Cashewteelt

Cashewboom

Cashewboom

De cashewboom

De cashewboom is een kleine groenblijvende boom die tot 10 tot 12 meter hoog groeit, met een korte, vaak onregelmatig gevormde stam, en is familie van de mango en de pistache. Het duurt 3 jaar tot een boom begint met de productie van noten en tot 8 jaar voordat deze rendabel geoogst kan worden.

Wat de vrucht van de cashewnoten boom lijkt te zijn is een ovale of peervormige valse vrucht die ontstaat uit de vruchtbodem van de cashewbloem. De cashewappel rijpt in een gele en/of rode vorm ongeveer 5 tot 11 cm lang, heeft een sterke zoete geur en een zoete smaak met een zurig smakend vel en is zeer rijk aan vitamine C. De vrucht wordt rauw gegeten, of verwerkt tot jam of marmelade, snoep of sap, genaamd Cajuína. In Brazilië, een van de gebieden waar de cashewboom van nature groeit, is cashewappelsap uitgegroeid tot een van de populairste dranken. Het sap kan ook worden vergist om een alcoholische drank te maken. De cashewappel is rijk aan tannine en bederft snel, door de kwetsbare huid begint de appel direct na het plukken te vergisten en blijft slechts 24 uur eetbaar. Daarom kan deze niet worden getransporteerd en geëxporteerd en in veel landen wordt deze dan ook als afval beschouwd. Er kan dus alleen van genoten worden tijdens een bezoek aan Brazilië. Cashew sap of het concentraat daarvan wordt wel geëxporteerd. De takken spreiden zich zeer breed uit en de boom is vaak even breed als dat hij hoog is, of zelfs breder. Als de takken te zwaar worden, raken ze de grond, bij sommige bomen kunnen er dan weer wortels ontschieten op de plek waar de tak de grond raakt.

De ware vrucht van de cashewnotenboom is een nier- of bokshandschoen-vormige steenvrucht die groeit aan het einde van de schijnvrucht. Eigenlijk ontwikkelt de steenvrucht als eerste op de boom, en vervolgens groeit de steel uit naar de schijnvrucht. Binnen de ware vrucht bevindt zich een enkele zaad, de cashewnoot. Er kunnen meerdere noten aan een appel groeien. Hoewel het in de culinaire zin een noot is, is de cashewnoot in botanische zin een zaad. Het zaad wordt omgeven door een dubbele schil met daartussen een brandbare en giftige stof die irriterend is voor de huid of zelfs pijnlijk bij het openkraken van de schil met de tanden. Dezelfde gifstof is ook te vinden in de verwante plant poison ivy. Sommige mensen zijn allergisch voor cashewnoten, maar cashewnoten zijn een minder frequente allergenen dan andere noten.

De cashewboom is inheems in Zuid-Amerika, waar hij van oorsprong bloeit in Brazilië en Peru. In de zestiende eeuw introduceerden Portugese handelaren de boom in India, waar de cashew de laatste jaren is uitgegroeid tot een belangrijk export gewas, met een productie die inmiddels is voorbijgestreefd aan die van Brazilië. De cashewboom kan worden gekweekt in alle regio’s met een voldoende warm en vochtig klimaat, tussen 25° Noorderbreedte en 25° Zuiderbreedte.

De grootste cashewboom ter wereld groeit in de Braziliaanse stad Parnamirim. Hij werd geplant in 1888 op het zandstrand van Parnamirim door een visser en in 2009 bestreek deze boom een oppervlakte 7.500 vierkante meter met een doorsnee van 500 meter. Per jaar produceert deze boom naar schatting 80.000 cashewappels.

Lees ook: 9 redenen waarom cashewnoten gezond zijn

Cashewteelt

Nadat het fruit met de hand is geplukt wordt de noot van de vrucht gescheiden en in de zon gedroogd.

