Amandelen bewaren

Amandelen bewaren

Amandelen

Amandelen

Amandelen kunnen het beste worden bewaard in een goed afgesloten plastic zak, bakje of glazen pot, zodat er geen lucht bij komt. Hierdoor wordt de smaak bewaard en schimmelvorming voorkomen.

Echt bederven kunnen amandelen niet, maar ze bevatten relatief veel olie, die snel ranzig kan worden buiten de koeling. Ongeroosterde (rauwe) amandelen kun je daarom het beste in de koelkast bewaren, in een gesloten verpakking om te voorkomen dat ze smaken van andere etenwaren absorberen. Onder deze omstandigheden kunnen ze gedurende ongeveer een jaar worden bewaard, of twee jaar indien bevroren. Ontdooi ze in dat geval met de verpakking open, zodat het vocht makkelijk weg kan, en schimmel wordt voorkomen.

Geroosterde amandelen blijven ongeveer een maand nog lekker, daarna gaat de smaak achteruit.

Amandelen eten

Amandelen worden vaak als borrelnootje gegeten, al dan niet geroosterd en/of gezouten. Ze kunnen naar voorkeur worden gemalen, gehakt of heel worden gegeten. Als je amandelen wil fijn hakken, doe dit bij voorkeur vlak voor gebruik, dan blijft de smaak het beste bewaard.

Amandelpoeder kan worden gebruikt in nagerechten als bitterkoekjes, amandel marsepein en amandelspijs. Ook wordt het gemengd in melk om een amandeldrank te maken. Voor mensen met een melkallergie of melkintolerantie wordt amandelpoeder in water opgelost om een gezonde melkvervanger te maken. Amandelpoeder is een glutenvrije vervanger voor tarwebloem in brood en gebak voor mensen met een glutenintolerantie.

In hartige gerechten met vis, kip en sommige groenten als bloemkool, broccoli of spinazie zijn geschaafde en licht geroosterde amandelen ook erg lekker.

Andere toepassingen van de amandel

Amandelolie is tegenwoordig een essentieel ingrediënt in cosmetica, zoals make-up, crèmes en babyolie. Reeds in de 17e eeuw ontwikkelde een Franse dame uit de mode-industrie crème op amandelbasis, waarvan zij beweerde dat deze haar gezicht rimpelvrij had gehouden tot haar 70e jaar. Deze Ninon De Lenclos zalf bevatte 120ml amandelolie, 90ml varkens reuzel en 30ml spermaceti, een gelige wasachtige stof gemaakt van walvissperma.

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

 1. auke de schipper says

  Hallo M.

  Allereerst fijn dat deze web pagina er is.
  Hierbij wil ik graag een vraag stellen.
  Zelf maal ik grote hoeveel heden gemalen amandelen.
  Kan je deze b.v. een maand buiten de koelkast bewaren.
  Of, hoe lang kun je deze überhaupt bewaren, zodat de kwaliteit niet achter uit gaat?

  Met vriendelijke groet Auke

  • notenspecialist says

   Hallo Auke,

   bedankt voor je compliment.
   Je kunt de amandelen buiten de koelkast wel bewaren, mits in het donker en in een luchtdicht afgesloten verpakking.
   De kwaliteit en smaak zal na een maand wellicht iets teruggelopen zijn, maar ik verwacht niet dat ze dan al ranzig geworden zijn.
   Succes!

 2. Een goedendag,

  Dat amandelen gezond zijn dat weet ik,
  daarom eet ik ze regelmatig, maar zit er een verschil van werkzame stoffen in de amandel,
  wanneer die is geroosterd of niet?
  en zijn rauwe gezonder dan bewerkten?
  Wel merk ik dat het eten van amandelen buikpijn kan veroorzaken, met veel wc bezoek( althans bij mij)

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*