Geschiedenis

Cashewnoten

Cashewnoten

Geschiedenis van de cashew

De cashewboom vindt zijn oorsprong in de kustgebieden van Brazilië. In de 16e eeuw namen Portugese ontdekkingsreizigers cashewbomen mee vanuit dit Zuid-Amerikaanse land en introduceerden de noten in andere tropische regio’s zoals India en sommige Afrikaanse landen, waar ze nu ook geteeld worden. In India werd de cashewboom in eerste instantie gezien als een oplossing om kusterosie tegen te gaan vanwege de diepe wortels. De boom voelde zich op de Indiase grond nog prettiger dan in zijn thuisland en verspreidde zich dus snel. Olifanten vonden met name de cashewappels erg lekker en kregen dus ook de noten binnen. De noot was voor de dieren echter moeilijk te verteren en werd later dus met via de ontlasting weer uitgeworpen, waardoor de zaden steeds verder verspreid raakten richting het binnenland.

Pas in de negentiende eeuw werden commerciële plantages ontwikkeld en werd de boom verspreid naar een aantal andere landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika .
Het verwerken van de cashewnoten, wat behoorlijk arbeidsintensief is ten opzichte van andere noten en bovendien gevaarlijk kan zijn vanwege de irriterende olie die zich tussen de twee buitenste schillen bevindt, werd in India gestart in de eerste helft van de twintigste eeuw. In de jaren ’60 van de twintigste eeuw haalde een deel van de producerende landen in Oost-Afrika de notenverwerking naar hun eigen land in plaats van de cashews naar India sturen voor verwerking . Zo konden ze profiteren van niet alleen de verkoop van bewerkte noten, maar ook van de schilolie en andere restproducten van de cashewnoot.

De cashewboom werd al lange tijdgezien als een waardevolle natuurlijke bron vanwege het bruikbare hout, de hars en de cashewappel, maar de cashewnoten zelf werden pas echt bekend vanaf het begin van de 20e eeuw, toen de populariteit zich snel verspreidde over de westerse landen, waar de cashewnoot als een gezonde lekkernij gezien werd.

 

primark

Eten & kookboeken (300x250)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*