Cashewteelt

Cashewteelt

Verwerking van cashews

Het verwijderen van de donkergroene buitenschil veroorzaakt bij het personeel regelmatig buitengewoon pijnlijke blaren en huiduitslag (vergelijkbaar met uitslag van poison ivy) vanwege de giftige olie die tussen de twee schillen zit. De buitenste schil wordt daarom liever verwijderd door de noten onder brandende houtblokken te leggen tot de giftige olie vlam vat (de rook kan schadelijk zijn voor de ogen en de huid), tegenwoordig worden ook moderne ovens gebruikt. Later wordt de binnenschil met de hand opengekraakt en worden de noten verwarmd om de huid te verwijderen. Door de giftige olie vereisen cashewnoten een uitgebreidere verwerking dan andere noten en daarom zijn ze over het algemeen iets duurder.

De meeste cashewnoten uit Afrika worden nog altijd onbewerkt naar India en Vietnam getransporteerd om ze van hun schillen te ontdoen en ze te verwerken tot de eetbare cashewnoot die in Europa of Noord Amerika verkocht wordt. Deze bewerkingen worden echter steeds vaker in het land van productie gedaan vanwege de gestegen transportkosten en als gevolg van de technologische vooruitgang in Afrika.

Gerechten met cashewnoten: lekker, gezond en origineel

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. Don Birnam says

  Heldere en nuttige info! Bedankt daarvoor
  Ik heb net de eerste 2 noten van mijn eigen cashew boom ge-oogst, en zou ze ook graag zelf openen en roosteren, weten jullie hoe ik dat praktisch het best aanpak?
  Alvast bedankt

  • Pm Van den Engel says

   oud pannetje op het gas .daar doe je je( castanha de caju) want zo heet deze vrucht in Brazilie in en dan blijven roeren tot donkerbruin ,er komt een soort olie uit die erg brandbaar is en irritant voor je huid dus bril op en handschoenen aan .En het rookt ook nog eens erg ook irritant.Daarna de hele inhoud op een laagje zand doen en ff roeren wachten tot geheel is afgekoeld en nu kun je de castanha openen ,je kunt omdat je er toch niet veel hebt met een stuk oude lap de buiten kant afvegen.Daarna open breken niet te ruw anders breek je ook de cashewnoot.Deze is nu klaar om te eten.Je kunt ze ook in de hete as van de bbq leggen met het risico dat ze vlamvatten .

 2. notenspecialist says

  Hallo Don,
  wat leuk om je eigen cashewnoten te oogsten! Het lijkt me geweldig om een eigen cashewboom in te tuin te hebben.
  Het openen van cashewnoten is nogal een lastig karwei, ook vanwege het genoemde giftige olie tussen de schillen. Ik zou je dan ook adviseren om dit niet zelf te doen.
  Het roosteren kun je wel heel goed zelf doen, daarvoor verwijs ik je naar deze pagina: http://notenspecialist.com/soorten-noten/cashewnoten/roosteren/
  Succes!

 3. V. Peters says

  Beste heren Don Birnam en notenspecialist,

  Zelf wil ik graag ook een Cashewboom, verkoopt u de zaden (ongepeld)? Of weet u hoe ik aan een Cashewboom of plant kan komen? Ik woon in Nederland.

  Alvast bedankt voor jullie antwoord.

  Vriendelijke groet,
  V. Peters

  • Pm Van den Engel says

   V.Peters

   Als jij dus een rauwe noot wilt hebben ,dan wil ik deze best naar je opsturen.
   Weet alleen niet of dat zaad de douane langs komt.
   En het zal best wel groeien maar of er ooit vruchten aan komen dat zou wel een verrassing zijn,misschien in een kas?
   Groeten Pm van den Engel
   pietmaarten55@gmail.com

 4. JEROEN jANSSEN says

  Op AliExpress kun je gewoon de zaden bestellen hoor !!!

 5. Koekiemonster says

  Wat is de beste kwaliteit de Braziliaanse of Afrikaanse Cashewnoten?

  @Pm van den Engel, Heb je een plantage Pm van den Engel?

  • De Braziliaanse. Maar gestekt. Dus niet van de noot of zaad zelf

  • Piet Maarten van den Engel says

   beetjelaat maar heb geen plantage maar ik woon zelf in Brazilie en heb er enkele inmijn tuin staan.soms roosterik ze zelf maar het is voor mij goedkoper om ze gewoon kant enklaar te kopen.

 6. F.W. Buijs says

  Worden Cashewbomen met pesticiden bespoten en word de cashew na de oogst nog bewerkt met een (chemische) conserveer middel?

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*