Cashewnoten-tips

Cashewnoten bewaren

Cashewnoten

Cashewnoten

Cashewnoten kunnen het beste worden bewaard in een goed afgesloten plastic zak, bakje of glazen pot, zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor wordt de smaak bewaard en schimmelvorming voorkomen.

Echt bederven kunnen cashews niet, maar ze bevatten relatiefveel olie, die ranzig kan worden buiten de koeling. Ongeroosterde cashews kun je daarom het beste in de koelkast bewaren, in een gesloten verpakking om te voorkomen dat ze smaken van andere etenwaren absorberen. Onder deze omstandigheden kunnen zij gedurende ongeveer een half jaar worden bewaard, of een heel jaar indien bevroren. Ontdooi ze in dat geval met de verpakking open, zodat het vocht makkelijk weg kan, en schimmel wordt voorkomen.

Geroosterde cashews blijven ongeveer een maand nog lekker, daarna gaat de smaak achteruit.

 

Cashewnoten eten

Cashews kunnen naar voorkeur heel worden gegeten, maar ze worden soms ook gemalen of gehakt. Als je ze fijn wil hakken, doe dit bij voorkeur vlak voor gebruik, dan blijft de smaak het beste bewaard.

Ze kunnen rauw of geroosterd worden gegeten. Strooi ze in salades en granen, gebruik ze in de muesli, of geniet van cashewboter op je brood als vervanger van pindakaas. Gemalen en vermengd met cacao maken de noten een goede chocolade.

Een heerlijke en voedzame drank kan worden gemaakt door het mengen van 1 kopje gemalen cashewnoten, 1 liter water, 1 eetlepel soja-olie, 2 eetlepels honing en snufje zout.
Cashewnoten bevatten in tegenstelling tot andere vette noten relatief veel zetmeel, tot ongeveer 10% van hun gewicht. Hierdoor worden cashews met name in Zuid-oost Aziatische landen gebruikt als verdikkingsmiddel in gerechten als soep, stoofschotels en desserts.
Met name in de Indiase keuken worden cashewnoten veel gebruikt, met name gemalen cashews als basis voor een curryschotel, maar ook veelal als garnering in diezelfde curries.

 

Andere toepassingen van de cashew

De cashewboom is een unieke plant die veel verschillende toepassingen kent, maar wij kennen vaak alleen één van haar vruchten: de cashewnoot.

Naast het feit dat de cashewnoot een uitstekende voedingsbron is, wordt uit de noot ook een olie geperst die veel gebruikt wordt als smaakmaker bij het bereiden van voedsel.

De boom produceert een sap of gom wat soms wordt gebruikt bij het boekbinden om motten te verjagen en wat vaak verwerkt wordt in een vernis om houtwerk te beschermen tegen termieten.

De schil en de schilolie hebben nuttige industriële toepassingen, bijvoorbeeld toepassing bij de productie van remvoeringen en soms op metalen als antiroestmiddel. De schilolie wordt ook toegepast in epoxyharsen voor het waterdicht maken of als een lijm. Inboorlingen in Zuid-Amerika gebruikten de giftige olie uit de schil van de cashewnoot voor de behandeling van slangenbeten, scheurbuik, zweren, wratten, ringworm en psoriasis.

Sommige zuurextracten uit cashewnoten worden gebruikt tegen tand abcessen, veel delen van de plant hebben ook medicinale toepassingen: de schors wordt geschraapt en een nacht geweekt of gekookt als een medicijn tegen diarree. Zaden worden vermalen tot poeders als tegengif voor slangenbeten. De notenolie wordt soms gebruikt als een antischimmel of antibacterie en voor genezing van likdoorns.

In India wordt de schil van oudsher gebruikt om getemde olifanten rustig te houden.

 

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

  1. Lilith says

    Ik heb een vraagje, ik koop vaak cashews bij de AH, gewoon AHBasic/Euroshopper, vooral vanwege de prijs.
    Maar 1 op de 10 smaken vreemd, schimmelig en kort gezegd, naar “aarde.”
    Is dit gevaarlijk? Ik heb het wel al eens gemeld, maar het heeft ook met het prijsverschil te maken. De meesten zijn ook een beetje lelijk, bruinig of donker, vanwege de prijs neem ik er genoegen mee, maar het wordt vervelend om bij gerechten de smaak met water weg te moeten spoelen. Overigens bewaar ik zelf de cashews goed in een droog en donker kastje, de smaak zit er ook al aan zodra het zakje opengaat.

  2. Ik heb cashews achterin m’n kast gevonden die echt wel meer dan een jaar oud zijn, en smaken een beetje gek. Is dat dan echt slecht voor je, of is het nog prima als je ze weer lekker krijgt met bijvoorbeeld roosteren? Zo zonde om weg te gooien anders!

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*