Hazelnoten tips

Hazelnoten bewaren

Hazelnoten

Hazelnoten

Hazelnoten kunnen het beste worden bewaard in een goed afgesloten plastic zak, bakje of glazen pot, zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor wordt de smaak bewaard en schimmelvorming voorkomen.

Echt bederven kunnen hazelnoten niet, maar ze bevatten relatief veel olie, die ranzig kan worden buiten de koeling. Ongeroosterde hazelnoten kun je daarom het beste in de koelkast bewaren, in een gesloten verpakking om te voorkomen dat ze smaken van andere etenwaren absorberen. Onder deze omstandigheden kunnen zij gedurende ongeveer 4 maanden worden bewaard, of een heel jaar indien bevroren. Ontdooi ze in dat geval met de verpakking open, zodat het vocht makkelijk weg kan, en schimmel wordt voorkomen.

Geroosterde hazelnoten blijven ongeveer een maand nog lekker, daarna gaat de smaak achteruit.

 

Hazelnoten eten

Hazelnoten kunnen naar voorkeur worden gemalen, gehakt of heel worden gegeten. Als u hazelnoten wil fijn hakken, doe dit bij voorkeur vlak voor gebruik, dan blijft de smaak het beste bewaard.

Hoewel hazelnoten het meest als snack worden gegeten, combineren ze ook uitstekend in gerechten met vis en met sommige groenten,  zoals spruitjes, sperziebonen en spinazie, of in een ragout. Hazelnoten passen niet alleen in hartige, maar ook in zoete gerechten.

 

Andere toepassingen van de hazelnoot

Hazelnoten worden veel toegepast als smaakmaker in chocolade en chocoladepasta, of in nagerechten als ijs en gebak.

Gemalen hazelnoten maken gebak losser van structuur en zijn een goede vervanger van eieren.

Hazelnoot is ook een van de hoofdingrediënten van de likeur Frangelico.

In de traditionele Spaanse kruidengeneeskunde worden hazelnoten aanbevolen als een remedie tegen bedplassen. De patiënt wordt aanbevolen om twaalf hazelnoten eten net voor het slapen gaan.

Hazelnootolie is een uitstekende smaakmaker in salades, gecombineerd met azijn of citroensap maakt het een heerlijke vinaigrette die door veel topchefs toegepast wordt.

primark

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. j.meesters says

  LS,
  Very intresting for me,because i am an haselnutgrower for hobby,so now I know to handel to prepare the nuts ,thanks for your instructions,cheers ,greetings ,j.m.

 2. Amélie says

  nee want ik wil weten waar ze vandaan komen

 3. ik wil weten waar ze van komen…
  mag ik u zuigennnn

 4. Mijn Hazelaar van ongeveer 15 jaar groeit de pan uit. Van de winter nog gesnoeid en nu is tie weer pakweg 4,5 m. hoog en stikt van de noten. Even schudden en er komen honderden noten uit. Het is oogstmaand tenslotte 🙂

  Ze zijn echter wat smakeloos.
  (Vroeger in Spanje plukten we ze direct van de boom en smaakten ze heerlijk. Ik denk dat het aan de temperatuur ligt.)

  Inmiddels begrepen dat je ze een paar weken moet laten drogen op een uitgespreide krant en dat dan de smaak komt. (ovengedoe hou ik niet van)
  Ik ben benieuwd.
  Overigens zijn ze nu ook al lekker te knabbelen.

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*