8 redenen waarom hazelnoten gezond zijn

8 redenen waarom hazelnoten gezond zijn

Gezondheidsvoordelen hazelnoten

Gezondheidsvoordelen hazelnoten

De voordelen die hazelnoten kunnen bieden voor de gezondheid zijn een gezond hart en bloedvaten, hulp bij het voorkomen van kanker en ondersteuning van diabetespatiënten. Ook reguleren ze de cholesterolbalans, bieden ze voordelen voor moeder en kind tijdens de zwangerschap, zorgen ze voor de rode bloedcellen en voor sterkte botten en tanden.

Lees ook: Voedingswaarde hazelnoten

 • Gezond hart en bloedvaten

Mensen in mediterrane gebieden hebben minder vaak hart- en vaatziektes dan mensen met ons dieet. Een van de oorzaken hiervan is het gebruik van veel gezonde onverzadigde vetzuren (zoals olijfolie) en het eten van veel meer noten dan wij. Hazelnoten bevatten veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en de vitamines B6 en E, welke helpen je hart en bloedvaten gezond te houden. Daarnaast zijn ze een goede bron van foliumzuur (vitamine B11), waardoor ze helpen je gehalte homocysteïne op peil te houden. Dit verkleint de kans op trombose en aderverkalking (atherosclerose).

 • Kanker voorkomen

Dezelfde cocktail van vitamines B6 en E en de onverzadigde vetzuren, met daarbovenop nog de antioxidanten en fytosterolen (zoals lycopeen) in hazelnoten kan ook bescherming bieden tegen verschillende vormen van kanker, zo blijkt uit onderzoek.

 • Diabetes (suikerziekte)

Hazelnoten zijn goed voor diabetespatiënten, omdat ze vrijwel geen suikers en ook geen schadelijke cholesterol bevatten. Uit onderzoek blijkt dat ze zelfs helpen bij het voorkomen van een tekort aan het goede HDL-cholesterol bij diabetes type 2-patienten.

Wist je dat je hazelnoten in gerechten kunt gebruiken voor een heerlijke en gezonde bite?

 • Regulatie van cholesterol

Uit onderzoek blijkt dat het eten van hazelnoten beter was voor de cholesterolbalans dan een vetarm dieet. De enkelvoudig onverzadigde vetzuren dragen bij ​​aan een verhoogd gehalte goede cholesterol (HDL) en verlaging van het slechte cholesterolgehalte (LDL). Deze verhouding is essentieel voor een gezonde cholesterolbalans, wat weer de kans op hart- en vaatziekten verkleint.

 • Goed voor de zwangerschap

Hazelnoten bevatten foliumzuur (vitamine B11), wat bijdraagt aan het verminderen van de kans op aangeboren afwijkingen bij pasgeboren baby’s. Het stimuleert ook een gezonde celgroei en de vorming van weefsel. Uit onderzoek blijkt dat foliumzuur de kans op open rug bij baby’s met zo’n 70% kan verkleinen

 • Rode bloedcellen

De hoge gehaltes aan koper en ijzer stimuleert de vorming van rode bloedcellen en helpt bij het gezond houden van de botten en het immuunsysteem. Koper is ook van vitaal belang voor het zenuwstelsel. Een tekort aan koper in het lichaam kan leiden tot osteoporose, onregelmatige hartslag en bloedarmoede.

 • Sterke botten en tanden

Hazelnoten bevatten een hoog gehalte aan fosfor en calcium, die de sterkte en duurzaamheid van de botten en tanden verbeteren, terwijl fosfor ook het ontstaan ​​van aan leeftijd gerelateerde aandoeningen zoals osteoporose voorkomt.

 • Helpen op gewicht te blijven

Uit onderzoek blijkt dat noten er voor zorgen dat je in rusttoestand meer energie gaat verbruiken. Hierdoor wordt de hoge caloriewaarde en het hoge (gezonde) vetgehalte van hazelnoten gecompenseerd. Het regelmatig eten van hazelnoten heeft dus een gunstige invloed op je gezondheid, zonder dat dit ten koste gaat van je gewicht.

http://jn.nutrition.org/content/138/9/1741S.abstract

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. wiefse says:

  Ik eet al jaren amandel-hazelnootpasta. Sinds kort maak ik het zelf omdat de potjes wel érg duur worden. Niet moeilijk en super lekker en als leuke bijkomstigheid dus nog gezond ook.

 2. Inderdaad ze zijn super gezond. Hazelnoten zijn hoog in energie, een 87% van deze noten zit vol zitten met onverzadigde vetten die worden aangeduid als “goede vetten” voor uw lichaam.

  Deze noten zijn ook een rijke bron van voedingsvezels die veel hoger zijn dan de meeste noten in dezelfde categorie.

 3. De dichter says:

  bliep bliep
  ik ben de bieb
  ik ben nooit ziek
  want ik eet hazelnoten kriep

 4. Kabouter Plop says:

  Ploperde ploperde plop! Ik ben Kabouter Plop!

 5. rip rip
  ik ben een kip
  en ik ben hartstikke sip
  en ik heb geen lip

 6. De dichter says:

  WOW! Geweldig al deze mooie poezie!

 7. Jan Hendriks says:

  Hazelnoten word dat ook in chocola gebruikt?

 8. hey guys i am back and i am gonna cum in your ass

Trackbacks

 1. […] thuis ben ik gelijk gaan googelen. En wat blijkt: hazelnoten zijn supergezond! Heel veel vitamines en mineralen. Ze zijn goed voor hart en bloedvaten, […]

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*