Statistieken

Amandelboomgaard

Amandelboomgaard

Amandelen: productie en handel

Amandelen zijn de belangrijkste en meest veelzijdige soort noten, en ze beslaan een groot deel van de wereldhandel in noten. Amandelen worden in ongeveer 46 landen geteeld. De totale wereldproductie van amandelen schommelt al vijf jaar tussen de 2 en 2,5 miljoen ton. Van de productie in 2011 (een kleine 2 miljoen ton) kwam meer dan een derde (731.000 ton) uit de Verenigde Staten (Californië). Dit aandeel was minder dan de voorgaande jaren, toen Californië de helft van de werldproductie leverde, met een productie van 1,4 miljoen ton in 2008 en 2010. Met Spanje (211.000 ton), Iran (167.000 ton), Syrië (130.000 ton), Italië (104.000 ton) en Marokko (96.000 ton) erbij bedraagt het aandeel 75% van de wereldproductie in 2011. Deze landen zijn tevens de grootste gebruikers van de noten. Australiërs eten de meeste amandelen per hoofd van de bevolking, met meer dan 1,5 kg per persoon per jaar, Nederlanders eten gemiddeld 650 gram per persoon per jaar.

Het totale aardoppervlakte wat wordt gebruikt voor de teelt van amandelen bedraagt 1,6 miljoen hectare. Spanje besteedt met 536.000 hectare bijna twee keer zoveel oppervlakte aan de amandelteelt dan Californië (iets meer dan 307.000 hectare), maar de Spaanse productie was minder dan een derde van die van Californië. In Spanje worden de amandelen geteeld door duizenden kleine boerderijen aan de Middellandse Zee. Deze grond is over het algemeen weinig voedzaam en droog, terwijl de Spaanse boeren afhankelijk zijn van natuurlijke regenval, in Californië zijn de amandelboomgaarden daarentegen vrijwel zonder uitzondering geïrrigeerd en veel groter. Hierdoor produceren de bomen in Spanje minder amandelen dan in Californië. Amandelproductie in Italië en Portugal is vergelijkbaar met die van Spanje.

De wereldwijd gemiddelde opbrengst bedraagt 1.180 kilo (1,18 ton) per hectare, de hoogste productie per hectare leveren verreweg de Verenigde Arabische Emiraten met bijna 42 ton per hectare, op afstand gevolgd door Jordanië (10 ton/ha) en Libanon (8 ton/ha), maar deze 3 landen spelen op het totale wereldvolume slechts een kleine rol.

Duitsland, Spanje en China zijn de grootste importeurs van amandelen, al importeert Spanje (met name uit Californië) ongeveer evenveel amandelen dan ze exporteren (met name naar Duitsland).

Van de Nederlandse import, die jaarlijks zo’n 20.000 ton bedraagt, komt driekwart uit Californië, en nog eens 14 procent uit Spanje. Iets meer dan de helft van onze import wordt ook weer geëxporteerd, waarvan het overgrote deel naar Duitsland, gevolgd door Engeland, Frankrijk en België.

 

Bron: http://faostat.fao.org/

Eten & kookboeken (300x250)

Comments

  1. Mohamed Hamzaoui says

    Ik ben geïnteresseerd in amandenootjes

Schrijf een reactie. Is deze pagina nuttig voor je?

*