Geschiedenis

Hazelnoten

Hazelnoten

Geschiedenis van de hazelnoot

In archeologische opgravingen zijn resten van hazelnoten gevonden die te dateren zijn tot 9000 jaar geleden. De hazelaar werd minstens 2000 jaar geleden vanuit gebieden rond de Zwarte Zee naar Europa gebracht. Het is een van de oudste gecultiveerde planten van ons continent, die al eeuwenlang wordt geteeld in Turkije, Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Engeland. In 1972 werden bijvoorbeeld verkoolde pellen van hazelnoten, amandelen, kastanjes en walnoten ontdekt in een archeologische opgraving in de buurt van Pompeii, waar de vulkaan Vesuvius in het jaar 79 n.C. was uitgebarsten. Verder is bekend dat in de elfde eeuw  hazelnoten werden verhandeld op de markten van Genua en in 1773 werden hazelnoten naar Rusland vervoerd om uitgewisseld te worden voor onder andere leder en fluweel. In 1629 werden hazelnoten opgenomen in een selectie van zaden die naar de Massachusetts Company in de Verenigde Staten werden verscheept. Op de International Exhibition in Londen werden Turkse hazelnoten in 1851 getoond.

In eerste instantie werd de hazelaar gewaardeerd om het hout, wat toegepast werd bij rietdekken, de contructie van lemen huizen, als gevlochten hekwerk om het grasland, en het gaf de beste houtskool. Pas later groeide ook de populariteit van de hazelnoten als gezonde en voedzame lekkernij.

De nootdragende hazelaar wordt al eeuwenlang in verband gebracht met mystieke rituelen en het occulte. In het oude Rome werden hazelaartakken tijdens de huwelijksnacht als fakkels gebruikt als een teken van vruchtbaarheid en om voor een gelukkig huwelijk te zorgen. Een gevorkte wichelroede van een Y-vormige hazelaartak werd in vroegere tijden beschouwd als een werktuig om een begraven schat te vinden. Tijdens de middeleeuwen werd de zogenoemde hazelroede gebruikt om ondergrondse waterstromen en aderen van edelmetalen te detecteren. Hazelaarstakken waren volgens de verhalen effectiever als ze waren gesneden op een moment dat de goden gunstig gestemd waren, hiervoor werden horoscopen getrokken. Er zijn verwijzingen naar de hazelnoot in het werk van Shakespeare. En zelfs tegenwoordig hebben sommige wichelroedelopers nog een voorkeur voor hazelaarstakken.

Hazelaar hout werd gewaardeerd als een buigzaam materiaal voor rietdekken, construeren lemen huizen, weven vlechtwerk hekwerk voor het insluiten van voorraad, en het wordt nog steeds beschouwd als het maken van de beste houtskool.

In het midden van de 19e eeuw is men in Turkije serieuze inspanningen gaan doen om de productie en export van hazelnoten te verhogen als gevolg van de wereldwijde vraag. Een Turks bedrijf uit 1879 hield zich bezig met een jarenlange bloeiende export. Hier kwam een einde aan in 1903, toen als gevolg van een militair conflict met Kreta meerdere grote notentransporten verloren gingen op zee en het bedrijf failliet ging.

Hazelnoten in de Verenigde Staten komen van hazelaars die uit Europa geïmporteerd zijn, de inheemse hazelaars in de VS leveren geen eetbare hazelnoten.

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. Bouke Stadhouders says

  Goedendag,

  Leuke en interessante website.
  Echter, er zitten een paar grammaticale fouten in die door het repetitieve karakter, storend zijn:
  Bijvoorbeeld:
  …”Cashewnoten zijn een goede bron van magnesium, wat van vitaal belang is…”
  Het is: … Magnesium, DAT van vitaal belang is…. Enz.
  Verder nog een paar andere kleine fouten maar nogmaals: Leuke website!

  Vriendelijke groet,
  Bouke Stadhouders

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*