?
  We hebben de Castanea Mollissima (de Japanse/Chinese kastanje?) 1998.
  Zou zelfbevruchtend moeten zijn maar is ie niet. Geeft prachtige bolsters maar lege vruchten.
  Ook veel tak(jes) afsterving in de loop van de jaren.
  T/m 2014 was er een verhandelingsverbod wegen kever/larve/vlieg?

  Vragen:
  Is er nog steeds een vervoersverbod?
  Kan er een andere tak van een andere bevruchter op geënt worden? (onze tuin is eigenlijk niet groot genoeg om er een extra boom bij te zetten)
  Zo ja, weet u iemand die dat kan doen voor ons?
  Als het toch nodig is een andere boom bij te zetten, welke (zeer kleine, reeds vrucht dragende) boom er te plaatsen is?

  Alvast dank voor uw antwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Jacques Voorhagen
  Alphen aan den Rijn

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*